Melyik esetben járnék jobban, illetve ez kivitelezhető? Bővebben lent.
Jelenleg Gyesen vagyok, egy hét múlva lesz 3 a gyermekem, jelenleg 7 hetes várandós vagyok a kis tesóval :-D Előbb terveztünk tesót, de most jött, így elgondolkoztam a lehetőségeimen, hogy anyagilag hogy jövök ki jobban:
1. Van bejelentett munkahelyem jelenleg is, kiveszem a szabijaimat és táppénzre megyek, de ugye az csak a fizu 60%-a.
2. Kiveszem a szabijaimat, ha lejár a Gyes, majd utána felmondok és bejelentetem magam a rokonom cégéhez és fizetem magam után a járulékokat... DE! Jól tudom, hogy az a lényeg, hogy a szülés napján éljen a munkaviszonyom ahhoz, hogy GYED-et kapjak? Szóval ha júni.29-én pl megszülök és kijelentenek pl július 1, akkor a GYEDemet ugyanúgy kapom 2 évig, igaz? Vagy a GYED alatt is rendelkezni kell bejelentett munkaviszonnyal?
most nem tiszta nekem mit is szeretnél.
van munkaviszonyod, ahol kapnál tp-t, de ugye az csak a fizud 60%-a lenne.
ez neked nem elég, ezért felmondasz és bejelenteted magad egy vállalkozásba ahol te magad fizeted a járulékaidat.
első esetben tegyük fel kapsz havi 50.000.-
második esetben te fizetsz havi 70.000.-
miért is érné meg neked a második ha az elsőt kevesled??? nem értem...
Én visszamennék dolgozni, míg bírnám (már ha nem veszélyes munkahely).
Egyébként veszélyes a második lehetőség, mert ellenőrizni fogják véletlenszerüen, h tényleg doogozol-e. Barátnőmnél körbekérdezték a szomszédokat is (kisbolt volt), h tényleg ott dolgozik-e.
Egyébként a CSED (GYED) a szülést megelőző talán két év átlagkeresete, nem mindegy, táppénzből, v fizetésből számolják.
Már bocs, de ahhoz, hogy jobban járj, tehát több gyedet kapj mint a jelenlegi munkahelyeden, ahhoz azért viszonylag magas bérre kell bejelentened magad, és akkor 70-nél sokkal több járulékot kell fizetned magad után. Hiszen egyrészt fizeted a szochot, másrészt azt is, ami a te buttó béredből kerül levonásra (szja és járulékok).
Példának beírtam bérkalkulátorba a 200.000-et, így nettóba 131.000 jön ki, tehát már ez is valamivel több mint a mostani munkahelyeden. És kijött, hogy 126ezer valamennyit kell fizetni az állam felé. Mondjuk ha bele veszem, hogy gyed/gyesről visszatérő vagy, akkor a szocho kedvezményt igénybe lehet venni, de még így is 97500 jött ki.
El vagy varàzsolva kicsit. A gyedet a jelenlegi munkahelyed utàn kapnàd azaz amennyi eddig is volt a gyeded az első gyerekkel. Egyedül a minimàlbér utàn nem kell kb ugyanannyit kifizetned mint a bér,de pl egy nettó 150ezres fizunak a bruttója 220-230ezer azaz kb 70-80ezerbe fog fàjni neked havonta hogy be legyél jelentve.
Én sem értem miért jobb neked kifizetni ennyit ahelyett hogy inkàbb tpként kapnàl kb ennyit ahogy a béredet ìrtad.
Főleg hogy kevesled a fizud 60%-àt. De 70 ezret havonta kifizetni nem több??? Úgy,hogy fizetésed nem is lesz egy Ft sem?????? Logika????
nem kéne? mégis mit gondolsz, mennyi a járulék :D
azt hiszem a 3. válaszoló írta le a járulékokat.
ha 110E körül kaptál készhez, akkor még csak nem is minimálbérre voltál bejelentve. pedig én a minimálbér körül járulékot írtam a 70E-re és arra még csak 60E körüli gyedet kapnál.
a max gyedhez szépen kéne fizetni fél évig, összességében kétlem, hogy 2 év alatt behozná a különbözetet...
szerintem a legnagyobb butaság lenne felmondani és fizetni. ha van mondjuk 6x130E-t erre, akkor tegyed félre és csapd a gyededhez majd...
jAJ, te szegény.
Minimálbérre kellene havi 60-70 ezer járulékot fizetni. Mit gondoltál mennyit fizet egy munkáltató az állam felé? 10 ezret?
Ha a gyes lejárta után elmész táppénzre (gyes mellett is lehet, de neked ez már mindegy), akkor a csed és gyed alapja a 2. babával a szerződés szerinti béred lesz, ha 1 napot sem dolgozol. Táppénz nem lehet alapja egy másik ellátásnak, tehát a táppénzes béredet nem veszik alapul, ha ettől félsz.
De, ha felmondasz, akkor bejelent a rokon 200 ezer bruttóra, te meg fizess rá, olyan 100 ezer körüli járulékot. Mennyi a mostani bruttód? Ahol most dolgozol! Mert valószínű, az lesz a csed és gyed alapja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!