Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » GYED-et, GYES-t hogyan számítj...

A.Timi kérdése:

GYED-et, GYES-t hogyan számítják, ha két négyórás bejelentett munkám lesz a jövőben?

Figyelt kérdés

Eddigi bérem nettó 130 000 forint, ezután (november 1-től) mindkét helyen 100-100 000 bruttó fizetésre leszek bejelentve.

Kérdésem, hogy a GYED, GYES, stb. kiszámításánál mindkettőt figyelembe fogják venni, vagy csak az egyiket? Májusban érkezik a baby. :) Előre is köszönöm a válaszokat!

2015. okt. 19. 15:33
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
na de akkor 2013 óta folyamatosan biztosított...hogy ne lenne meg akkor a 365 napja?
2015. okt. 20. 14:27
 22/38 anonim ***** válasza:

2013. februárjától dolgozom a jelenlegi munkahelyemen 8 órásként bruttó 130 000 forintos fizetésért. Idén november 1-től 2 munkahelyem lesz 4-4 órában. A ,,régi" munkahelyem megmarad, csak már 4 órában. Mindkét helyen 95-95 bruttó fizetésem lesz

Tehát van A, 2013 február óta.

LEsz B, 2015. novembertől.

Szül 2016 májusban, 2 év visszamenőleg 2014. május.

A jogviszony egyértelmű, megvan a 365 nap.

B-hez viszont nincs meg, nov 1 és május között nincs 365 nap... és nincs mit hozzáadni, hiszen nincs két éven belül megszűnt, beszámítható jogviszony, mert A fennáll.

A-ban novembertől csak bér és munkaidő-változás lesz, de maga a biztosítási jogviszony változatlanul fennáll.

Így érted? De kérdezz, ha nem világos.

2015. okt. 20. 14:27
 23/38 anonim ***** válasza:

így értem mire gondolsz, na de amit most linkeltél az Ebt-ből feltételezem,

27/A. § * (1) Megszűnt biztosítási jogviszonyból származó biztosításban töltött napok közül azokat, amelyek megelőzik a keresőképtelenség első napján fennálló biztosítás kezdő napját, össze kell számítani a fennálló biztosításban töltött napokkal.

ez nem éppen azt jelenti, hogy ha valahol korábban dolgoztál, az hozzá adódik a jelenlegi jogviszonyodhoz?? akkor is ha az egy másik munkahelyen történt?? én egyáltalán nem hallottam olyanról hogy ezt egy jogviszonyon belül kellene elérni ezt a 365 napot..

2015. okt. 20. 14:30
 24/38 anonim ***** válasza:

dolgozott mondjuk 2014 májustól 2015 márciusig...majd utána mondjuk munkanélküli volt és utána 2015. szeptember 1-től állt munkaviszonyban (most tök mindegy hogy egy vagy két helyen) 2016. májusig, akkor ha a párhuzamosan futó jogviszonyt csak egyszer számoljuk, akkor is bőven meg van a 365 napja..

de ebben vannak megszűnt jogviszonyok...

HA dolgozol 2014. májustól júniusig, augig álláskeresési, decemberig dolgozol, megszűnik.

2015. januártól belépsz egy új helyre, majd novembertől még egyre.

Mindkét jogviszonyba beszámítod a 2014-et, de a 2015. novemberihez a januáriból biztosított napokat nem adhatod hozzá, mert párhuzamos jogviszonyok. Csak megszűntet adhatsz össze fennállóval.

2015. okt. 20. 14:31
 25/38 anonim ***** válasza:

ezt egy jogviszonyon belül kellene elérni ezt a 365 napot..

Nem is állítok ilyent, de csak megszűnt jogviszonyt számíthatsz össze fennállóval!!! És itt nincs két éven belül megszűnt, ami hozzáadható lenne a novemberben kezdődőhöz.

2015. okt. 20. 14:33
 26/38 anonim ***** válasza:

biztos hogy velem van a baj de nem értem amit írsz...tegyük tisztába, mert nem biztos hogy nekem van igazam.

Nézzünk egy egyszerű példát:

2015 januártól dolgozom valahol, ami 2015 májusban megszűnik. Ez volt A jogviszony. 2015. júliustól dolgozom, majd ezzel párhuzamosan elkezdek egy másik jogviszonyt, B-t, 2015 szeptembertől. 2016. márciusban fogok mondjuk szülni.

van egy A jogviszonyból kb. 150 napom, meg van a B jogviszonyban 9*30, kb. 270 napom.

C-t meg nem számítom, mivel én erre értem, hogy ezt duplán számolnám A-val párhuzamosan.

Így ha a szülés időpontjában B-t nézem, van 420 napom. Ha C-t nézem, akkor pedig van 7*30=210 napom, meg A-ból még 150, azaz itt is meg van a 360 (most rossz volt a példa pont de tételezzük fel hogy meg van a 365)

szóval még mindig nem értme mert a tv számomra nem mond ez ellen semmit

2015. okt. 20. 14:37
 27/38 anonim ***** válasza:
ah, b a júliusi, c a szeptemberi
2015. okt. 20. 14:38
 28/38 anonim ***** válasza:
hol ír olyat a törvény hogy egy jogviszonyon belül kellene elérni a 365 napot?
2015. okt. 20. 14:38
 29/38 anonim ***** válasza:

Kedves 66%-os, én a helyedben mélyen hallgatnék arról, hogy szakember vagyok a témában, mert szégyen, hogy ennyire fogalmad sincs a kérdésről.

Kérdező, annak van igaza, aki azt írja, sajnos a novemberben kezdődő munkaviszonyodban nem leszel jogosult csedre és gyedre, mert ott nem lesz meg a 365 nap biztosítási jogviszonyod (ennek a számításánál a korábbit nem lehet figyelembe venni, ha még fennáll).

2015. okt. 20. 14:39
 30/38 anonim ***** válasza:

tehát ha folyamatban van egy adott jogviszony, és mellette indul egy új, akkor az újra nézve nem számít a másik mert még nem szűnt meg?

én nem olvastam ilyet a törvényben vagy legalább is így ebben a formában még nem kellett értelmeznem, és mivel frissen végzett vagyok, ezért kértem is hogy tegyük tisztába a dolgokat...

2015. okt. 20. 14:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!