GYED-et, GYES-t hogyan számítják, ha két négyórás bejelentett munkám lesz a jövőben?
Eddigi bérem nettó 130 000 forint, ezután (november 1-től) mindkét helyen 100-100 000 bruttó fizetésre leszek bejelentve.
Kérdésem, hogy a GYED, GYES, stb. kiszámításánál mindkettőt figyelembe fogják venni, vagy csak az egyiket? Májusban érkezik a baby. :) Előre is köszönöm a válaszokat!
gyes fix összeg, alanyi jogon jár.
CSED-et, és GYED-et mindkét jogviszonyodban kiszámolják, és mindkettő után megkapod.
így van, ha mindkét jogviszonyban jogosult vagy csedre és gyesre, akkor jogviszonyonként fogják elbírálni, de ebben az esetben sem haladhatja meg a gyed a 147.000 Ft-ot, ez a gyed felső határa, és több jogviszony esetén sajnos, a két gyed összege nem lehet több mint bruttó 147 000 Ft..
hogy egész konkrétan meg tudjam mondani, mennyit fogsz kapni, ahhoz kérdezném,
május hányra vagy kiírva? szeptembertől fogják nézni a béred és a jogviszonyaid. Szeptember 1-től szeptember 30-ig mennyi volt a bruttód? És most akkor november egytől meg szülésig bruttó 100-100 lesz, ugye?
Sziasztok!
Először is nagyon köszönöm az eddigi segítséget! :)
2013. februárjától dolgozom a jelenlegi munkahelyemen 8 órásként bruttó 130 000 forintos fizetésért. Idén november 1-től 2 munkahelyem lesz 4-4 órában. A ,,régi" munkahelyem megmarad, csak már 4 órában. Mindkét helyen 95-95 bruttó fizetésem lesz. (A mai állás szerint, elméletileg.)
A kérdés, hogy pontosan mikorra vagyok kiírva, még számomra is kérdés, elméletileg holnap fogom megtudni. Írok mindenképp! És köszönöm a segítséget! Végtelenül hálás vagyok!
de tulajdonképpen nekem az nem is kell, elég ha május...
nos a lényeg, hogy a szülést megelőző 2 évben meglegyen a 365 nap biztosítotti időd. ez meg van ugye?
a GYEDet és a CSEDet a szülést megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafele számított 180 nap átlagjövedelme alapján számoljuk.
Ez azt jelenti, hogy szeptember 3-tól kezdve fog számítani a jövedelmed (ha nem futsz ki a májusból), egészen február 29-ig.
A jogviszonyodba szeptember 3-február 29 között lesz jövedelmed, B jogviszonyodban november 1 és február 29 között.
B jogviszonyod a simább ügy, a figyelembe vehető jövedelmed itt a 4 hónap szorozva a 95 000 Ft-al.
A jogviszonyod (most akkor bruttó vagy nettó 130 volt szeptemberre?? én bruttóval számoltam)
A jogviszonyodban szeptemberre 121 333 Ft a figyelembe vehető jövedelmed (130.000/30*28 - mivel itt csak 28 nap számít), a maradék 152 nap pedig október 1-február 29 közé esik ugye, ez 5 hónapra 5*95 000 Ft.
A figyelembe vehető jövedelmed tehát 9*95000+121 333 Ft=976 333 Ft. Ezt kell elosztani 180 nappal, 5424,07 Ft jön ki, ez lesz a naptári napi alapod.
Mindkét ellátás ennek 70%-a egy napra, vagyis 3796,85 Ft.
CSEDnél ebből lejön a 16% szja, GYEDnél nyugdíjjárulékot is kell vonni.
CSED 3189,35 Ft lesz nettóban egy napra, a GYED pedig 2809,66 Ft.
Ez naptári napokra szól, minden hónapban annyit kapsz majd meg, anyám napos a hónap, pl júniusban 30, tehát a CSEDet fogod először kapni, méghozzá 95 680 Ft-ot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!