Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » GYED-et, GYES-t hogyan számítj...

A.Timi kérdése:

GYED-et, GYES-t hogyan számítják, ha két négyórás bejelentett munkám lesz a jövőben?

Figyelt kérdés

Eddigi bérem nettó 130 000 forint, ezután (november 1-től) mindkét helyen 100-100 000 bruttó fizetésre leszek bejelentve.

Kérdésem, hogy a GYED, GYES, stb. kiszámításánál mindkettőt figyelembe fogják venni, vagy csak az egyiket? Májusban érkezik a baby. :) Előre is köszönöm a válaszokat!

2015. okt. 19. 15:33
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
B-ben nem fogsz ellátást kapni, mert csak megszűnt biztosítási jogviszony napjait veszik figyelembe a 365 napnál, a párhuzamosan fennállóét nem.
2015. okt. 20. 13:50
 12/38 anonim ***** válasza:
56%
kaphat a B-ben is, ha a szülést megelőző 2 évben meg van a 365 napja...természetesen a párhuzamosan futó egynek számít...de kérdező nem mondta, hogy A és B előtt ne dolgozott volna az elmúlt 1,5 évben...
2015. okt. 20. 13:52
 13/38 anonim ***** válasza:
tehát annyi a lényeg, hogy 2014 májusától kezdve dolgoztál e összesen 365 napot (nem kell folyamatosnak lennie, és A-B párhuzamosan egynek, tehát 4 hónapnak számít ebbe bele)...szeptembertől májusig ez eleve 240 nap körül van....előtte még csak volt neki 120 nap munkaviszonya 2014 májusig..
2015. okt. 20. 13:53
 14/38 anonim ***** válasza:

ne vezesd félre. Csak megszűnt jogviszony biztosítási jogviszony napjai számíthatóak össze a fennállóval.

HA dolgozik 2014-ben A helyen, megszűnik; B helyen 2015 januártól, C-n 2015 júliustól, akkor az A-t mindkettőhöz hozzászámítod, de a C-hez a B-t nem.

JAvaslom a kifizetőhelyi tájékoztatókat, ha a törvény és a vhr értelmezése nem megy.

27/A. § * (1) Megszűnt biztosítási jogviszonyból származó biztosításban töltött napok közül azokat, amelyek megelőzik a keresőképtelenség első napján fennálló biztosítás kezdő napját, össze kell számítani a fennálló biztosításban töltött napokkal.

Ugyanez vonatkozik az egyéb pénzbeli ellátásokra vonatkozó jogosultsági időre is. A megelőző, ami megszűnt, az számítható össze fennállóval, két fennállót nem adhatsz össze.

2015. okt. 20. 14:08
 15/38 anonim ***** válasza:
de én nem adtam össze...épp ezt írtam..hogy a kettő csak egyszer számít, nem duplán..
2015. okt. 20. 14:15
 16/38 anonim ***** válasza:

de tessék, a kolléganőm válasza (tb-kifizetőhelyről):

Csed és gyed nem jár, mert nincs 365 biztosításban töltött ideje, ennek jogviszonyonként kell meglennie, valamint csak megszűnt biztosítási jogviszonyból származó biztosításban töltött napok számíthatók be, egyidejűleg fennálló jogviszonyból származó bizt. napok nem..

2015. okt. 20. 14:17
 17/38 anonim ***** válasza:
De neki B jogviszonyban annyi napja van, amennyit ott dolgozik. MErt előtte két éven belül csak A volt, ami még fennáll. Ha A-ból kijelentik, majd vissza, akkor megszűnt jogviszonyként hozzáadható a B-hez (csak az OEP visítani fog, mert nem hülye), de így olyan, mintha B előtt semmi nem lenne...
2015. okt. 20. 14:19
 18/38 anonim ***** válasza:
de honnan veszitek hogy 2014 májusig visszamenőleg nem volt meg a 365 napja? mármint szeptembertől van egy jogviszonya meg novembertől még egy, ami teljesen lényegtelen a számítás szempontjából ezt értem...de mikor írta kérdező, hogy a szeptemberi előtt nem volt neki munkahelye?
2015. okt. 20. 14:21
 19/38 anonim ***** válasza:
2013. február óta van A helyen, és nem írja, hogy ezzel párhuzamosan lett volna olyan, 2014 májusa után, ami meg is szűnt...
2015. okt. 20. 14:23
 20/38 anonim ***** válasza:

bevallom nem értem a kolléganődet (én is TB-s vagyok), mert számomra a tv épp azt mondja, hogy össze kell számolni a munkavállaló biztosításban eltöltött napjait (ennél az ellátásnál még az sem kitétel hogy folyamatos legyen a biztosítotti idő).

ha a kérdező dolgozott mondjuk 2014 májustól 2015 márciusig...majd utána mondjuk munkanélküli volt és utána 2015. szeptember 1-től állt munkaviszonyban (most tök mindegy hogy egy vagy két helyen) 2016. májusig, akkor ha a párhuzamosan futó jogviszonyt csak egyszer számoljuk, akkor is bőven meg van a 365 napja..

a kolléganőd nem arra gondol véletlenül, hogy a jövedelmet csak a fennálló biztosítotti jogviszonyban nézik?

2015. okt. 20. 14:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!