Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Ha terhesség miatt vagyok...

Ha terhesség miatt vagyok táppénzen, tényleg nem hagyhatom el a lakást, csak ha orvosi vizsgálatra megyek?

Figyelt kérdés
jan. 19. 19:12
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
34%
Eleve vizsgálatra is másik városba jártam. A terhességnél a táppénz sok minden miatt lehet. Pl mert olyan a munkád vagy a munkakörülményeud,ami veszélyezteti a terhességed. Ettől még munkaképes vagy,csak jelenleg nem arra. Ez teljesen más, mint egy influenzával táppénzen lenni. A kódja is más. Nyugodtan mehetsz, én is mentem mindháromszor.
jan. 20. 21:49
 12/18 anonim ***** válasza:
59%
11# Csak abban javítanálak, hogy pont nem arra van a tp intézménye, hogy ha "olyan a munkád, vagy a munkakörülményed". Ez ellen a munkáltatónak kellene tennie, megteremteni a feltételeket, felajánlani más munkakört, munkavégzési helyet, vagy állásidőre küldeni. Nekik nyilván kényelmesebb azt mondani, hogy menjen az ember táppénzre és kész. Kevesebbet fizet és még munkája sincs vele... Ez egy egyszerű és (szerintem amúgy gusztustalan) hárítás, amihez a nők sok esetben még tapsikolnak is, hogy milyen rendesek. Tudom, hogy ez a módi, csak ne terjedjen az a nézet, hogy ez erre van, mert nem.
jan. 21. 07:04
 13/18 anonim ***** válasza:
64%
12es,nem mindenhol lehet ezt megcsinálni.
jan. 21. 10:16
 14/18 anonim ***** válasza:
Miért nem?
jan. 21. 16:19
 15/18 anonim ***** válasza:
74%
Mert nincs olyan munkakör,anit be tudna tölteni és ne veszélyeztetne. Nem mindenhol tudják átrakni máshová.
jan. 21. 17:34
 16/18 anonim ***** válasza:
77%
15# Igen, ekkor lép életbe az állásidő. Vagyis anyuka ugyanúgy nem dolgozik és otthon van, mintha táppénzen lenne, csak kapja a fizetését. :) De a munkáltató nyilván nem hülye, neki költségben jobb, ha táppénzre megy a kismama.
jan. 22. 09:24
 17/18 anonim ***** válasza:
33%
Az állasidő arról szól,mikor a munkáltató nem tud munkát adniba dolgozónak, ezért a dolgozó gyakorlatilag áll és vár. De terhesség során a munkavállaló nem tudja megfelelően elvégezni a munkát a megvàltozott körülményei miatt. Így ez nem érvényesíthető a terhességre táppénz helyett. Főleg nem hónapokig.
jan. 22. 12:00
 18/18 anonim ***** válasza:
78%

17# Csak hogy pontos legyek, hivatkozás a munka törvénykönyvéből:

"60. § (1) * A munkavállaló számára, ha a munkakörében történő foglalkoztatás feltételei az 51. § (3) bekezdése szerint nem módosíthatóak, egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig – munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján – a munkakörében nem foglalkoztatható. A munkavégzés alól fel kell menteni, ha az egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása nem lehetséges.

(2) A munkavállaló a felajánlott munkakörnek megfelelő alapbérre jogosult, amely a munkaszerződés szerinti alapbérénél kevesebb nem lehet. A felmentés idejére alapbére illeti meg, kivéve, ha a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el."

A táppénz pedig veszélyeztetett terhesség esetén jár, ami egy egészségügyi állapot és nem munkahely/munkakör függő.

Mint mondtam, tudom hogy nálunk ez erősen összemosódik a gyakorlatban, szóval engem nem kell meggyőzni semmiről, de hivatalosan ez abszolút külön választandó.

jan. 22. 14:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!