Ha terhesség miatt vagyok táppénzen, tényleg nem hagyhatom el a lakást, csak ha orvosi vizsgálatra megyek?
Ez úgy működik, hogy elvileg van egy ún. Kijárási idő, pl 8-12 között. Ebben az időszakban mehetsz, amerre akarsz. A munkáltatónak joga van felkérni a kormányhivatalt ellenőrzésre. Ami azt jelenti, hogy kimennek a címedre abban az időben, amikor nincs kijárási idő és ha nem tudsz alapos indokot arra, hogy miért nem voltál otthon, akkor vissza kell fizetni a táppénzt.
Szóval ez egy lehetőség a munkáltató részéről, de én a pályafutásom alatt még soha nem találkoztam ilyen esettel.
Kétszer voltam "terhes táppénzen", egyiknél sem volt meghatározva kijárási idő. Szerintem nem is életszerű. 8-12-ig nem vagyok veszélyeztetett, utána meg igen!?
Az tény, hogy elvileg azért vagy táppénzen, mert nem tudsz munkát végezni. Az, hogy elmész a boltba, meg a postára, vagy a szomszéd településre a gyerekért oviba, teljesen oké, mert az élet nem áll meg, te pedig nem fekvő beteg vagy jobb esetben, de azért mondjuk tp alatt nyaralgatni szerintem meredekebb szitu. Ahogy írták, ha a munkáltató kellően kedves, simán kérhetnek ellenőrzést.
Én mikor 2021-ben voltam tp-n, kijöttek ellenőrizni.
Becsengettek, kimentem, bemutatkoztak, igazolták magukat. Csak egy 5percet beszéltünk a kapuba és mentek is.
Akkor tök kedves hölgy mesélte, hogy szúrópróba szerűen járnak ki. Ha valakit 3x nem találnak otthon, akkor van gáz. A várost nem hagyhattam volna el hivatalosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!