Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Elszámolták volna a GYED-et?

Elszámolták volna a GYED-et?

Figyelt kérdés
Olyan kérdésem lenne, hogy én a második kislányom után kapom a GYED extrát (apuka vagyok). A munkahelyem a kifizető hely. Január végén történt egy apró munkahelyi baleset így 100%-os tp-n vagyok. A héten kaptam meg a dec.,jan., februári bérpapírt. Azt vettem észre, hogy a 2023 januári bérpapíron ugyanaz az összeg szerepel, mint a decemberin, azaz bruttó 270.505 ft. Januártól bruttó 324.800 ft.-ra emelték. Miért nem azt kaptam? 2023 februárin meg csak br. 244.640 ft. Az én bruttó fizetésem több mint 540.000 ft. Második észrevételem, hogy tavalyi béremen a maximum br. 280.000 helyett csak 270.505 vagy 261.400 volt. Miért nem a maximum 280.000 ft.-ot kaptam? Tavalyi évet is végig dolgoztam ritkán vagyok beteg és szabadságra se megyek akkor elszámolták volna az egész tavalyi évet és az ideit is? Voltam bent a hèten, de persze beteg a bérszámfejtő. Válaszokat előre is köszönöm!

2023. márc. 11. 08:58
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Nah 2. Alkalommal is nekifutok( kidobott a rendszer)

1.

A gyed összegét nem a mostani állapot határozza meg, hanem a jogosultság kezdetétől számolnak vissza.. nem befolyásolja a táppénzed

2. Napi összeget határoznak meg, erről kellene határozat is.

3. Mivel napi összeg, így a ferbruárban cscak 28 napra kapod ( márciusban)

4. Januárban még a decemberi szeribt kaptad, hoába növekedett neked az összeg a maximum emelésével.

2023. márc. 11. 11:05
 2/13 A kérdező kommentje:

Szia. Na ezt nem értem, miért a 1.5 évvel ezelőtti béremhez igazítják a mostani gyed emelést? Határozatot én még nem láttam. Kollegámnak akivel ugyanabban a helyzetben vagyunk (bér, gyerekek,kor) már idén januártól a 324 ezret utalták ki. Azt tudom, hogy napi összegben van. Viszont a 2023 februárit a 270ezerből számította ki, de miért a tavalyiból? 2021 decemberében viszont az akkori maximumot kaptam. Nem rég kiszámoltam, hogy valószínűleg nekem tavaly januárban 30 nappal számolta ki a 270.500at a 31 helyett.

- 280.000/31nap = br.9032ft

- 9032 x 30nap = br.270.960ft

30-as hónapoknál viszont br.261.770 ft volt.

Bocsánat, ha valahol nem jól fogalmaztam.

2023. márc. 11. 12:26
 3/13 anonim ***** válasza:

324 ezret biztos nem utaltak senkinek gyed-re.

Érdeklődj a kifizetőhelynél, ő fog legkorrektebb tájékoztatást adni.

Nem a mostani béredet veszek alapul a számításhoz.

2023. márc. 11. 13:59
 4/13 anonim ***** válasza:

3

Bruttóra gondol…

Ebben így tényleg csak a kifizetőhely dog rud i segíteni

2023. márc. 11. 14:08
 5/13 anonim ***** válasza:

Fog tudni*

Bocsi

2023. márc. 11. 14:08
 6/13 A kérdező kommentje:
3. Bruttót írtam. Ezt nem értem, hogy miért a 2021-es béremet veszik alapul a mostanihoz?? Sehol nem írnak ilyet. Akkoriban nyílván nem ennyit kaptam, de az akkori bruttó is elég lenne a 2023-as gyedhez. Az elsőnél sose volt baj. Ott se mondtak olyat ,hogy végig annyit kapok, amit elsőnek megállapítottak... ahogy volt emelés mindig azt kaptam nem amit elsőnek. Nyugdíjat is emelik, nem mindenki azt kapja élete végéig amit elsőnek megállapítottak.
2023. márc. 11. 15:09
 7/13 anonim ***** válasza:
Mikor született a baba?
2023. márc. 11. 16:25
 8/13 anonim ***** válasza:
jogosultságot megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számítva keresnek 180/120 naptári napi jövedelmet a jelenleg fennálló biztosítási jogviszonyában, legtávolabb az igénylést megelőző év január 1-ig lehet visszamenni.
2023. márc. 11. 16:34
 9/13 A kérdező kommentje:

7. -> 2021 Április. 2021 októberétől már kaptuk, ami akkor br. 234e volt. 2022 Januárjában már br. 270e a br. 280e helyett, amit fenntebb is írtam. Igazából már csak márciusban kapok egészet.

8. Igen azt tudom, köszönöm.

2023. márc. 11. 18:22
 10/13 anonim ***** válasza:

Ha emelik a minimálbért, akkor emelkedik a gyed maximális összege is. Csak akkor vizsgálják felül és emelkedik a gyed-ed automatikusan, ha a megállapított naptári napi alap ezt lehetővé teszi.

Mivel te már tavaly sem kaptad a maxot, ezért valahol valami sántít. A születése előtti béredet veszik alapul, ahogy azt feljebb már leírták, ez így korrekt, a jó isten sem fogja lekövetni, ha évi 5 fizetésemelést kapsz egyrészt, másrészt pedig ha anyuka veszi igénybe is pont így van, akkor is, ha előtte a bére a mostani gyedének a háromszorosa volt. Éppen elég segítség, hogy munka mellett apuka is igényelheti a gyed-et, ami sok esetben jóval több, mint amit anyuka kapna (hisz ezért igénylik), azért az már enyhe túlzás lenne, ha az apa gyedet még a növekvő béréhez is igazítanák apukának mindig, nem?

A történetben azt nem értem, hogyha szerinted már tavaly sem volt oké valami, akkor eddig mire vártatok az utánajárással? Nem értem, hogy miért annyira igénytelen sok ember a pénzügyeivel szemben, hogy fel sem tűnik neki, hogy jól kapja-e a fizetését, juttatásait, adókedvezményét, stb. Alap, hogy amikor fizetni kezdik, megnézem mennyit kaptam és az reális-e. Alap, hogy minden hónapban ràpillantok, hogy jó összeget kaptam-e és alap, hogy emelésnél februàrban ismét megnézem, hogy hozzàcsaptàk-e az emelést, ha nekem az tudom, hogy jàr.

Fordulj a kérdéseiddel a kifizetőhöz, ő fog tudni tájékoztatni.

2023. márc. 11. 19:14
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!