Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Ételek bevezetése » Mi a tudományos alapja annak,...

Mi a tudományos alapja annak, hogy a gyereknek 1-2-3 éves kora után szabadna tehéntejet kapnia először?

Figyelt kérdés

Szeretném ezt a kérdést megérteni, de alig találok róla valamit. Talán valaki megírja hol induljak el.

Mert arra gondoltam, hogy a tehéntej alapvetően nem jó az embernek. Én is ismerek nem egy embert, aki érzékeny rá. Egyszer a párommal pár hónapig elhagytuk. Ennek az lett az eredménye, hogy ő érzékennyé vált rá, nem tudott tejtermékeket enni tovább, én pedig kisebb mértékben váltam érzékennyé, tehát max. 1 dl tejet bírt a szervezetem, többtől ment nekem is a hasam. A húgom 1 hónapig hagyta el, ő azóta is tejérzékeny minden tejtermékre. Más ismerőstől is hallottam, hogy ha elhagyta, utána a szervezete már nem tudta befogadni. Allergiássá vált. De az milyen rossz, főleg gyereknél, hogy onnastól nem ehet egy csomó mindent amiben tejtermék van. Mert sajnos mindenhez használjuk. Én ezt sem szeretném, mert látom a húgomon mennyi kellemetlenséggel jár. Így gondolkodva lassan visszavezettem a tejet magamnak és hamar vissza állt az egyensúly, nincs már semmi bajom tőle. A párom is visszavezette, mert ő nem tudott nélküle létezni és neki sincs már baja tőle. Hozzáteszem, hogy a tapasztalatok tudatában ma már ritkán iszunk tejet, de fenntartjuk a dolgot. Így legalább nem vagyunk ételallergiásak. Vajon nem jobb az 1-2-3 éves teljes megvonás helyett inkább ez időszak alatt nagyon ritkán, de adni egy kis tejet, hogy a gyerek szervezete ismerje, de ilyen kevéstől ne alakuljon ki allergia sem? Valahogy ez a két módszer (tejitatás és teljes megvonás) nekem túl szélsőségnek tűnik. Ti mit gondoltok erről?

Hangoztatják, hogy ne igya a gyerek, de ha 3 éves korig nem kap, aztán majd az oviban igen, akkor a szervezetének nem lesz túl idegen és esetleg ez vált ki azonnal allergiát? Érdekelne olyanok véleménye is, akik sokáig nem adták, nekik hogyan alakult a dolog?

2015. nov. 28. 06:15
 1/6 anonim ***** válasza:
Azzal felejtesz el számolni hogy egy csecsemő, kisgyerek emésztőrendszere sokkal éretlenebb, mint egy felnőtté, sokkal jobban megterheli, meg kell érnie rá.
2015. nov. 28. 06:54
 2/6 anonim ***** válasza:

Csaka saját példámat tudom leírni biztosra.

Sclerosis multiplex autoimmunom van, nem tudják mitől keletkezett, hogy a szervezetem keresi a fehérjéket és megtámadja. Nekem az agyamban, ezzel a mozgást bénítja elsősorban, meg a látást.

Rengeteg fajta autoimmun betegség van, izületeket, májat stb. bont a szervezet valami idegen fehérjére adott immunsejtekkel, amiket aztán a saját szervezetében is hasonlóan talál meg.

Nem tudják gyógyítani, sem az okot nem ismerik. Valószínűleg ételallergia is lehet, ha fejletlen az immunrendszer és azonnal ellenségnek érzékeli pl. az állati tejfehérjét. Több ismerősöm gyereke beteg, van akinek 2-3 éve kora óta az izületeit támadja a saját szervezete, van, akinek a szoptatásnál derült ki, hogy az anyától kapott antitestek a baba máját szedték szét és még mindig nem jött helyre, valószínűleg a saját immunrendszere is átvette.

Ezek olyan betegségek, amik vagy előjönnek, kiderülnek, vagy csak egy ételallergia formájában, ha elkerüli az ember azokat az ételeket, nem vadul be jobban az immunrendszer.

Én tehéntejet kaptam 2 hónapos koromtól, vagy ettől vagy persze mástól alakult ki az SM nálam.

Érdemes nem kockáztatni, ha már tudják egyszer, hogy gond lehet a tehéntejjel.

Én szeméy szerint a tehéntejet egyáltalán nem adnám a gyerekemnek és nem is adom, csak a mamáik, mert van számukra kiváló és bár drága, de nekik készült vitamindús tejital is 3 éves korukik. Én ezt gondolom így már, rengeteget olvastam utána.

2015. nov. 28. 08:27
 3/6 anonim ***** válasza:

azért óvodás kor előtt is találkozhatnak a tehéntejjel. a tápszerek, tejitalok, babáknak készült pudingok is tehéntejből készülnek. csak olyan eljárással, hogy számukra könnyebben emészthető. így szép lassan hozzászoknak.

nekem a gyerekorvosunk mondta, hogy nem ajánlja a tejet. nincs benne semmi hasznos a gyerek számára, a tejitalok sokkal több vitamint, vasat tartalmaznak.

2015. nov. 28. 08:54
 4/6 anonim ***** válasza:
0%
Régen is tehéntejet kaptak már 1éves kora elött is,amit felvizesztek,felforraltak és nem volt ennyi beteg gyerek mint a mai világba. Ezt nem szabad azt nem szabad! Na meg a széltől is ovják a gyereket.
2015. nov. 28. 14:23
 5/6 anonim ***** válasza:

1 éves korig fejlődik ki rendesen a babák emésztő szervrendszere, addig nem képesek úgy és olyan módon feldolgozni a tehéntej összetevőit, ezért alakulhat ki allergia, illetve nem feltétlenül egyből, hanem akár évekkel később is mindettől emésztési probléma.

Viszont utána már elég fejlett lesz hozzá a gyomruk, az emésztésük, hogy ne legyen gond. Persze ez sem garancia, de egy teljesen egészséges embernél átlagban 1 éves kor után már nem okoz gondot.

Az meg, hogy 3 éves korig ne adjunk, meg mennyivel jobb a tejital és társai, az viszont már nyilván azért van, mert a tejital gyártóknak is meg kell élniük valamiből.:)

2015. nov. 28. 15:24
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, számomra új megközelítéseket is írtatok le. Még azt szeretném kérdezni azoktól, akik egyáltalán nem adnak tejet a gyermeküknek, hogy hogyan megy ez a hétköznapokban? Pl. óvodában. Ez t.képpen olyan, mintha allergiás lenne rá és külön étrendet kellene neki kérni. Mert tej biztosan gyakran szerepel még manapság az óvodai étrendben.
2015. nov. 28. 20:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!