Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Ételek bevezetése » Ha nem tízóraizik a babám,...

Ha nem tízóraizik a babám, melyik étkezésnél célszerű elkezdeni a kóstolást?

Figyelt kérdés

3 hónapos a babám, tápszeres, és 4 hónapos korától elkezdjük a kóstolgatást. De így állította be magának a napirendet, hogy négyszer eszi meg az adagját, az éjszakát végig alussza. Szóval reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora van. Mindenki szerint tízóraikor kellene elkezdeni a hozzátáplálást, de ugye ő akkor nem éhes, akkor általában alszik. 5 étkezést sehogy se tudok beleimádkozni, és igazából nem is akarok, ha így neki jó. Szépen fejlődik, és nem akarom, hogy később ebből probléma legyen, hogy muszáj enni akkor is ha nem éhes…

Így akkor reggelire kínáljam az új ízeket, vagy ebédre?

Más: mindenhol olvasom, hogy fürdés után még sokan adnak tápszert/tejitalt/tejet a babának közvetlenül alvás előtt. Mivel bukós volt a babám, így úgy alakítottuk, hogy vacsi, fél óra pihi, hogy biztos kijöjjön minden büfi, utána fürdés, fürdés után már nincs kajcsi, hamar el is alszik, és alszik reggelig. Szerintem ez később is jobb lesz, ha már lesz foga, megszokja, hogy fürdés után fogmosás, és utána már nincs evés, hanem egyből el is alszik.

Ez így jó? Vagy miért “kell” még fürdés után, közvetlenül alvás előtt enni a babának?

aug. 15. 11:06
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
0%

Nálunk (megyeszékhely) a gyerekorvos és a védőnő is EGYÖNTETŰEN a 4 hónapos kezdést preferálja pl.

Na,ilyenkor mi van? Pedig nem idős védőnő!

Én adtam 1x-2x emiatt a 4 hós babámnak pürét. Láttam,hogy nem bírja,meg is mondtam nekik.

Leesett az álluk kb, hogy ilyet még nem is hallottak.

Én meg elhalasztottam a kóstoltatást 6 hónapos korra. Ennyi.

aug. 15. 12:07
 12/32 anonim ***** válasza:
44%
Akinek az orvos 4 honapos kortol hozzataplalast javasol, ott mindket oldalrol baj van a fejekben….
aug. 15. 12:08
 13/32 anonim ***** válasza:

12!

Miért lenne nekem bajom? A babám jól táplált iszisz baba volt. Annyi tejem volt 2 évig,hogy konkrétan folyt ki!

Azért javasolták, mert azt mondták,hogy ők ezt ajánlják mindenkinek,ezt tartják jónak.

De mint írtam, kipróbáltam 1x-2x. És abba is hagytam.

Ugyanez volt a táppal is. Adjak Sinlacot,mert az kell. Egyszerűen azért, mert az kell.

1x próbáltam ki. A lányom sugárban hányta ki rögtön. Ezen is leesett az álluk,hogy ilyen nincs. Mondom van.

Soha többet nem kapott se tápszert se tejitalt semmit.

Kipróbáltam,amit ajánlottak. Rájöttem, hogy nem jó,és nem adtam többet.

Akkor mi is a baj velem??

aug. 15. 12:21
 14/32 anonim ***** válasza:
45%
Sajnálom az ilyen gyerekeket akiknek ilyen anyja van, hogy nem képes elolvasni a 2024-es ajánlásokag és elcseszi az emésztőrendszerét orok eletere. De sajnos mai napig nagyon sokat tudatlan, buta ember …
aug. 15. 13:04
 15/32 anonim ***** válasza:
25%
11- es, balkan, mit vartal ?
aug. 15. 13:08
 16/32 anonim ***** válasza:
39%

Nekünk is 4 hónaposan ajánlotta a védőnő,hogy kezdjük el, mert nagyon gyorsan fejlődött a mozgása,(nagyon korán fordult és kúszott) és konkrétat másfél-2deci tápszereket ivott egyszerre.

Lehet van egy iránymutató ajánlás valahol leírva, de attól a gyerek nem kap energiát a mozgáshoz és inkább turmixoltam és purésítettem minden alkalommal a friss gyümölcsöt, zöldséget, minthogy a bolti tápszert tömjem dupla adagban. a "tudatlan, buta anyukának" a világképe az, hogy tejszelettel és pörkölttek kezdődik a hozzátáplálás.

aug. 15. 13:58
 17/32 anonim ***** válasza:
100%

Elozo szerinted a gyumolcsben mennyi tapanyag van ? NULLA !! tudod mi van benne ? 90 % viz, a tobbi cukor, meg vitamin persze, rostok de az nem tapanyag.

Na ez az ami altalanos iskolai tananyag ( lenne).

aug. 15. 14:08
 18/32 anonim ***** válasza:
30%
Igen okoska, a hozzátáplálás gyümölccsel kezdődik, és nem azon él évekig a gyerek 😘
aug. 15. 14:13
 19/32 A kérdező kommentje:

Én sem azt írtam, hogy egyből pörkölt meg tejszelet megy neki, hanem hogy elkezdjük a kóstolgatást, mivel egyelőre nem cél étkezés kiváltás, de már egyre kevésbé lakik jól tápszerből, bukós is, és ő is már 2 decinél tart étkezésenként. A friss ajánlásokat pedig követem, nem vagyok egy szobapáfrány. Szóval ha nem lehet 4 hósan elkezdeni, akkor miért úgy szól a legfrissebb ajánlás, hogy az allergèneket célszerű minél hamarabb, konkrétan 4-7 hónapos kor között bevezetni, mert az allergének késői bevezetése fokozza az allergia kialakulását?

Ez pedig egy gyermekorvos kommentje egy hozzátáplálásról szóló cikk alatt, inkább idézem, úgy pontosabb:

“ Rendkívül érzékeny téma a hozzátáplálás idejének optimális megválasztása. A szoptatással foglalkozó szakértők hevesen reagálnak mindig, amikor a kizárólagosan 6 hónapig szoptatni who javaslatot kritika éri. Tudtommal londoni központjukban remek irodalom elemző munkával rengeteg érvet ,bizonyítékot gyűjtöttek a gyerekgastro társaság megengedőbb 4 hónapos kortoli javaslata ellen. Szerintem, ez egy inkább káros vita, mely feszültséget ,ellentétet szít azon szakemberek között, akik mind tudják az anyatejes táplálás jelentőségét és abszolút támogatják. Kicsit a vallási fanatizmusra kezd hasonlítani. Ha megpiszkáljuk, hogy a WHO miért módosította a javaslatát 4 hóról 6 ra, akkor lehet látni, hogy olyan kutatási eredmények alapján, melyek elsősorban a fejlődő országokban a rossz ivóvízellátás és egyéb higiéniás körülmények miatt, maga morbiditást és mortalitást észleltek a korábbi mellétáplálás bevezetését követően. Ez egybevág az afrikai tapasztalatokkal, ahol tragédiához vezettek a tápszeres jótékonysági adományok az éhezés csökkentésére drasztikusan emelve a babák halálozását. Ott a tápszer a fertőzött ivóvíz miatt halálos veszély egy csecsemőnek, míg a szoptatás az egyetlen esély a túlélésre. Az alábbi cikk is elemzi a bizonyítékokat, amit a who a 6 hónapos javaslathoz használt. Tehát a mi régiónkban valószínűleg nincs ekkora jelentősége a kizárólagosságnak 6 hónapig. És sokkal rugalmasabbak lehetnénk. És nem csak igény szerinti szoptatást ,hanem talán igény szerinti hozzátáplálást is kéne alkalmaznunk, ahogy azt több kommentelő is örömmel alkalmazta. A másik oldalról viszont a szoptatás fontossága miatt indokolt az óvatosság, hogy a hozzá táplálás ne vezessen a szoptatás túl korai leépítéséhez ,elhagyásához.A magyar nyelvben ez nem olyan gond. mi hozzátáplálásról beszélünk. angolban a szoktatást használják, ami a szoptatásról leszoktatásra emlékeztet. S ez egyáltalán nem cél! Az én konklúzióm: Nincs kemény, a mi régiónkra érvényes evidencia arra nézve, hogy a kizárólagos szoptatás 6 hónapos korig egyértelmű előnnyel járna minden babánál az esetleg 4-5 hónapos korban szoptatás mellett megkezdett mellétápláláshoz képest. Az allergiára hajlamosaknál akár káros is lehet az allergén ételek bevezetésének kitolása…”

aug. 15. 14:42
 20/32 anonim ***** válasza:
57%

Nem nem tudom miért változott és mi az alapja.

A 10éves fiamnál is 4 hónaposan kezdtük, fél évesen tízórai, uzsi ki volt váltva, ebédet kóstolt. Nem allergiás, nem hasfajós. A testvére 7évre született, ugyanaz az orvosuk és védőnőjük, nála már azt mondták 6hónap előtt egy falatot se, mert már ez a helyes.

Egy évesen még nem tudott enni,köpött mindent, a darabos egyáltalán nem ment be, és minden újtól volt valami baja.

Persze, nincs két egyforma gyerek, de ekkora különbséget. Én azóta úgy gondolom, el kellett volna előbb kezdeni.

aug. 15. 14:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!