Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kirúghatnak vagy védve vagyok?

Kirúghatnak vagy védve vagyok?

Figyelt kérdés
Ha gyeden vagyok és az elsővel és a kistesó születéséig lemondom a gyedet és elmennék előbb 1-2 szabira majd betegszabira aztán táppénzen maradnék a szülésig, akkor az 1-2 hét szabadság alatt kirúghatnak?
2010. jún. 28. 14:08
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Megszüntetik a munkakörét és már rúghatják is ki. Nem tudod milyen cégnél dolgozik, megszünteti, eladja a céget papíron és már rúghatják is ki. Azért több hónapnyi bérterhet kifizetni-bért kifizetni- lehet hogy a perköltség is olcsóbb. Honnan tudod mennyi a bére.

És melyik az a magyar bíróság, amelyik rögtön ítéletet hoz és azonnali hatállyal vissza is helyezi a munkakörébe- eleve ítélkezési szünet jön most. Nem is dolgoznak a bíróságok.

Aztán fellebbezések és szerintem addig pedig marad passzív- és arra nem jár semmilyen ellátás, mert 42 napon beül meg kell szülnie, ahhoz hogy egyáltalán passzív jogon járjon THGY.

2010. jún. 28. 14:34
 12/20 anonim ***** válasza:
65%

Kedves 82%-os válaszoló, kérlek ne tájékoztasd félre az embert!!!!!!

A felmondási tilalom alapján a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak, illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt. Ugyanígy védelem illeti meg a terhes nőt a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság ideje alatt.

A rendes felmondás akkor is érvénytelenné válik, ha a felmondás közlésekor a munkavállaló már terhes volt. Mégpedig függetlenül attól, hogy terhességének megállapítására sor került-e, illetve hogy a munkavállaló terhességéről tudomással bírt-e.

2010. jún. 28. 14:37
 13/20 anonim ***** válasza:

de ott a rendkívüli felmondás:

A munkáltató rendkívüli felmondása során a munkavállalót nem illeti meg a felmondási, felmentési idő, az erre járó juttatások, a végkielégítés, és akkor is felmondhatnak a munkavállalónak, ha ő éppen betegszabadságát tölti, beteg gyermekét ápolja, terhes, vagy szülési szabadságon van.

És most hiába mondod, ír egy indokot, megtámadhatod bíróság előtt és onnantól veszett fejsze nyele.

Mert a betegszabadságra rendes bért kell fizetni (3 hét) valamint a táppénz egyharmadát, nem biztos hogy repesni fog az örömtől a vezető pláne a mostani helyzetben.

én azt mondom, meg kell beszélni, hogy vállalja e ezt a cég. Ér e neki ennyit a munkavállaló vagy nem.

2010. jún. 28. 18:20
 14/20 anonim ***** válasza:

1. Rendkívüli felmondás esetén

Elsőként nem árt leszögezni, hogy a terhesség vagy gyermekápolás időszakában lévő munkavállalót a rendes felmondástól védi az Mt. (90. paragrafus d; és e; bekezdés), azaz nem szüntetheti meg a munkáltató megfelelő indoklás és formai követelmények (írásbeliség) betartása mellett sem a kismama munkaviszonyát. Rendkívüli felmondással viszont élhet, vagyis, ha a dolgozó munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségének nem tett eleget, vagy súlyos gondatlansággal járt el, felmentheti a munkavégzés alól.

Táppénz alatt vagy terhesség alatt kizárt, hogy valamilyen kötelezettségemnek nem teszek eleget vagy súlyos gondatlansággal járnék el, hiszen bent sem vagyok.

Ne írjatok már hülyeségeket!!!!!!!

NEM RÚGHATNAK KI!!!!!!!

2010. jún. 28. 18:56
 15/20 anonim ***** válasza:

És akkor miért van benne a törvényben, hogy sem a betegszabadság sem a terhesség nem akadálya a rendkívüli felmondásnak? Ha akkor nem is lehet.

Nehogy már egy közepes tehetségű ügyvéd ne tudjon megfogalmazni egy rendkívüli felmondást. És bármit ír bele, te bíróságon támadhatod meg. És mégha neked is van igazad, akkor is évek mire dönt a bíróság, de legalábbis hónapok.

És egyszerű a dolog, megszűnteti a munkahelyet, akkor mi van? Hova megy vissza a dolgozni, a sehova?

2010. jún. 28. 21:14
 16/20 anonim ***** válasza:
ha ki akarja rúgni, ki fogja. Ha meg nem akarja, akkor miért merült fel ennek a lehetősége egyáltalán? Szerintem bármit mondasz, simán ki lehet.
2010. jún. 28. 21:16
 17/20 anonim ***** válasza:

Nem is kell ügyvédnek lenni, most találtam:

A munkáltató részéről megalapozhatja a rendkívüli felmondást: ha a munkavállaló például a munkáltató sérelmére bűncselekményt követ el, a munkáltató gazdasági érdekeit súlyosan veszélyezteti, munkahelyéről igazolatlanul több ízben hiányzott, megkérdőjelezte munkahelyi felettese vezetői minőségét, személyére vonatkozóan sértő kifejezéseket tett, a tanúk szerint ocsmány kifejezéseket használt a számára kiadott munka teljesítésével kapcsolatban, tettleges durva magatartást tanúsított, stb.

Szerez két tanút, hogy sértegette és meg is van az ok. Aztán bizonygasd, hogy nem úgy volt.

2010. jún. 28. 21:18
 18/20 anonim ***** válasza:
Figyi, miért nem gyedről mész szülni? Anyagilag is jobban járnál szerintem, mert az új gyerek utáni ellátást majd a szabis béredből, meg a betegszabis béredből számolják. Ráadásul a táppénz is elég siralmas a maga 60 %-val..
2010. jún. 28. 21:22
 19/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

utolsónak: azért mert sokkal magasabb a bérem, mint amit most kapok maximum gyedet és ezért gondoltam, hogy így jobban járnék a 2. terhességem alatt.

De azért most átgondolom, mi tévő legyek mert sok különböző véleményt olvasok, bár a munkahelyem egy nagy cég több ezer munkatárssal, így lehet fel sem tűnne nekik, hogy szabit veszek ki majd táppénz, de azért legalább tudom, hogy mi lehet a pakliban, ha szabikat kivenném.

2010. jún. 28. 21:36
 20/20 anonim ***** válasza:
Ha van rá lehetőséged, számoltasd ki, hogy mennyi lenne a táppénzed, új gyerek utáni tgys-ed, gyed-ed. Sajna láttam már olyat, hogy a legjobb szándékkal próbálták a legjobbat kihozni a várandós anyukának, és a lehető legrosszabbul sült el a dolog. Annak már utánajártál, hogy megszakíthatod egyáltalán a gyed-et? Mert pl. az én helyemre felvettek határozott idejű szerződéssel valakit, és nekem pl. emiatt nem is engedélyeznék a "munkába állást", mégha az csak a szabadság kivételére lenne.
2010. jún. 28. 21:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!