Ha GYES alatt visszamegyek dolgozni, kirughatnak?
Szia!
Én úgy tudom, hogy ha visszamész dolgozni, akkor elküldhet a munkáltató. Nem vagy védett, csak akkor, ha passzív állományban vagy. Mihelyst aktív állományban leszel, ugyanazok vonatkoznak Rád is, mint a többi munkavállalóra.
Első vagyok.Én megkérdeztem 1 ügyvédnőt,ezt a válszt adta.
Tisztelt Ügyvédnő!
Szeretném megtudni,hogyha visszamegyek ahhoz a céghez dolgozni Gyes alatt,ahonnan szülni mentem,akkor míg Gyesen vagyok,elbocsáljthatnak -e v. a Gyes ilyen szempontból védetté tesz a gyerek 3 éves koráig?
Köszönöm válaszát,üdvözlettel:Panna
Kedves panna!
Igen a GYES alatt védettsége van, függetlenül attól, hogy munkába áll-e vagy sem.
Dr. Knáb Gabriella
Köszönöm a válaszokat! Én is ikres vagyok. :)
A "védettség" csak annyiban érdekel, hogy szeretnénk még egy babát, de a magasabb juttatások miatt visszamennék dolgozni arra az 1 évre, ami ehhez szükséges...
Szia!
Én egy 40000 főt foglalkozató cégtől vagyok gyeden, a munkaszerződésem határozatlan időre szól, és tegnap érdeklődtem, hogy mehetek-e vissza szeptembertől, erre azt a választ kaptam, hogy NEM, mert nincs helyem. Ha vissza akarok menni akkor csak áthelyezéssel lehet, akkor meg a bölcsit nem tudom megoldani. Jog ide, meg oda, azt csinálnak velünk amit akarnak!!! Teljesen magam alatt vagyok!!
Szia!
Igazuk van az előttem szólóknak, a védettség a gyerek 3 éves koráig tart, függetlenül attól dolgozol-e vagy sem...
Ami pedig a visszatérést illeti, mindenképp kötelező visszavennie. Amennyiben nem tudja a régi munkádat adni, fel kell, hogy ajánljon valami mást - ez valóban megteheti, amit vagy elfogadsz vagy nem...
Erre azonban érdemes odafigyelni:
Mt. 84. § ...a fizetés nélküli szabadság (139. §) megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztés mértéke az irányadó...
A felhalmozódott szabadságot egyébként a régi munkáltatóhoz való visszatéréskor kötelező kiadni, „azonnal” (30 napon belül), A Munka Törvénykönyve ezt félreérthetetlenül kimondja:
134.§ (3) A szabadságot esedékességének évében kell kiadni. (…) A munkáltató (…)
b) a munkavállaló betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül
adja ki, ha az esedékesség éve eltelt. E rendelkezésektől érvényesen eltérni nem lehet.
• Az összegyűlt szabadságot már emelt bérrel kell számolnia a munkáltatónak!
Sziasztok!(13.04-es vagyok)
Ezt most találtam..
Joga van-e a gyes-ben részesülő szülőnek arra, hogy úgy döntsön, megszakítja a fizetés nélküli szabadságot, hogy visszamenjen dolgozni?
Igen, a szülőnek joga van ilyen döntést hozni. Ha a gyes-en lévő kismama jelzi a munkáltatójának visszatérési szándékát, akkor a munkáltatónak kötelessége, hogy megteremtse a kismama számára a munkafeltételeket. A Munka Törvénykönyve /151.§ (4)/ kimondja, hogy a munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kieső munkaidőre személyi alapbér illeti meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!