Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Valóban elvetemültek a "CSOK-o...

Valóban elvetemültek a "CSOK-os" szülők?

Figyelt kérdés
Már több olyan hozzászólást olvastam, amiben "elvetemültnek" nevezik, illetve negatív jelzőkkel illetik azokat, akik igénybe veszik a CSOK-ot. Miért annyira lenézendőek ezek az emberek?
2018. aug. 7. 23:56
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:
66%

Az átlagos emberek számára, akik lakást szeretnének vásárolni, a csok több kárt okozott, mint amennyi haszna van. Amióta bevezették, a használt lakások is iszonyúan megdrágultak. Másfél éve vagyunk rajta a lakásvásárláson, akkor sajnos az utolsó pillanatban meghiúsult az adásvétel (nem a mi hibánkból). Kb. a legutolsó olyan lakást szerettük volna megvenni a városban, aminek még a mi bevételünkhöz mérten megfizethető ára volt (megyeszékhely, panel lakás, 8 millió lett volna). Miután azt buktuk, nem találtunk másikat. Másfél év gyűjtögetés után megint elkezdtünk keresgélni, és megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az ugyanilyen paraméterekkel rendelkező lakások 13-14 millió körül mozognak, vagy még ennél is feljebb. És az elmúlt pár hónapban is csak emelkedtek az árak, ki tudja, hol fog ez megállni. Tudom, hogy pl. Bp-en még ennél is durvább árak vannak, én most csak az arányok miatt írtam le az itteni helyzetet. És hiába tettünk félre erőn felül, ezzel az áremelkedéssel nem tudjuk tartani a tempót.

Én el sem tudom képzelni, hogy egy átlagos keresetű család, akik nem örököltek, nem támogatják őket milliókkal, hogyan tudják megoldani a saját lakás vásárlását, hacsak nem már azóta tesznek rá félre, hogy elkezdtek dolgozni. Nekünk sajnos erre nem volt lehetőségünk anno, csak az utóbbi pár évben tudtuk megtenni.

Mi végül arra a megoldásra jutottunk, hogy hosszas kutatás és mérlegelés után találtunk egy nem túl messze lévő kisvárosban egy lakást, annak még elfogadható ára van. Oké, természetesen felvesszük mi is a csok-ot, ha már egyszer jogosultak vagyunk rá. De ettől függetlenül szerintem egy nagyon átgondolatlan lépés volt a bevezetése. Az építőipart lehet, hogy felpörgette, és eladói szempontból jót tett az ingatlanpiacnak, de az átlagos keresetűeket eléggé nehéz helyzetbe hozta. Valahogy máshogyan kellett volna megoldani a támogatást, mert ez így nagyon sokaknak nem segítség volt, hanem kitolás velük. Még azok jártak a legjobban, akik a bevezetése utáni egy éven belül tudtak lakást venni, amikor még nem szálltak el ennyire az árak. De akinek most kell lakást vennie, vagy aki emiatt egyáltalán nem tud, és ezért albérletben kell élnie, az nagyon ráfaragott.

2018. aug. 8. 16:06
 32/34 anonim ***** válasza:
76%

"Nem vagyok a kiscsillagod, ellenben van 4 gyerekem ÉS agyam, ami mindne jelenlévőről nem mondható el, mint az kiviláglik ...

Látom, veled olyan beszélgetni, mint galambbal sakkozni, így abba is hagyom."

Ugyan, ugyan...Ennyire gyakran mondják neked ezt a galambos hasonlatot?:D

Nekem 3 gyerekem van, és ha a két idősebb nem végezte volna el már az egyetemet, felvettem volna a 10 milliót. Ugyanis nekem van hozzá önrészem, bőven befizettem életem során annyi adót, hogy senki nem ugathat, miszerint az "ő pénzéből" megy, és felneveltem már két jól kereső, kvalifikált, szintén igen jól adózó állampolgárt, a harmadikhoz sem kell már sok idő. Nyugodtan lehet próbálkozni azzal a visítozóknak, hogy legalább ennyit letegyenek az asztalra.

2018. aug. 8. 17:15
 33/34 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat! Számomra mindenkié hasznos volt!
2018. aug. 9. 09:31
 34/34 anonim ***** válasza:
100%

Annyira el vannak tévedve sokan ahogy előttem is írták többen. A használt lakásra járó csok annyira minimális, hogy csupán azzal házhoz nem jut senki. A 10 milliós csokhoz meg annyi önerő kell, hogy csak az tudja igénybe venni, aki amúgy is jó anyagi körülmények között él. Azt kéne már felfogni, hogy egy új ház, minimum 30 millió Ft. Tehát még ha felveszi valaki a 10+10-et, még akkor is kell 10 millió önerő. Telekről, engedélyekről, nem is beszélve.

De a sok okos itt azt hiszi, hogy 10 millióból házat lehet építeni.

2018. aug. 10. 10:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!