Mennyire veszitek komolyan, hogy 11-15 óra között nem kellene napra menni?
Valakire vártam ebben a napszakban elég hosszan egy játszótér közelében, és nemhogy voltak ott, de 11 körül kifejezetten sokan jöttek. Jó, volt a legtöbbön sapka.
Én elég parás vagyok e tekintetben, de például a húgoméknál van kerti medence és ott a gyerekek ekkor is vidáman csobbannak, játszanak.
Míg egészen pici volt, nagyon ügyeltem erre. Előtte és utána is csak megfelelő védelem mellett mentünk ki (naptej, kalap, uv szűrős b.kocsi kupola).
A védelem azóta is megvan (babakocsi kupolát leszámítva), de nem dőlök a kardomba, ha nem érünk vissza 11-re, csak mondjuk 1-re.
Egyébként mi is szoktunk 11 körül "érkezni" a játszótérre. Egészen egyszerűen azért, mert játszóról játszóra sétálunk közelítve az otthonunkhoz, így tudom hiszti nélkül motiválni a gyereket, hogy ideje hazamenni.
4-es, jelenleg még mérsékelt az uv
12, miért kéne pont 11-kor enni és délben feküdni?
A 2 évesem pl.: 5 óta fent van (mint mindig és magától), de nem alszik el 2 előtt, így ehhez is igazítom az ebédet.
A kint pedig az időjárástól függően vagyunk. Itt pl.: ma felhős, szeles, uv alacsony, a nap ha kisüt nem éget, 12 után jöttünk be.
De egyébként is árnyékos a játszó (de borult időben is bekenem).
Értelemszerűen az 1 éves eszik közelebb a 11 hez, mert csak napi 1-et alszik és hamarabb elálmosodik.
A legtöbb 2 éves (lásd bölcsisek) pedig 12 kor esznek és 12.30 kor alszanak.
A kérdésre válaszolva, azért kéne, mert sose lehet tudni, h mit hoz az élet, (lehet, h ti nem tervezitek sem a bölcsit, sem az ovit) mikor kerül a gyerek közösségbe, így célszerű ehhez igazítani a napirendet, pl. a bölcsiben 2-2.30 között már ébrednek a kicsik, de az oviban sem sokkal később.
Részemről azért (de egy piros kezecske amúgy nem pontoz 0-ra;) ), mert marhaság hogy egy jól bevált napirendet meg kellene erőszakolni csak azért mert, "mi lesz ha, közösségbe kerül" (vagy mert más szerint nem jó).
Egyrészt a kisgyerekek napirendje folyamatosan alakul magától (ahogy nő egyre tovább bírja alvás nélkül).
Másrészt örülök ha egyáltalán még alszik délután, mert simán bírja anélkül is. Soha nem volt nagy alvó.
Ugyanakkor ennek ellenére az ovitól se tartok (szeptembertől aktuális), mert a csordaszellem majd megteszi a hatását ezen a téren is, illetve egészen más jellegű ingerek fogják érni. Az idegrendszerét sokkal jobban fogja terhelni a konstans zaj, a pörgés és az alkalmazkodás, emiatt várhatóan hamarabb kidől. A nagy kérdés majd az lesz, hogy ezek után, hogy odabent napközben kipiheni magát, hajlandó lesz-e éjjel aludni. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!