Mik a vér szerinti apa jogai?
Sziasztok!
Úgy szól a történet hogy néhány hónapja mentem szét a barátnőmmel, akivel addig négy évig voltam együtt. A szakításunk után nem sokkal összejött egy másikkal, de közben velem is lefeküdt néhányszor.
Utoljára bő egy hónapja voltunk együtt. Egy hete felhívott azzal hogy négy hetes terhes, és hogy ne keressem, ne találkozzunk, semmi.
Azt gondolom ha tőlem terhes felelősséggel tartozom a gyerek iránt, és élni akarok a hozzá való jogommal.
Nem teheti meg hogy eltilt tőle. Meg akarok róla győződni hogy biztos az enyém-e a magzat.
Nem tudom pl. hogyha kérek apasági vizsgálatot ő azt megtagadhatja-e.
Apasági vizsgálatot nem tagadhat meg. Ha a tiéd, te fizeted a költségeit, ha nem, akkor ő. Ha vonakodik, bíróság kötelezi.
Jogod a láthatás, de a gyakorlat szerint 3 évesnél fiatalabb gyereket nem köteles az otthonából elengedni az együttélő szülő, így ott tudnád csak látogatni addig.
Ezzel nem összefüggésben vagy feltételeként, de kötelességed gyermektartást fizetni (általában a fizetés NAGYJÁBÓL 20%-a). Ha erről jogerős bírósági végzés van és elmulasztod, akkor büntetőjogi felelősség terhel.
Legfőképpen az érdekel az anya mennyire tarthat be nekem ilyenkor. Elsunnyogja a dolgokat, letagadhatja hogy együtt voltunk stb., és így elutasíthatják a bírósági eljárás keretében az apaság megállapítását.
Köszönöm a válaszokat.
Kerdezo, tobben is irtuk, hogy szules utan indithatsz pert az apasag megallapitasara. Ezt nem lehet sem elsunnyogni, sem letagadni.
Annyi, ha nem te vagy az apa, neked kell fizetned a perkoltseget es a dns tesztet ( nem olcso ) .
Ha te vagy, utana kerhetsz lathatast , es koteleznek a gyerektartas fizetesere is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!