Ha egy tanár visszaél a hatalmával? Szerintetek milyen büntetés járna neki?
Azért érdekelne mindenki véleménye mert én rendkívül igazságtalannak tartottam mindig is azt, hogy a gyerekeket pitiáner okok miatt is ÉLVEZETTEL állították pellengérre egyes tanárok, ellenben ha egy tanár viselkedett úgy ahogy egy intelligens embernek soha nem lenne szabad, vele semmi nem történt! Olyat még sose hallottam, hogy egy tanár rászólt volna egy kollegájára, hogy "Jancsikám vagy Juliskám kérlek ne beszélj így, senkivel nem illik így viselkedni".....
Egyes tanárok úgy gondolják, hogy azért mert ő tanár, ő BÁRMIT megtehet amit akar....
Ha a tanár él vissza a hatalmával, a tanárnak UGYANÚGY JÁRNA a szankció mint a gyerekeknek/kamaszoknak!
Szerintetek?
Igazságtalan, járna szankció. Ez az elmélet.
A gyakorlat meg az, hogy ha szólsz, jól megszivatják a gyereked.
És ez így megy az általánosban, a középiskolában és később az egyetemen is, csak az utóbbi helyen már nem te (nem) szólsz, hanem a gyereked.
Ja, és annak se dőlj be, hogy "nyugodtan elmondhatod a panaszod". Nyugodtan elmondod, a gyerek meg megnézheti magát.
Két felnőtt "gyerekes" anyuka.
Én tanár vagyok:-) Szeretném megcáfolni a ki írásodat:-) Amikor tanítottam, bizony volt olyan diák, amelyik direkt húzta a határt, be kell látnod valahogy megkel fogni az ilyet. Egyszer például az egyik lány direkt hülyült az órán 2x szóltam, utána kihívtam. Egész órán a "segédem" volt, Ő olvasta az anyagot, mutatta a térképet stb. Láttam a szemében, hogy egy kanál vízbe beletudna fojtani, mert megaláztam(az Ő szemszöge), de a következő órán már nem volt gond. Tudom, hogy szemétség, ezen magam is átmenetem diák koromba, akkor nagyon mérges voltam, ma már csak hálás:-)Volt egy tanárnő(matek) és egyszer valamit nem jól csináltam az óráján, utána minden órán a táblánál álltam és oldottam a feladatokat(akkor ezt nagyon zokon vettem) egy idő után minden kitisztult a fejemben a végén matek versenyre mentem:-)))
A tanárok egymás között megbeszélik a dolgokat és bizony, ha olyasmit cselekszik egy munkatárs, rászólunk.
Nehéz dolog a tanári élet, a gyerekek nagyon tudják mik a jogaik, és azt, hogy Mi tanárok mit nem tehetünk meg, így elég nehéz fegyelmet tartani. Az éremnek két oldala van:-) Nem csak a tanár "szemét" sokszor a diák is, és a tanár a saját fegyverével próbálja jó útra a terelni a diákot.
Akkor egy ellenpélda:
Gimnázium. Kedves tanár úr enyhén szólva nem tartja egyenértékűnek a lányokat. Szerinte: mind buta, úgyse fog továbbtanulni, a természettudományokhoz hozzá sem tudnak szagolni. Ezt el is mondja minden órán. Előszerettel alázza a lányokat. Ha valamelyik lány nem tudja a kérdésére a választ (esetleg olyanra is, amit még nem tanított, csak később lesz a tananyagban), akkor elhordja mindennek, épp csak le nem k@vazza. Egyszer panaszkodtak azt osztályfőnöknek, aki állandóan azt hajtogatta osztályfőnökin, hogy "ha valamelyik tanárral gondotk van, szóljatok, nevet nem mondok neki, megoldjuk a helyzetet". Másnap azzal kezdődött az óra: Na, XX-kém, hallom panaszkodsz rám. Azóta XX-ke elvégezte az egyetemet, igaz, nem ennek a tanárnak a tantárgyával ment tovább, de természettudományi tárggyal. (Nem tudom, most mit csinál) A kedves tanár úr azóta is ugyanabban a gimnáziumban tanít. Gondolom, XX-ke nem jár vissza sem hozzá, sem a segítőkész osztályfőnökéhez.
Nekem még nincs gyerekem, de majd ha lesz és netán olyasmiket tenne bármelyik tanár is a gyerekemmel amit én láttam vagy tapasztaltam egyes primitív BUNKÓ tanárokkal kapcsolatban....hát az biztos, hogy nem hagynám szó nélkül! És megkapná amit megérdemel!
A tisztelt Tanár Úr (vagy hölgy?) aki itt megszólalt....azt hiszem teljesen más dologra gondolt mint én....szóval két malomban örlünk.
Azt hiszem egyszerűbb ha mondok néhány KONKRÉT példát amit én tapasztaltam főleg általános iskolában.
Gimnáziumban csak egy primitív idegbeteg tanárt ismertem.....
Akkor álljon itt néhány példa VALÓS megtörtént esetek közül!
1:Általános iskola 1. osztály írni tanulunk. Az osztályfőnök "Gabi néni" egy idegbeteg szadista volt akinek kedvenc szórakozása volt, hogy belemarkolt a gyerekek hajába, jól megrázta őket és utána ököllel a fejükre vágott! És hogy mindezt MIÉRT? Triviális dolgok miatt.
Pl az egyik fiú véletlenül kiírt a margóra...erre föl Gabi néni ráförmedt egy elképesztő ordenáré hangnemben és ezt mondta: "te barom állat nem megmondtam, hogy nem írunk ki a margóra?" És utána jött a hajánál fogva rángatás és az ököllel fejenvágás....(egyébként ez a fiú ráadásul egy szemüveges rosszullátó fiú volt)
Másik példa: Egy lány sírva fakadt mert tollbamondás közben a szomszédja meglökte....én és a többi lány vígasztaltuk, hogy ezért nem kell sírni....erre Gabi néni megint állat módjára üvölt, hogy "mi az, hogy ne sírjál...." stb ...szóval a lényeg az, hogy szegény ijedt kiscsajt ahelyett, hogy megvigasztalta volna (ahogy az egy jóérzésű intelligens emberhez illik) még ráüvöltött és a fejére is rávágott ököllel.
Másik példa: Ez általános felső tagozatban volt.
Az egyik tesi órán a Vera néni (a tesi tanárnő) csodálkozik, hogy Feri miért nincs átöltözve. Feri közli, hogy az iskolaorvosi vizsgálaton a doktornő áttette őt gyógytestnevelésre, hogy megerősödjön mert vmi zűr van a gerincével.
Erre Vera néni ezt mondta: "hát ott nem fog megerősödni! Ott olyan lesz mint a Gipsz Juliska /ez egy duci lány aki gyógytesire járt/ vagyis egyre tohonyább és ügyetlenebb "
Hát ez igen! Az, hogy pedagógus ÍGY BESZÉLJEN (pláne mások előtt) az aztán tényleg mindennek a teteje!
Ha ilyesmit egy gyerek mondana egy másik gyerekre, még akkoris a tanár feladata lenne, hogy elmagyarázza a gyereknek, hogy ez bizony nagyon ILLETLEN dolog és egy intelligens ember nem viselkedik és/vagy beszél így!
A pedagógusnak az lenne a dolga, hogy PÉLDÁT MUTASSON a viselkedésével! De ha ő így viselkedik és beszél?? Ő pl MIRE FÖL várja el, hogy őt bárki tisztelje???
A TISZTELET NEM AZÉ AKI ELVÁRJA, HANEM AKI MEGSZOLGÁLJA!!
Mellesleg ez a bizonyos Vera néni egy igencsak "széles" darab nő volt :DDDD És egyáltalán nem úgy járt órára mint egy tesi tanár! Sose látta senki őt tréningruhában és tornacipőben! Mindig pulóver, szoknya, nylon harisnya és utcai cipő volt a "sportfelszerelése" :DDDD Arról már ne is beszéljünk, hogy valaha is együtt mozgott volna a diákokkal. Soha semmit nem csinált csak állt és dirigált.
Számtalan olyan esetet láttam hallottam amikor egyes tanárok azzal szórakoztak, hogy megalázzanak gyerekeket pusztán szórakozásból mert vmi miatt nem szimpatizált az adott gyerekkel.
Érdekes példa pl az is ami pár hónapja szinte az összes híradóban benne volt.:
Egy anyuka felpofozott egy iskolában egy tanárnőt és a haját is meghúzta mivel a tanárnő megpofozta a kisfiát a lánya haját pedig meghúzta.
Nyilatkozott a tanárnő is, az anyuka is és a nagylány is.
A lány elmesélése alapján akadályversenyre mentek és a lány menetközben tépkedte a fáról a levelet és a tanárnő EZÉRT MEGHÚZTA A HAJÁT!! (hát ez aztán tényleg komoly indok)
Korábban pedig ugyannek a nőnek a kisfiát pofozta föl mert állítólag szemtelenül beszélt vele.
Nem tudom mi igaz ebből az állítólagos szemtelenül beszélésből de még ha így is volt netán ez NEM JOGOSÍTJA föl a tanárnőt arra, hogy VISSZAÉLJEN A HATALMÁVAL és megüssön egy gyerket! Miért nem írt be az ellenőrzőbe? Miért nem hívta be a szülőt ezt megbeszélni
Arról már ne is beszéljünk, hogy a TÖRVÉNY IS TILTJA! A pedagógusnak NINCS TÖRVÉNYES JOGA ahhoz, hogy bántalmazzon egy gyereket! Sem fizikailag (vagyis nem ütheti meg) és az emberi méltóságát sem sértheti meg (ez a megalázó bánásmódra vonatkozik ami sokminden lehet, a mások előtt nevetségessé tevéstől kezdve a durva megalázásig)
EZEKRE reagáljon kedves Tanár Úr (vagy hölgy)!
Kedves Tanár(néni)! :D
Sajnos a konkrét válasszal adós maradtál.....Szerinted MILYEN BÜNTETÉST érdemel(ne) az a tanár aki visszaél hatalmával??
Egyébként nem hiszem, hogy életkor kérdése lenne!
Ismertem olyan 60 év körüli tanárokat (nőt és férfit is) aki egy nagyon kedves, aranyos, bűbájos EMBER volt és semmi rosszat nem tudok mondani rájuk! SŐT! A mai napig szeretettel és tisztelettel gondolok rájuk! :)
És ugyanúgy egy fiatal tanár is lehet NAGYON BUNKÓ!
Ilyen szempontból totál vegyesek az emlékeim. A BUNKÓ tanárok között 27 éves volt a legfiatalabb és 55 a legidősebb.
De megismétlem ennek semmi köze az életkorhoz! Sokkal inkább a személyiséghez és az alapvető JELLEMhez! (már akinek van.....)
Milyen büntetést érdemelne? Ezen gondolkodnom kell:-)Amikor a suliban tanítottam, azt tapasztaltam, hogy legjobban az fáj egy tanárnak, ha megkérdőjelezik a tudását a kollégák, tehát egyszerű, az illető menjen vissza az iskolába(legyen diák), és érezze milyen a kiszolgáltatottság.
Nálatok van fordított nap? Olyan nap, amikor a diák a tanár és a tanár a diák? Nálunk volt, a diákok előadtak minket(én ott szembesültem azzal, hogy amikor izgulok nagyon gyorsan beszélek), volt felelés, meg ne beszélgess az órán xy:-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!