Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ennyire cikik a "divat nevek"?

Ennyire cikik a "divat nevek"?

Figyelt kérdés
Már sok éve elterveztem, hogy milyen neveket szeretnék majd adni a gyerekeimnek. Van köztük, ami már akkor is népszerű volt, van ami azóta lett az, de egyre inkább úgy érzem emiatt már nem adnám. Nem szeretem a kifejezetten különleges keresztneveket, főleg fiúban és emiatt inkább a lány nevek miatt vagyok bizonytalan. Szerintetek érdemes "toplistás" nevek közül választani? Nekem elég gyakori nevem van, megszoktam a kínos szituációkat emiatt, de vajon jobb ez, vagy az ha inkább ritkább névvel él valaki? Az a tapasztalatom, hogy az egyedi nevek miatt gyakran kigúnyolják a gyerekeket.

2017. jan. 14. 16:45
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

Kínosnak azt értem, hogy kiabálják a nevem pl és nem nekem szólnak, de mindig felkapom rá a fejem. Ez nem annyira durva persze, csak néha idegesítő.

Több olyan embert ismerek/ismertem, ahol minden gyereknek különlegesebb neve volt a családban, a legtöbbnek olyan, amit senki sem hallott még (külföldi nevek többnyire) és emiatt kinevették őket az iskolában. Pedig ez egyáltalán nem a gyereken múlik, az lehet, hogy a környezetnek fura, de erről nem ők tehetnek.

2017. jan. 14. 18:48
 12/24 anonim ***** válasza:
20%

A nevet viselni kell :) ha hülye neve van és hozzá hülyén is viselkedik persze hogy kikezdik..na meg a hülye hangzású név és a ritka név megint más... Klotild...ritka is, hülyén is hangzik szerintem egy átlag fülnek..Emőke szintén...Margit...(elnézést a Margitoktól, Emőkéktől)

de pl a Szvetlána ritka de szép hangzású..ha valaki tudja viselni nem fogják csúfolni..de anno nálunk volt egy Janka a suliban...elég fiús név, elég ritka is, de egyszerűen annyira jófej csaj volt, és annyira illet hozzá, hogy akkor én is beleszerettem ebbe a névbe és Janka is lett volna a lányom, ha a férjem hagyja :)

2017. jan. 14. 18:51
 13/24 A kérdező kommentje:
Érdekes, nekem a Janka névről nem jut eszembe, hogy fiús lenne, inkább egy erős, de nőies személyiség.
2017. jan. 14. 18:56
 14/24 anonim ***** válasza:
82%

Annyira szubjektív, hogy kinek melyik név tetszik és melyik nem, hogy teljesen felesleges is ezek mellett érvelni.

Már az eddigi válaszok is szöges ellentétben állnak egymással, pedig ez csak 10 vélemény volt.

Azt kéne megérteni, amit a jól lepontozott korábbi válaszoló is írt. A hozzáálláson kéne változtatni és nem fikázni egymást a neve miatt vagy bármi más miatt. De mivel emberek vagyunk, ez úgy nagyjából lehetetlen küldetés és ezért újra és újra bántjuk egymást és gyártjuk a lelki sérült depressziós utánpótlást.

2017. jan. 14. 19:13
 15/24 anonim ***** válasza:
80%
14-esnek igaza van, én is így gondolom. Engem annyira nem izgat, kit hogyan hívnak, de tényleg, mindenkinek más tetszik.
2017. jan. 14. 19:43
 16/24 anonim ***** válasza:
59%

Mi anno a tesómmal ritka és egyedi nevet kaptunk. Ma mindkettő tucatnév, a tesóm nevét itt az oldalon többször is cikinek titulálták.

Ha nem Karsz kiszúrni a gyerekkel, ne legyen Orália, Leokádia.

2017. jan. 14. 19:55
 17/24 A kérdező kommentje:
Egyébként az utolsóra reagálva én is beszélgettem erről anyukámmal és nekem is meg a tesómnak is a mi korosztályunkban "tucat nevünk" van, de anya szerint akkor jött csak divatba, mikor mi születtünk éppen kevés volt belőlük. Mondjuk a tesómé tényleg csak abban a 4-5 évben volt nagy divat, mikor született.
2017. jan. 14. 20:14
 18/24 anonim ***** válasza:
0%
Már megint te?
2017. jan. 14. 20:40
 19/24 anonim ***** válasza:
90%

Van egy réteg, általában a középosztály(magukat felső középosztálynak tartják), akik a manapság divatos nevek alapján simán leprolizzák az embert, szerintük ciki. Elég sokan vannak. A kérdésednél is lehet olvasni, hogy ne a különlegessége miatt add a nevet. Ennél ostobább hozzáállás nincs. Mindenki eldöntheti mi alapján választ nevet. Ha neked egy toplistás név tetszik, az attól lesz különleges, hogy te választottad, nem attól, hogy rajta van a listán.

Az meg senkit nem érdekel, mi az unalmas a játszótéren vagy az osztályban. Foglalja el magát egy könyvvel az, aki a gyerekek nevével szórakoztotja ott magát.

Nekem divatnevem van, vagyis a régi divat szerint Krisztina lettem. Soha nem érdekelt, hogy legalább két Krisztina jár az osztályba rajtam kívül, az viszont már sokkal jobban zavart, hogy Kriszti helyett kapásból mindenki lekrisztázna, vagy legalábbis becézne, mintha bizalmi viszonyban lennék egy idegennel.

A másik, ami még bosszantó, hogy csúfoltak miatta, Krisztusnak. Vöröshajú szeplős gyerek voltam, de a nevem volt a célpont. Ezt utáltam. Azt is, hogy mikor mindenki keresgélte a nevének a jelentését kistini korban, én azt találtam, hogy Krisztushoz tartozó. A szüleim nem vallásosak, én sem.

Úgyhogy én a nem becézhető nevek közül kerestem egyet, ami nem hasonlít semmilyen másik szóhoz, amit eddig hallottam, mégis a hangzása alapján egy olyan személyiséget képzelek el, amihez szeretném, ha a lányom hasonlítana. Így egy mára már toplistás nevet kapott, ami kevés embernek tetszik a rokonok között.

Egy második keresztnevet is kapott, ami remekül passzol majd a vezetéknevéhez, hogy választhasson majd, melyiket szeretné használni, ha esetleg őt zavarni fogja, hogy többen vannak az osztályban ezzel a névvel. Én is kaptam, egy becézett alakot második névnek, kiskoromban azon hívtak, de nem szerettem.

Szóval az én lányom ezek alapján kapta a nevét, nem azért, mert azt akartam, hogy kitünjön.

Egyébként oviban észre lehet venni nagyrészt a szülőkön, hogy kihez tartozik Sebestyén vagy Erzsébet, kihez tartozik Édua vagy Blanka, de annyira vegyes a tucatneveknél a szülők foglalkozása/megjelenése, hogy nem tudnád megmondani.

Ugyanúgy Jázmin vagy Hanna egy közmunkás roma asszony lánya, mint egy orvosé.

Egy dologban viszont mindenki egyforma. Azért választotta azt a nevet, mert szereti a gyermekét és jót akar neki.

2017. jan. 15. 07:09
 20/24 anonim ***** válasza:
76%
Én 37 éves vagyok, Édesanyám nevének becézett formáját kaptam, akkor nagyon ritkának számított...Az utóbbi két évben kezdett nahyon felkapott lenni, őszintén megmondom zavar is, amikor nyilvános helyen legalább 2 gyerek anyukája ordítozza a nevemet :((( Viszont soha nem csúfoltak miatta, mindig megdicsérik a mai napig :)
2017. jan. 15. 09:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!