122000 brutto bernel mennyit kapnek kezhez ha elmennek tappenzre?
A szerzodes szerinti brutto bert nezik vagy valahany honapra visszamenoleg kapott brutto penzt? Azt tudom, hogy a brutto berbol kell szamolni a 60%-ot de az igy kapott osszegbol vonnak meg valamit?Tobb mint 2 eves munkaviszonyom van.
18 hetes terhes vagyok, egy meglevo gyermekem utan ervenyesitem a csaladi adokedvezmenyt. A magzat utan tudni fogom? Vagy nem lesz tappenzzel annyi adom? Apuka visszamenoleg ervenyesitheti majd magzatkorra is ha mar megszuletett a baba?
Ugyanennyi a bruttóm, én vettem igénybe az adókedvezményt a már meglévő gyerek után is, és a magzat után is, amikor már lehetett, simán kijött így is.
Sajnos nem tudom megmondani, hogy én egy hónapra mennyit kaptam, nálunk nagyon kretén módon utaltak táppénz alatt, folyamatosan csak részletekben kaptam meg, mert a doki ugye kéthetente állítja ki a táppénzes papírt, és ha addigra már megcsinálták a számfejtést, akkor csak a következő hónapra tudta a munkaügy befogadni a tp-s papíromat. Úgyhogy én mindig össze-vissza, darabokban, hóközi utalással, meg hasonlókkal kaptam, sose a teljes havi összeget egyben.
nem igazán értem az adókedvezményes kérdésed "táppénz alatt kifutja-e" - ez a terhesség 90. napjától jár, tehát 1 meglévő gyermek után, és 1 magzat után. Ha azt kérdezed, hogy a táppénzedből van-e annyi adó, hogy a 20.000 forintot megkapd, ez jó kérdés. Táppénzből is van levonás, én úgy tudom, hogy ha az szja értéke nem éri el ezt a 20.000 forintot, akkor vagy az eho, vagy más terhére még mehet.
Bocs, most nézem, táppénzből elvileg csaj SZJA-t vonnak. Tehát 122.000 bruttónál a napi béred kb 4000 forint, azaz a táppénz alapja 2400 forint/nap. A táppénz naptári napra jár, tehát 30 nappal számolva kb bruttó 72.000 forint lesz. Ebből kóolyan 11 ezer ft a SZJA, tehát nem kapnád meg a teljes adójóváírást. Én azt mondanám, hoyg ebben az esetben, a férjed kérje a magzat utáni adókedvezményt, nálad marad a meglévő gyermeké, és jövőre a 2017-es évre pedig a férjed kéri mindkettő után. Visszamenőleg nincs érvényesége, ez mindig adóévre szól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!