Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mikor világosítottad fel a...

Mikor világosítottad fel a lányod a menstruációról? Ő kérdezett rá?

Figyelt kérdés

Az én lányom 8 éves, erről nem mondtam neki semmit, nem találkozott ezzel, mert mi pici koruk óta arra szoktattuk őket, hogy ha vki a wc-n ül, akkor nem császkálunk be hozzá.

A "hogy kerül a baba anya hasába és hol bújik ki" kérdéskör megvan, tisztában van vele.

Nem vagyok egyáltalán prűd, de vhogy ez még nem került szóba. Nem kérdezett rá a betétre, tamponra, így nem volt lehetőségem elmesélni neki.

Álljak elő vele, hogy "na, kislányom, beszélgessünk a menstruációról"? :)

Attól tartok csak, hogy az oszt.társaktól hall vmi marhaságot, ami esetleg megijeszti, vagy mittudomén, mert elég mimóza a leányzó. :)

2016. okt. 12. 14:57
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
80%
Ezt nem értem, és hároméves korában mikor tampont vettél a boltban és megkérdezte, hogy ez micsoda, mit mondtál neki? Nálunk ez kábé háromévesen merült fel először, az életkorának megfelelően elmondtam a valóságot, nyilván kevéssé részletezve. Azóta többször is rákérdezett már, mindig egyre több részletre kérdez rá én meg válaszolok teljes lelki nyugalommal (pl fáj-e, meddig tart meg ilyenek). Nyolvécesen már nem egy lány menstruál, kilencévesen már szép számmal. Mondd el neki, ne halogasd, mert halálra fog rémülni az első menzesztől.
2016. okt. 12. 15:05
 2/15 anonim ***** válasza:
78%
Osztálytársaktól tuti hallott már róla. Vegyetek ki a könyvtárból egy anatómiai témájú gyerekkönyvet, olvasgassátok, rá fog kérdezni. Vagy: menjetek el együtt a dm-be és vegyél egy doboz tampont. Csak rákérdez.
2016. okt. 12. 15:06
 3/15 A kérdező kommentje:

Pont ez az, hogy sosem kérdezett rá.

Furcsálltam is, mert elég érdeklődő.

A 4 évesem megkérdezte, amikor betettem a kosárba, neki mondtam is, hogy ez a nagylányoknak meg a felnőtt nőknek kell néha. -Nekem is kell majd? -Igen. -De jó!

Neki ennyi válasz elég volt. :)

A bökkenő csak az, hogy a nagy akkor úszáson volt.

Na mindegy, mert nem gond beszélni róla, csak talán szerencsésebb, ha ő kérdez rá.

2016. okt. 12. 15:09
 4/15 A kérdező kommentje:
Oké, lehet, hogy akkor majd jól láthatóan vásárolok tampont. :)
2016. okt. 12. 15:10
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Nehéz ügy. Már ideje lenne a felvilágosításnak, mert a mai generáció már sokkal hamarabb lép be a pubertás korba.Az én 7 éves lányommal már 4-5 éves kora óta beszélünk ilyesmiről.Főleg mivel nagyon korán érő típus.De nálunk ez folyamatos, nem egyszerre zúdítom rá, amit tudnia kell.
2016. okt. 12. 15:14
 6/15 anonim ***** válasza:
87%
Könyvesboltban dolgozom és van egy csomó felvilágosító könyvünk. Van ami csak a testi változásokra koncentrál és van ami meg a serdülés összes nyűgjével. Nyugodtan vegyél neki egyet. Sokkal kevésbé ciki egy könyvet százszor vagy ezerszer átböngészni, mint a szülőket megkérdezni. Ez nem azért van mert a szülők rosszak, hanem életkori sajátosság, hogy a szülőktől távolodni kell. Ezért jó a könyv mert abban nincsenek tévhitek de bármikor ott van ha a szülő épp nem ér rá.
2016. okt. 12. 17:25
 7/15 anonim ***** válasza:

Nekem fiam van, 6 éves, ő már valamikor 1 éve felfedezte a tamponjaimat, akkor rákérdezett, hogy az minek van és hová teszem?:) Elmondtam neki, hogy nekünk nőknek egy hónapban egyszer van pár nap, amikor vérzésünk van és akkor ezt használom.

Viszont ha lányom lenne, akkor azért legkésőbb 9 éves korában már elmondanék neki mindent erről, ugyanis a saját tapasztalatomból kiindulva, 10 és fél éves korom óta menstruálok, anyukám is előtte világosított fel, tehát nem ért felkészületlenül.

2016. okt. 12. 18:39
 8/15 anonim ***** válasza:

Én is ilyesmi korú lehettem, amikor anyukám mesélt erről, de nem olyan részletesen. Vett nekem egy felvilágosító könyvet, elmondta hogy olvassam el, és ha szeretnék kérdezni, nyugodtan kérdezzek majd még bármikor. (persze dehogy akartam, ez az a kor amikor ilyenekről még nem akarsz). A könyv szerintem a legeslegjobb dolog ilyen téren...a legtöbb fiatal félreinformált (úgysem kérdeznek), én meg nagyon jól megértettem a könyvből az egészet.

Ő behívott a szobájába amikor nem volt otthon senki, mondta hogy ezt vette nekem, és szeretné röviden elmondani. Így egyáltalán nem volt ciki. :)

2016. okt. 12. 18:46
 9/15 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszaitokat!

Melyik könyveket ajánljátok?

2016. okt. 12. 19:02
 10/15 anonim ***** válasza:

Szia!

Én a Núria Roca-Tinilányok könyve

Viloletta Babic-Kislányból nagylány

Charlotte Grossetéte-Lánynak lenni csúcs

Charlotte Grossetéte-Túlélőköny lányoknak

Című könyveket ajánlom.

Nekem 9 évesen jött meg a menzeszem.

Előtte már megvoltak ezek a könyvek. Nagyon szerettem őket, még mai napig belenézek mert felidézi a tinikorszakom.

Jó könyvek. Biztos van könyvtárban is , de ha meg akarod venni és nem teljes áron (ami nem olyan sok) akkor lehet fent van vaterán vagy olxen is. Remélem segítettem. Kérlek jelezz vissza, ha megtetszett valamelyik könyv.

2016. okt. 12. 21:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!