Hány éves volt a lányod amikor előszőr beszéltél neki a menstruációról? és hogy fogadta?
én 12 voltam mikor anya el kezdett nekem erről beszélni. végig hallgattam, majd elmondta hogy elkésett vele mert épp a minap volt fel világosítás a sulinkban.
mind ketten nagyon zavarban voltunk.de örültem hogy beszélt velem erről
Én olyan 10 éves körül voltam.
Azzal, hogy hogy lesz a gyerek, már tisztában voltam (falusi gyerek vagyok, egy csomó állatot láttam párosodni, elmagyarázták, hogy mi történik, és így nem volt akkora trauma, mintha anyuval-apuval kellett volna elképzelnem ugyanezt), de láttam egy betétreklámot a tévében, és a "semlegesíti a kellemetlen szagokat" szöveget én úgy értelmeztem, hogy egyesek nem fürdenek, és már bűzlenek, mint a döglött hal... Szóvá tettem anyukámnak, ő meg nyelt egy nagyot és elmondta, hogy mire való ez, és hogy a nők minden hónapban menstruálnak. Emlékszem, az volt a reakcióm, hogy "Minden hónapban?! Ne már! Mekkora szívás." És tényleg az.
Nekem mar a maga szintjen a 6 evesemnek is muszaj volt, hogy elmondjam, mert a pici miatt nyitva a veceajto es latta a betetet, tovabba szivesen kutakodik a vece melletti polcon, megkerdezve, mi ez, mi az.
Egy ideig ment a figyelemeltereles, de nem sokaig, ugy 5-6 evesen mar beszeltem, h a nöknek van ilyen. Ugy mondtam, ez egy tisztulas fele, a gyereknemzessel összefüggest egyelöre nem mondanam.
Nekem is már nagyon kicsi koromban beszélt róla az anyukám, hiszen volt, hogy láttam, hogy véres lett a lepedő, és teszi be a mosógépbe, és meg is kérdeztem, hogy ez miért van. Teljesen természetes módon el is magyarázta, és sosem volt ez tabu, vagy olyasmi, ami miatt feszengeni kellene.
Nekem ugyan lányom még nincs (talán a tesó az lesz, de még nem tudjuk), de van egy fiam, és úgy gondolom, hogy előtte sem kell ezt titkolni, hiszen ő is ugyanúgy lát otthon betétet, tampont, látott már olyat, hogy kicsit véres lett a bugyim, és ő ugyanúgy megkérdezte, hogy ez mitől van, meg látott már a tévében tampont reklámot, és érdekelte, hogy mire való. Ovis korában simán tudta, hogy mi az a menstruáció. Nyilván ha lányom is lesz, akkor benne azt is tudatosítani fogom, hogy majd neki is lesz ilyen, és hogy kb. mikortól lehet erre számítani. A fiamat csak odáig érdekelte, amíg szóba nem került, hogy ez csak a lányoknak van :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!