Hány éves korában világosítottad fel a lányodat a menstruációról?
Hogy őszinte legyek én is gondolkoztam anno ezen a kérdésen, mikor érdemes, mikor nem túl korai stb... úgy terveztem, majd egy 10-11 éves korában.:)(nekem 12 évesen jött meg, ezért gondoltam, hátha a lányom is esetleg hasonló korban kezdi) Azt persze elszámítottam, hogy már 5. osztályban van felvilágosító óra, végül nem kellett felvilágosítani, mert egyik nap egy nagy csomag betéttel jött haza, hogy a suliba kapott minden lány.
Szerintem a te lányodnál is lesz ilyen óra, ahol mindent töviről-hegyire elmondanak nekik; én mondtam a lányomnak, hogy ha van bármi kérdése, tegye fel nyugodtan, megbeszélünk mindent, és amikor megjön a menstruációja, akkor is szóljon, segítek, válaszolok minden kérdésre.:)
Utolsó, nekemis 8 évesen jött meg. :)
Nekem a legidősebb lány 6 éves. Úgy igazi felvilágosítást még nem tervezek, de pl a mulkor látta hogy betétet cseréltem és megilyedt hogy miért vérzek. Virágnyelven elmondtam neki, hogy ha majd nagylány lesz akkor neki is fog vérezni. Kérdezte hogy fáj-e. Mondtam neki hogy az első pár nap görcsölök, de nem biztos hogy őis fog.
Én nem anya vagyok, hanem leány, de bátorkodom így is válaszolni :)
Már elég korán 4-5 évesen is tudtam, hogy anyunak betétet kell használnia minden hónapban, de az nem igazán foglalkoztatott, miért, és hogy hogyan is működik az egész.
Aztán 6-7 évesen már azért komolyabban elbeszélgettünk róla, ekkor került szóba a szexuális élet, stb is.
Mindig is korán érő típus voltam, na meg az osztálytársaimtól is hallottam ezt-azt, úgyhogy hamar elkezdett érdekelni a téma.
Nem tudom igazán, hogy mikor "előnyös" felvilágosítani a kölköket, manapság minél hamarabb, annál jobb. Nehogy aztán tudatlanul mindenféle hülyeséget elhiggyen, amit itt-ott hal más gyerekektől.
6-7 éves korban, korának megfelelően már érdemes. Aztán idővel úgyis jönnek elő benne kérdések, akkor azokra is lehet válaszolni.
De gondoljátok végig a gyerek fejével: ha megkérdezi, hogy mi történik az étellel, amit lenyel, mindenki hót nyugodtan elmondja az ovisnak is, hogy lemegy a gyomrodba, ott sav van, aztán végigmegy a beleken és kaki formájában távozik.
A gyerek szemszögéből a menstruáció ugyanilyen dolog. Az teheti mássá, ha a szülő részéről félelmet, megilletődöttséget lát. Akkor fogja ő maga is ciki, kellemetlen témaként kezelni.
A test működéséhez hozzátartozik, ahogy a fiúknál is a merevedés és a magömlés. Ott is hallottam már olyat, hogy halálra rémült a 12 éves gyerek, hogy reggel mitől nedves az ágyneműje, azt hitte, hogy bevizelt és rettentően szégyellte magát.
Lányok meg pánikrohamot kapnak, hogy el fognak vérezni, mert senki nem szólt, hogy mi az a menstruáció, a vérről meg annyit tudnak, hogy ami vérzik, az fáj is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!