Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ti támogatjátok vagy ellenzite...

Ti támogatjátok vagy ellenzitek a kollektív büntetést?

Figyelt kérdés

Például a testvérek veszekednek, a szülők pedig nem próbálják meg kideríteni, hogy kinek van igaza, hanem mindkettőre rászólnak, hogy hallgasson vagy megbüntetik.

Vagy még jobb példa: egy osztály egyes tagjai (az is lehet, hogy elég sokan, de nem mindenki) valami rosszat tesznek, erre egy tanár az egész osztályt megbünteti.

2016. szept. 14. 20:00
1 2 3 4 5 6 7 8
 71/76 anonim ***** válasza:
11%

Bocs azt még hozzàfűzném,hogy te egy Istenkirálycsàszàr vagy!!!

De tényleg ;-)

2016. szept. 15. 01:49
 72/76 A kérdező kommentje:

Tompa? És akkor szabad őt szívatni? Vagy megérdemli?

Te meg egy nagyon empatikus és humánus ember vagy!

2016. szept. 15. 06:11
 73/76 anonim ***** válasza:
73%

Visszatérnék az eredeti kérdéshez.

Nem támogatom a kollektív büntetést.

Szülőként igyekszem kideríteni, mi hogyan történt, és a "būn" arányában büntetek. Tehát ha az egyik csak ordít, elmondon neki, hogy ez nem megoldás, és igazán azt tolom le, aki ordíttat. Így igazságos.

Gyerekeim gimijében is divat a kollektív büntetés. Mindig szót emelek miatta. Volt eset, amikor azért nem vitték őket kirándulni, mert az ofő szerint nem lett jó az osztályátlag. Az enyémeknek 4,7 és 4,8 lett, nem hiszem, hogy büntetést érdemeltek volna. Az ofő szerint az volt a būnük, hogybnem húzták maguk után a lógósokat. Bejárósok, csak tanórákon vannak a városban.

2016. szept. 15. 06:24
 74/76 anonim ***** válasza:
69%

Bár a 62%-os válaszoló egy vérbeli troll, akit nem etetünk, azért írok még néhány példát, hátha eljut a csökött kis agyáig, hogy a kollektív büntetés egy nagy baromság. Szerintem max. 15 éves lehet a kis taknyos p*cs, ezért nem fogta fel a felnőtt példákat sem, ráadásul biztos vagyok benne, hogy úgy viselkedik az osztályában, mint azok a bizonyos menő kölykök, akiket éjjel nappal ütni kéne - legalábbis szerinte. :D Ha már annyira a bűnüldözésre hegyezi ki a hangsúlyt, ám legyen, kezdjük azzal:

Adott egy falu/község, ahol egy bűnbanda garázdálkodik. Betörnek a portákra, fosztogatnak, tönkretesznek mindent. A falusiak sejtik, kik lehetnek a tettesek, de rettegnek tőlük. Ettől függetlenül minden alkalommal megteszik a feljelentést, törvényesen járnak el. A rendőrök kijönnek, aztán

a) azt mondják, hogy a falusiak oldják meg maguk a dolgot. Az egyik gazda fagyállót tesz a borba, a másik áramot vezet a kerítésbe, a harmadik harci kutyákat vesz, a negyedik meg puskát. Aztán önbíráskodnak. Meg is hal valaki - esetleg többen is meghalnak. Az önbíráskodókat meghurcolják...

b) azt mondják, hogy ők nem hajlandók kinyomozni, meg utánajárni, ki tartozik ebbe a bűnbandába. Lecsukják az egész falut, és ameddig be nem vallják a bűnösök, hogy ők a fosztogatók, addig senki nem megy haza. Ez persze abszurdum, de voltaképpen ez a kollektív büntetés lényege. Gyönyörű lenne, ha így járna el a rendőrség.

Aztán nézzünk iskolai példát is:

Adott egy nagyon jó osztályközösség, kis létszám, senkit nem közösítenek ki, de vannak azért úgynevezett menőbb gyerekek, akik élen járnak a csínytevésben. Az egyik hosszabb szünetben, fizikaóra előtt az osztály egyik része elmegy ebédelni, a többiek kimennek az udvarra röplabdázni. Mire visszaérnek a terembe, egy fallosz éktelenkedik a táblán - valaki felrajzolta, és odaírta mellé a tanár nevét. Letörölni nincs idejük, mert a tanár megérkezik. Vannak, akik nem kedvelik a pedagógust, de az osztály minden tagja biztos abban, hogy nem közülük valaki követte el a dolgot.

a) A tanár bár ismeri az osztályt, sejti is, hogy nem ők voltak, sőt azt is, ki tehette, de nincs kedve az egész nyomozgatósdira energiát fecsérelni, hiszen úgysem kedvelik a diákok. Így kollektív büntetés gyanánt inkább röpdogát irat, amire természetesen mindenki egyest kap, hiszen tud olyan kérdéseket feltenni, amelyekre egy átlag középiskolás nem tud válaszolni.

b) A tanár ismeri az osztályt, sejti is, hogy nem ők voltak, sőt azt is, ki tehette, így nem bünteti meg az osztályt, inkább kideríti, hogy ki a valódi bűnös, és vele beszélget el - illetve a szüleivel.

Ha az első eset történt volna meg anno az osztályunkkal, és nem a második, akkor azt gondoltam volna, hogy a tanár egy igazi phaszfej, és megérdemelte azt a rajzot a táblára. Pedig én még kedveltem is...

Aztán volt olyan, hogy az osztályból néhányan kidobáltak dolgokat az ablakon (füzetet, szotyihéjat, szalvétát stb), és eltaláltak valamivel egy nőt. Amúgy kb. nulla forgalom volt az utcában. A nő bejött a suliba és balhézni kezdett - persze tök jogosan - gyorsan kiderült, hogy melyik osztály van abban a teremben, aminek az ablakából potyognak ki a dolgok. Én a folyosón voltam, és a barátnőimmel beszélgettem, amikor az osztályfőnök full dühösen elvonult mellettem. Őszintén szólva baromi pipa lettem volna, ha engem is megbüntet azért, mert néhányan kretén módon viselkedtek. Szerencsére normális osztályfőnökünk volt, de ismerek olyan tanárokat, akik inkább a kollektív büntetést alkalmazták volna.

Amúgy volt olyan magántanítványom matekból, aki borzalmas suliba és borzalmas osztályközösségbe járt, és a szülei is magasról tettek rá. Egyedül nem szállhatott szembe egy egész osztállyal, öngyilkos küldetés lett volna, így megpróbálta kihozni a helyzetből a maximumot. Elment diákmunkázni, magántanárokhoz járt, mert eltökélte, hogy le fog érettségizni, sőt tovább is fog tanulni. Sikerült is neki.

Szóval van olyan is, amikor az ember nem szállhat szembe fizikai erővel, de azért vannak lehetőségei. Nem mindig az erőszak a megoldás. Persze ezt 14-15 éves takonyként - mint amilyen a 62%-os trollolo - meglehetősen nehéz belátni nullánál is kevesebb élettapasztalattal. Bocsi 62%, lehet, hogy idősebb vagy, de a válaszaid alapján nem igazán tűnsz többnek. Mondjuk az biztos, hogy bármennyi idős is vagy, remekül illenek rád a csíra és a gyökér jelzők. Na meg a takony is.

A számítógépes problémához meg csak annyit fűzök hozzá, hogy nálunk ezt anyukám nagyon jól megoldotta kollektív büntetés nélkül. Ugyanis a tesómmal mi is sokat veszekedtünk a gépen, pedig internetünk sem volt (kőkorszaki vagyok :D). Ő játszani akart, én meg tanulni - érettségi tételeket kidolgozni, illetve gépírást gyakorolni. Anyukám azt mondta, hogy amíg nem találunk közösen megoldást a géphasználatra, addig senki nem ülhet le elé. Öt perc sem volt, míg megegyeztünk. Nem ő döntötte el helyettünk, nem szólt bele, nem büntetett meg senkit, hanem elég érettnek gondolt bennünket ahhoz, hogy meg tudjuk oldani a problémát. A gyerekeimnél én is inkább ilyen módszereket fogok alkalmazni, és nem az erővel nevelést. A kollektív büntetés egy baromság, főleg családon belül, de osztályközösség esetén vagy munkahely esetén sem érzem fair-nek.

2016. szept. 15. 08:22
 75/76 anonim ***** válasza:
33%

74#

De csak,hogy legyen min gpndolkodnod:

Igen,nyilvàn CSAK az a helyzet lehet,hogy a rendőrség nem tesz semmit vagy mindenkit bebörtönöz.

Az valôban nem kollektìv büntetés,hogy egyàltalàn nem gépezhettek,amìg nem tudjàtok megoldani a konfliktust. Nem is làtok pàrhuzamot eközött meg az osztàly "megbüntetése" között,hogy addig nem mehet ki senki a teremből amìg nincs megoldva a dolog.

Vagy ezek szerint az a jó kollektvìv büntetés ahol a tanàr, szülő kooperàcióra kényszerìt, az pedig a rossz kollektìv büntetés ahol a tettes kiadatàsa a cél?

Aha...

Ez megint ugyanaz,amit a kèrdező is folyton ìr ad abszurdum magyaràzkodik.

Ezeknek köze nincs az eredeti kérdéshez, de mivel azt kb 20an elmondtàk màr,hogy hogyan miként van értelme a kollektìv büntetésnek, elkezdte kiforgatni a történetet. Amìg odàig jutott,hogy sehogy semmikor senki nem tud segìteni és szenvednie kell.

Te meg szintén adod alà a lovat 2 màsik vàlaszolóval a 40 ből.

Akkor biztos bennünk van a hiba ;-)

De nyugodtan erősìtsd a kérdezőben,hogy nem tehet semmit és szenvednie kell, ez aztàn a segìtség. Pf... és még te osztasz itt észt, miből?

2016. szept. 15. 11:26
 76/76 anonim ***** válasza:
100%

Te képtelen vagy szöveget értelmezni, feladom...

Mondjuk tudhattam volna, hiszen már magát a kérdést sem sikerült megértened sajnos. Ugyanis a kérdezőt nem az érdekli, hogy tehet-e valamit, vagy sem, hanem hogy támogatjuk-e a kollektív büntetést. Azt támasztottam alá érvekkel, hogy miért nem támogatom, de kevés vagy te ahhoz, hogy ezt felfogd.

Megnéztem még egyszer a válaszokat. Öt válaszoló ellenzi a kollektív büntetést, hat pedig pártolja. Attól, hogy különböző kommentekbe írod a válaszaidat, még nem leszel különböző válaszoló, vili? Ahogy az 50%-os haverod sem (aki szerintem szintén te vagy, az ilyen kis mocskos trolloknak szokásuk, hogy több felhasználóval nyomulnak, és gyanúsan hasonló a stílus). Egyébként bizonyára azért 0% hasznos a válaszod, mert mindenki, aki olvasta ezt a kérdést egyetért veled, csak véletlenül a piros kézre nyomtak. Ja, nem. Csak már az elején széttrollkodtad a kérdést a két felhasználóddal, aztán már nem igazán volt kedve az embereknek hozzászólni. Pedig érdekes vita bontakozhatott volna ki erről a megosztó kérdésről, és talán a kérdező is többet profitált volna belőle, mint abból, hogy szánalmas módon ekézed.

Én írtam neki megoldást egyébként, ott van a magántanáros példámban: tanuljon, tanuljon, tanuljon, és vigye valamire. Ez a lehetőség előtted is ott van - mindenesetre a szövegértelmezés terén van mit fejlődnöd. ;)

2016. szept. 15. 15:30
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!