Ti támogatjátok vagy ellenzitek a kollektív büntetést?
Például a testvérek veszekednek, a szülők pedig nem próbálják meg kideríteni, hogy kinek van igaza, hanem mindkettőre rászólnak, hogy hallgasson vagy megbüntetik.
Vagy még jobb példa: egy osztály egyes tagjai (az is lehet, hogy elég sokan, de nem mindenki) valami rosszat tesznek, erre egy tanár az egész osztályt megbünteti.
# 50: És ha a településen nem bírnak téged, és megszavazzák, hogy öljenek meg, akkor megtehetik, mert demokrácia?? Ja, nem, mert vannak olyanok, hogy emberi jogok. Ilyen az pl., hogy nem ölhetnek meg akkor se, ha a településeden megszavazzák, és az is, hogy nem büntethetnek meg egy bűnért, amit nem követtél el.
A rablógyilkosokat meg ne hasonlítsd már ahhoz, hogy az osztályban valami csínytevést követnek el, vagy ha nagyon akarod hasonlítani, akkor úgy vedd, hogy a rablógyilkosok megfenyegetnek, hogy megölnek, ha köpni mersz. Mert nagyobb bűn, jobban szívsz, ha köpsz.
# 53: Attól még, hogy a katonaságban alkalmazzák, nem biztos, hogy igazságos. Amúgy a fejlettebb országok nagy részében már vagy nincs sorkatonaság, vagy nem annyira tekintélyelvű módszereket használnak, mint régen.
Amúgy 1-1, mert te úgy láttad több esetben, hogy működik, én ugyancsak többször láttam, hogy ez az ártatlanoknak árt a legtöbbet. Ezzel nem tudunk mit kezdeni.
# 61: Az ugyanolyan hibás és ugyanolyan büntetést érdemel, aki megteszi a rossz dolgot és aki nem szól a tanárnak, mert nem akarja, hogy leárulózzák, kiközösítsék.
Írta valaki a rablógyilkosos példát, akkor hozom én is. Ugyanannyira hibás és ugyannyi büntetést érdemel, aki megöl valakit és aki tudja, hogy ki a gyilkos, de nem mer szólni, mert nem akarja kórházban vagy temetőben végezni?
Az a baj, kérdező, hogy nem jó példákat hoztál, és a válaszolókba annyi empátia sem szorult, mint egy kávéscsészébe (kollektív ítélet). El sem tudják például képzelni, hogy egy gyerek vesz a diákmunkával megkeresett pénzéből egy gépet, amit elsősorban tanulásra szeretne használni, a kisebb testvére viszont folyton odaül játszani, a szülő pedig nem tesz semmit - vagy mindkét gyereket megbünteti, a nagyobbat is, amiért balhézni merészelt a saját gépe miatt. (Most jönnek majd az "amíg az én házamban lakik, addig én tartom el, és az tulajdonképpen az én gépem/a két gyerek közös gépe" válaszok.) Vagy hogy egy osztálynak a 90%-a gyökér, nem érdekli őket a továbbtanulás. És még mielőtt... nem, nekem nincsenek ilyen jellegű sérelmeim, egyszerűen csak tudom, hogy léteznek ilyen helyzetek.
Nézzünk a felnőttek világából is példákat a kollektív büntetésre:
A gyárban teljesítményalapú bérezés van. Lelkiismeretesen dolgozol, mindig teljesíted a normát, és a kollégáid is hozzád hasonlóan jól dolgoznak. Egyik nap felvesznek a sorra egy büdös tahót, aki egész nap csak lébecol, nem csinálja a dolgát, ráadásul bennetek is akadályoz a munkában. Jelzitek a részlegvezetőnek a problémát, ő azonban nem tesz semmit, azt mondja, hogy oldjátok meg ti. A részleg teljesítménye csökken. Kéritek az új embert szépen, kéritek csúnyán, míg az egyik ilyen csúnyább kérést (üvöltözést) meghallja a főnök, mindenkit kollektívan felelősségre von, majd kötelező túlórát rendel el, hogy behozzátok az elmaradást. Nyilván be kellett volna rángatni a renitenskedőt a budiba, oszt jól elverni, vagy a sötét utcán helyben hagyni... mert ez a civilizált elintézési mód. Hogyan éreznéd magad ebben a helyzetben? Hogyan hatna a főnök döntése és viselkedése a jövőbeni teljesítményedre? Igazságosnak éreznéd a helyzetet?
Vagy:
A főnök rád bíz egy fontos, határidős munkát, ahhoz azonban, hogy haladni tudj vele, szükséged van egy kollégád által megoldott részfeladatra. Te nem tudod helyette megcsinálni, mert nem ismered azt a programot, amivel dolgozik, és különben sem férsz hozzá a szükséges adatokhoz. Ő is tudja, hogy sürgősen meg kellene csinálnia a kimutatásokat, csakhogy magasról tesz rá. Jelzed a problémát a főnöknek, de őt nem érdekli a dolog, csak az, hogy a nap végére az asztalon legyen a jelentés. Hiába vetsz be minden legális és törvényes eszközt az ügy érdekében, a kollégád a füle botját sem mozdítja, te nem tudsz haladni, így természetesen nem készül el a jelentésed a nap végére. A főnököd iszonyatosan dühös lesz, mindkettőtöket lehord a sárga földig, semmirekellő, haszontalan idiótának nevez, majd kijelenti, hogy mindketten búcsút mondhattok a havi prémiumnak. (Te eddig minden hónapban megkaptad a prémiumot, a kollégád sosem, mert egy trehány disznó.) Igazságosnak éreznéd a kollektív büntetést? Ösztönzően hatna a főnököd viselkedése és hozzáállása a jövőbeli teljesítményedre? Szerinted változna a későbbiekben a kollégád hozzáállása, ha a parkolóban jól összerugdosnád, meg néhányszor belevernéd a fejét az autójába (nincs kamera)? Vagy hányszor kellene megverned ahhoz, hogy célt érj nála? Akkor is nekiállnál verekedni, ha egy cirka 50 kg-os nő vagy, a másik meg kétszer akkora pasi? Mi lenne a megoldás, hogy többé ne kerülj ilyen helyzetbe, hogyan kerülnéd el máskor a kollektív büntetést? (Felmondanál, persze...)
A kollektív büntetés célja az, hogy a gyökereket kigyomlálják, nade egy normálisan működő családban csak nem lehet ez a cél. Aki szerint igen, az inkább ne vállaljon gyereket. Egy osztály esetében pedig a tanár nagyon is tisztában van azzal, hogy kik is azok a bizonyos gyökerek, csak kényelmesebb a saját munkáját másokkal elvégeztetni.
# 42
Nagyon ráéreztél. Személyesen valószínűleg rettegnék egy gyerektől aki nem mer kiállni magáért:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!