Hány éves kortól tartjátok elfogadhatónak, hogy egy gyermek híradót nézzen?
A kérdésem oka az, hogy két közvetlen gyerekes családnál is megy a híradó, az egyiknél folyamatosan, a másiknál felváltva egyéb "színvonalas" műsorral (nem tudom pontosan mik mennek mostanában a tv-ben, talán éjjel nappal bp? mindegy is régen a győzike és a való világ is ment a gyerekek előtt).
Nem egyeznek a gyermeknevelési elveink, nagyon nem, ahogy sok egyéb más sem, de rokonok. Megyünk hozzájuk időnként, így ezt látom.
Szerinted a híradó ugyanaz a színvonal mint a Győzike?
Mi nem szoktunk tévében híradót nézni, de szerintem nem káros a gyerekre, ha felnőtt is jelen van, és közbe tud lépni, ha valami erőszakosabb hír következik.
Az erőszaktól kevésbé féltem, hiszen a délutáni matnékban is ucatjával lövik le az embereket.
Viszont rendes híradó nem igazán van, és nem szeretném ha a gyerek az agymosó híradók politikai világnézetét tenné magáévá.
6-os!
Ha lehet, akkor ne egy könyv mondja meg nekem, hogy mennyire volt stresszes a gyerekkorom. Nagyon jó szívvel emlékszem vissza rá, nem hagyott bennem semmilyen nyomot, hogy a szüleim a koromnak megfelelő módon készítettek fel az életre. Mindenki máshogy neveli a gyerekét, nálunk pl az is természetes volt, hogy öt évesen elmentem a nagymamám temetésére, míg tudom, hogy ez a mai világban már nem szokás, mert óvni kell a gyereket. Mitől? Az élettől? A valóságtól? Hogy aztán amikor betölt egy szimbolikus kört, mondjuk 14-et vagy 18-at, akkor mázsás súlyként pofán vágja a való élet? Nem azt mondom, hogy le kell ültetni a gyereket és nézetni vele egyedül a híradót, de ha megy a tv miközben játszik, tesz-vesz és magyarázzák neki a szülei, hogy mi történik, ha egyáltalán figyel rá, attól mi baja lesz? Ha annyira durva rész jön, akkor úgyis bemondják előre és el lehet kapcsolni.
Egész kicsi koromtól láttam a híradót, de ez nem jelenti azt, hogy én néztem volna. Már iskolás voltam, amikor én is leültem velük együtt nézni. Felnőttként is mindig néztem a híradót, most is nézem, van, hogy egy nap többet is. Pl. meg szoktam nézni este az RTL-en, utána az ATV-n, aztán még van, hogy nézek BBC vagy Euronews híradót is.
Két gyerekünk van, a nagy 8 éves, a kicsi 5 hónapos. A nagy időnként már figyeli a híreket, volt, hogy ő mondta, hogy a híradóban ezt vagy azt mondták. Például amikor egy parkolóban láttunk egy fura színű rendszámú kocsit, ő mondta, hogy az azért olyan, mert elektromos, a híradóban mutatták, és különben is "anya, hát nem figyelsz?" :D
Mondjuk ha ő is ott van, akkor bizonyos színtű cenzúrát bevezettem már, és nagyon haragszom is, amiért ilyeneket mutogatnak majd' minden nap. Ha állatkínzásos dolgokról van szó, akkor mindig átkapcsolok máshová, elsősorban a fiam miatt, mert ez nagyon érzékenyen érinti.
Mondjuk nekem az a fura, hogy mentek a rokonaitokhoz, és akkor látjátok, hogy ők a gyerekek mellett híradót néznek? Nekem ez mondjuk gáz, szerintem ha vendég jön, a tévét illik kikapcsolni. Akkor is, ha rokon jön, közeli barát, vagy akárki. Ha anyám, vagy anyósom jön át, akkor is megtisztelem őket azzal, hogy közben nem szól a tévé háttérzajnak, az meg pláne bunkóság lenne, ha nem csak háttérzajnak van, hanem ténylegesen arra figyelek, miközben hozzánk jött valaki.
Nálunk mindig ment a tv, nagyon sokat voltam egyedül, amíg a szüleim dolgoztak, kb 5 éves koromtól. Semmiképp sem követendő példa, de nálam véletlenül jól sült el. 6 évesen egy híradó után már azt fejtegettem a nagyapámnak, hogy otp részvénybe érdemes fektetni, mert annak folyamatosan megy fel az ára. Meg ragaszkodtam hozzá, hogy tudjuk meg ki az a joszip tot.
Nálunk is megy a híradó esténként. Nem a tv2es vagy m1es agymosás, hanem az RTL klub vagy a HirTV. Az a fontos, hogy beszélgessünk a hírekről a gyerekkel.
Az ÉNBP meg a győzike megint más kategória, azt felnőtteknek sem engedném nézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!