Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A gyed/gyes csak spórolás az...

A gyed/gyes csak spórolás az országnak? Én meg azt hittem, milyen családcentrikusak. Vagy csak én voltam ilyen naív?

Figyelt kérdés

"Tévedés azt gondolni, hogy Magyarországon a két év gyes/gyed egy családbarát politika vívmánya. Nem az. Amikor 1967-ben először bevezették a két és fél, majd a hároméves gyest, pusztán gazdasági szempontok diktáltak, és ma sincs ez másként. Ez egyfajta spórolás, mert olcsóbb néhány tízezer forinttal letudni egy kismamát, és ezzel plasztikázni a munkanélküliségi mutatókat, mint munkahelyeket meg- és fenntartani, vagy más, atipikus munkaformákat (táv- és részmunkát) kialakítani, illetve ezeket a munkáltatók számára gazdaságilag vonzóvá tenni. Nem mellesleg így az állam még a bölcsődei, óvodai normatíván is spórolhat."

Eddig azt gondoltam, hogy milyen jó nekem, magyarnak, hogy itthon lehetek a babámmal, más országokban meg már korán vissza kell menni dolgozni. Itthon vagyok, pénzt is kapok, igaz, nem sokat, de legalább együtt lehetünk. Bele sem gondoltam, hogy egy normálisan kiépített rendszerben sokkal jobban járnánk.

Teljes cikk: [link]

2010. ápr. 14. 14:11
 1/6 anonim ***** válasza:
49%

hát pedig örülhetünk, hogy 2 évig gyedet kapunk, akármi is áll a dolog hátterében. Nekem az összes külföldi kollégám tátott szájjal hallgatta, hogy én akkor most két évig nem fogok dolgozni, nagyon sok helyen 6 HÉT után vissza mennek dolgozni, mert utána nem kapnak semmit. nagyon sok dolog rosszul működik itthon, de erre igazán nem lehet panaszunk!

persze az lenne az ideális, ha olyan adó és gazdasági rendszerrel rendelkezne az ország, hogy apa eltarthassa a családot az egyedüli fizetéséből, és nem kéne egyáltalán gyedet fizetni... amúgy itthon is vissza lehet menni dolgozni nyugodtan, senki sem tiltja meg. külföldön sincs igazán több lehetősége a friss anyukáknak, mennek vissza ugyanoda dolgozni, plusz fizethetik a bölcsit/bébiszittert.... úgyhogy én örülök! :)

2010. ápr. 14. 14:27
 2/6 anonim ***** válasza:

Otthon maradhatsz és az lényeg, nem kell a gyerek pár hónapos korában visszamenni dolgozni.

Lesz ez még rosszabb.

Amúgy az én helyemet megtartják (köztelező, akit felvette a helyemre, az csak adig apercig van ott, amíg én azt nem mondom, hogy x napon visszamegyek)

2010. ápr. 14. 14:28
 3/6 anonim ***** válasza:

előző

Sokszor olavsom, hogy egyik-másik országabn, a szülés napján a haza lehet menni.

Jópofán hangzik, de mi ez ha nem spórolás.

2010. ápr. 14. 14:30
 4/6 A kérdező kommentje:
Én nagyon élvezem az itthon töltött időt a babámmal, csak anyagi szempontból rossz, mert ha visszamennék dolgozni, akkor több pénzünk lenne. Így egyik hónapról élünk a másikra. Viszont még szoptatok, munkahelyemen műszakolnom kéne, rokon nem lakik a közelben, stb., fogalmam sincs, hogy oldanám meg. :-(
2010. ápr. 14. 14:40
 5/6 anonim ***** válasza:
bizony, én sem tudom hogyan oldják meg azok akik visszamennek 6 hét után... elképzelésem sincs, én tuti kiborultam volna, ha még dolgoznom is kell...
2010. ápr. 14. 14:45
 6/6 anonim ***** válasza:

Hát ha szerinted nem családcentrikus, menj vissza dolgozni bátran, nem kötelező! Csak lehetőség. Ha kötelező lenne, na az gáz lenne, de így bizony nagyon családcentrikus.

Ismerősök gyereke Portugáliában él, született egy gyereke annak most. Ott nincs ilyen, 6 hét után vissza KELL menni dolgozni. Hát kérlek, ovi, bölcsi nincsen, a gyerekre a ngyszülők vigyáznak, akik felváltva repülnek ki bébiszitterkedni és ott laknak felváltva kinn, az itthon maradó meg ellátja az itthoni házat... Lassan 3 éves a gyerek. Képzelheted. Most pl. elhozták a gyereket ide, nem látta az anyját-apját hónapok óta...

Hát köszönöm szépen...

2010. ápr. 14. 15:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!