Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Tudom, gyűlölni fogtok, de...

Tudom, gyűlölni fogtok, de egy kicsit kezdem megérteni, miért nem akarnak a munkáltatók friss anyukákat, még nem szült nőket. Velem van a baj?

Figyelt kérdés
Sokáig elítéltem, amikor gyerek miatt nem vettek fel valakit, vagy mert vélhetőleg szülés előtt áll. De... 5-en vagyunk munkatársak az új helyemen. 5 hónapja vagyok ott és két munkatársam folyamatosan hiányzik a gyerekük miatt. Mert beteg, mert ezt kell intézni, mert azt. És ezt teljes mértékben megértem, mielőtt leszednétek a fejem, de így nem lehet normálisan dolgozni. Az egyik, most egy hónap táppénzre ment el a lánya miatt. A másik szabit vett ki, mert vége a sulinak. A munkáltató meg nem vehet fel plusz embert, a központ dönt. Könyörgöm... Négy szabadnapom van a hónapban emiatt, a munkaidőm pedig csupa 10, meg 12 óra. Tudom, hogy bárkinek lehet problémája, ami miatt kieshet egy időre, de itt ez folyamatos.
2016. jún. 2. 19:03
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
76%
Ahol kisgyerekes anyák vannak, ott ez van. Még előtte állok, és épp azt számolom, hogy amikor a vágyott két darab gyerekem megszületik, akkor pontosan hány kollégával és hallgatómmal fogok kiszúrni. Nem tudok mit csinálni, egyébként nagyon lelkiismeretesen és sokat dolgozom, de ezt dobta a gép, két X kromoszómám van, és a párom nem tud szülni. Egyelőre a másik oldalon bosszankodom, hogy betanítjuk az asszisztenst 1-2 év alatt, utána elmegy babázni a projekt közepén, és kezdhetünk mindent elölről...
2016. jún. 2. 19:39
 12/27 anonim ***** válasza:
83%

Nem lehet az anyákat sem hibáztatni,de azokat sem akik gyerektelenek és unják ezt.

Az én lányom is sokat volt beteges,nem is tűrtek meg a munkahelyen mert nem tudtam másra hagyni őt.Megértettem,de valamiből meg élni kell,enni kell,rezsit kell fizetni.Ameddig külföldön az otthoni munka,a részmunka megoldható,addig itthon nem.És ez a baj.

2016. jún. 2. 19:44
 13/27 anonim ***** válasza:
74%
4: 4 órás munkaidőben se járna be, akinek beteg a gyereke :(
2016. jún. 2. 19:58
 14/27 anonim ***** válasza:
86%

De mondom, hogy addig beugorhat helyette 8 órára a másik 4 órás, akinek épp nem beteg a gyereke, és majd visszaadja a teljes napot a másik, ha meggyógyult a gyerek.

Persze ez némi rugalmasságot és megértést kívánna azoktól is, akinek épp nem beteg a gyereke.

2016. jún. 2. 20:11
 15/27 anonim ***** válasza:
74%

Ez a te tapasztalatod, de nem szabadna ezen alapulnia a közgondolkodásnak. Nyomatják, hogy az ember szüljön 15 gyereket, hogy eltartsuk a Várba építendő összes erkélyt, de aztán terhesség után kirúgnak meg csúnyán néznek.

Én terhességem utolsó napjáig dolgoztam (utolsó hónapban otthonról), és 6 hetes korától ismét dolgozom (cikkeket írok itthonról, van rá időm és kedvem is). Velem mindig apa maradt otthon, mikor beteg voltam, mert anyunak a munkahelye olyan kollégákkal volt tele, akik panaszkodtak a táppénz miatt.

2016. jún. 2. 20:15
 16/27 anonim ***** válasza:
AZ tényleg baj, hogy itthon nem nagyon vannak részmunkaidős állások és a rugalmas munkaidő is ritka. Sok munkahelyen (főleg multik) azért alkalmaznak fiatalokat mert még sok az idejük ezért tudnak túlórázni, terhelhetők stb. Ezért nincs szerintem részmunkaidő sem, hiszen részmunkaidőben nem tudsz túlórázni, hiszen ha tudnál, nyilván nem részmunkaidőben mentél volna vissza dolgozni, és a gyerekért menni kell az oviba/iskolába stb. Egy munkáltatónak ez nem jó.
2016. jún. 2. 20:22
 17/27 anonim ***** válasza:
14%
Ès még azt is kalkuláld hozzá kedves kérdező, hogy olyannyira rossz az egész így, hogy a lelkiismeretes anyuka, aki siet vissza dolgozni, meg se várja, h meggyógyuljon a gyerek (mert vissza kell mennie mielőbb), adják vissza bölcsibe, oviba (ahogy írták) és szépen fertőzik meg a többi gyereket. Aki hozza haza, megfertőzi a várandós anyát (engem), aki segítség nélkül (rokonok nulla) fekszik betegen 2 hetet illetve feküdne, mert férj külföldön. Most itt a pici újszülött már és csak reméljük, hogy több betegséget nem hoz a nagy az oviból..
2016. jún. 2. 21:05
 18/27 anonim ***** válasza:
75%

Egyetértek veled, de az éremnek sok-sok-sok oldala van. Az anyuka sem szívesen megy táppénzre. A legtöbb fiatal családnak semmi segítsége, mert ha a nagymama/nagypapa megy el hosszan táppénzre, őt rúgják és 55-60 felé szintén nem könnyű másik állást találni, ha még nem nyugdíjas. Most a szüleivel tegye ezt az ember?!

Nem egy anyukatársam van, aki szinte sírva panaszkodott a bölcsiben, hogy lassan kirúgják, annyit beteg a gyerek. A kisgyerekek a közösségbe kerüléssel idegen bacikkal találkoznak, még gyenge az immunrendszerük, elkapnak minden sz@rt. Ha jön egy rutinnak számító mandulakivétel, az min. egy hónap kiesés, előtte már ne menjen közösségbe a gyerek, kórházi kezelés, utána se menjen legalább 10 napig stb. A gyerekeim a téli időszakban november végétől január közepéig, karácsonyi időszakot is beleszámolva, folyton és felváltva betegek voltak. Ha már kis takonnyal, köhögéssel viszed, csúnyán néznek rád, mert fertőz. (Ami szintén jogos.)

A rendszer rossz. Nem szeretek jönni a régi időkkel, de anyumnak, anyósomnak soha, senki se szólt be, akármennyit is voltak táppénzen, mert a munkáltató tudott úgy alkalmazni embert, hogy ne legyen gond. Igaz, tíz ember jutott egy ember munkájára, most meg alapból egy ember végzi két emberét.

2016. jún. 2. 21:52
 19/27 anonim ***** válasza:
49%
Néhányan említették azt a bizonyos 4 órás munkaidőt, ami egyes nyugati országokban elérhető. Őszintén nem kötözködésből írom, de ugyanezekben az országokban a nők szülést követő fél éven belül mennek is vissza dolgozni, támogatást is csak 6 hónapig kapnak (szemben azzal, hogy nálunk 2 évig jár a GYED, 3 évig a GYES még azoknak is, akik életükben nem raktak keresztbe két fűszálat), bölcsi, ovi a legtöbb helyen fizetős (egy átlagkeresetű embernek igenis hiányzik a kasszájából az az összeg, egyáltalán nem elhanyagolható!). Azt pedig félve említem meg, hogy ezen országok többsége versenyszféra alapú, magyarán tényleg a pozícióra legalkalmasabb embert alkalmazzák, függetlenül attól, hogy ki kinek a spanja, haverja. A bennmaradásérrt meg ugyanúgy küzdeni kell, nem elegendő a kötelező minimumot ellátni... Higyjétek el, a magyar anyáknak még így is messzemenően jó dolguk van.
2016. jún. 2. 22:12
 20/27 anonim ***** válasza:
51%
Én írtam, hogy megkérem a doktornőt, hogy engedje bölcsibe a gyereket, ha jól van. De ez nem azt jelenti, hogy a beteg, fertőző gyerekemet viszem az oviba! Mint például, hétfő óta táppénzen voltam vele, mert köhögött, és piros volt a torka. Sem láza, sem egyéb tünete nem volt. Pénteken kellett volna visszavinni a doktornőhöz, de csütörtökön vittem vissza, így pénteken legalább betudok menni dolgozni. Teljesen tünetmentes a gyermek. Szóval azért ez nem jelenti azt, hogy a beteg, fertőző gyerekemet viszem közösségbe.
2016. jún. 3. 05:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!