Hol aludjon a baba? Ezt tudtátok? Vélemények?
"Hol aludjon a baba?
Több tízezer évig fel sem merülhetett ez a kérdés, hiszen a baba csak testközelben volt biztonságban. Már csak azért is, mert sírt volna, amint magára marad, a sírás pedig – főleg éjjel, a legtöbb ragadozó aktivitásának az idején – nem vezetett jóra.
Ha a baba igényeit nézzük,
akkor ma sincsen más válasz a kérdésre, mint a testközelség. Mert a baba teste-lelke nem tud róla, hogy ma már nem fenyegetik ragadozók, hogy esetleg technikai szerkezetekkel gondoskodunk a biztonságáról. Ő ma is úgy tudja, hogy a testközelség egyenlő a túléléssel, a biztonsággal. Nem tud segítség nélkül elaludni és visszaaludni, ha éjjel felébred, nem tudja önállóan megnyugtatni magát, és gyakori táplálásra van szüksége éjjel-nappal egyaránt. Vizsgálták, hogy ha a baba a gondozójától távol alszik, akkor a szívverése nem egyenletes, a légzése időnként kiesik a szabályos ritmusból, légzéskimaradásai vannak, ezáltal leesik a véroxigénszintje és lecsökken a vércukorszintje. Ezzel ellentétben: a testközelben alvó baba szívverése egyenletes, a légzése ritmikus, nincsen légzéskimaradása, a véroxigénszintje és a vércukorszintje egyenletes."
Hogyne, aztan csodalkozol, ha a gyereket sehova nem lehet egyedul elengedni, mert meg 10 eves koraban is csak anyuci mellett tud aludni. Meg esetleg talan anyukanak is kene neha aludni, neadj' isten apuka meg anyuka neha kettesben is akar lenni, baba nelkul.
Kb. pont akkora hulyeseg a genetikai emlekezetre hivatkozni, mint a paleo-dieta.
"Nem tud segítség nélkül elaludni és visszaaludni, ha éjjel felébred, nem tudja önállóan megnyugtatni magát, és gyakori táplálásra van szüksége éjjel-nappal egyaránt."
Én kb. 6-7 hetes koráig aludtam egy szobában a babával, együtt max. bóbiskoltam vele gyermekágy alatt, amikor még zombi voltam, de én pont hogy így nem éreztem a babát biztonságban. Legurul az ágyról, én nyomom össze, stb.
Az, hogy éjszaka is többször ennie kell, szintén csak az első néhány hétre jellemző, utána neki is jobb, ha átalussza az éjszakát. Az altatással nekem eddig szerencsém volt, könnyen alszik el és vissza is a babám. Tudom, hogy vannak nehezen alvók is, de mivel ez nem általános, hülyeség ilyet ex katedra kijelenteni, hogy márpedig az így van és punktum.
Soha nem foglalkozom a "tanulmányokkal"!
Nekem igazi kis ölbe babám, de nem aludtunk vele szinte soha. Ha köztünk alszik, akkor mi biztos hogy nem tudunk nyugodtan pihenni. A férjem ha hajnalban kel, tuti felébredne a baba is (néha így is)
Viszont szerencsére az elalvással, visszaaltatással csak ritkán gyűlik meg a bajunk, gondolom azért is sikerül tartanunk ezt a külön alvást.
Tanulmányok ide vagy oda én bizony azért féltem attól is hogyha megszokja hogy velünk alszik akkor nehéz lesz leszoktatni róla.
A családban van példa erre is arra szóval én egyszerűen úgy döntöttem jobb lesz így külön.
A baba igénye lehet az lenne hogy velem aludjon, de az én babámnak az is az igénye lenne hogy egész nap a kezemben legyen ( KÉZBEN, nem kendő vagy kenguru, azokat nem viseli el) azt meg nem tudnám már a 10 kilójával kivitelezni, meg egyébként se hurcolnám.....
Mindenki eltudja dönteni magának hogy mi a jó neki és a babának. Muszáj néha kompromisszumot kötni hogy hosszútávon bírja az ember!
Nem jártam fővárosi elitgimnáziumba, de a középkori perekről még én is tanultam töriből. Tudod, azért találták fel akkoriban már a bölcsőt, mert 1. az emberek összenyomták a gyerekeiket 2. a gyerekek bölcsőhaláláról nem tudtak, ezért azt hitték, minden eset fulladásos halál volt.
"Nem tud segítség nélkül elaludni és visszaaludni, ha éjjel felébred, nem tudja önállóan megnyugtatni magát, és gyakori táplálásra van szüksége éjjel-nappal egyaránt."
Továbbmegyek: a gyerekemet nem tartom különleges aliennek, de önállóan elalszik, és nem kér enni éjjel (3 hónapos).
"a légzése időnként kiesik a szabályos ritmusból, légzéskimaradásai vannak,"
ezt kutatóorvosok vizsgálták, aztán gyorsan eltitkolták a légzésfigyelő gyártók elöl, hogy nehogy megtudják az emberek? vagy a légzésfigyelő nem mutatja ki szerinted a légzéskimaradást?!
ezek biztosan ugyanazok a gonosz emberek lehetnek, akik a tápszermaffia mögött állnak, amiről az emberek beszélnek az interneten, meg akik irányítják az egész világgazdaságot (irónia):D
Ott aludjon, ahol a babanak ES a szuloknek egyarant a leginkabb megfelel.
Amig magaval a leirassal egyetertek, azzal nem, ha a meggyozes a celja, mert lehet olyan eset, hogy az adott csaladnak mas a jobb megoldas.
Az en gyerekem velem alszik, nekunk igy felel meg, nagyon faradt lennek, ha nem igy tennenk, de ismerek olyan csaladot, ahol szerettek volna egyutt aludni, de a baba is rengeteget mocorgott, a szulok sem tudtak tole aludni, es sokkal jobban alszik mindenki, miota kulon tettek.
Mindenki cselekedjen a megerzese szerint.
2 gyerekem van. Az elsőt altatni kellett, képtelen volt egyedül elaludni. A másodiknak meg ehyáltalán nem volt erre igénye. Mindkettő jó alvó, átaludták korán az éjszakát, ma is normális gyerekek.
Mi ez a hülyeség, hogy a baba teste-lelke nem tud róla, hogy ma már nem fenyegetik ragadozók? A baba ezt régen se tudta, csak a szülei, ahogy ma is. Általában inkább gyakorlatban a nyugodt anyának nyugodtabb a babája, ahogy a feszültséget is leveszik, érzik. Ha a nyugalmat kisággyal, légzésfigyelővel, bébiőrrel éred el, az nem probléma szerintem.
Ez pedig egy újabb áltudományos általánosítás. Pl. Hogy mérték meg az alvó babák vércukorszintjét? Hagyjuk...
tedd fel ezt a kerdest azoknak akik itt naponta haromszor megkerdezik, hogy "hogyan szoktassam at 4-5 eves gyerekem a sajat ágyába?" udvozolni fogjak a kerdesed.
en probaltam egyutt aludni a lanyommal.mikor beteg volt. nem ment. en is rossz alvo vagyok, o sem tudott aludni mellettem. az hogy egesz ejjel a cicin log es kozben csukva van a szeme az nem minosegi alvas neki (nekem meg foleg nem hogy attol rettegek egesz ejjel hogy rafekszek vagy odanyomom az arcara a takarom).
az evoluciorol meg annyit hogy a fejlodessel egyutt az igenyek is atalakulnak. a mai embernek nem arra van igenye hogy a szabadban aludjon, mert mar az anyamehben megszokja a kenyelmet a meleget, a lakas zajat es atmoszferajat. neki nem az a termeszetes hogy kint aludjon hanem az hogy bent. ugyanigy amikor egy baba vilagra jon mar neki sem az az igenye hogy tul eljen mert nem tapasztalta meg az anyamehben a kemeny tulelest (a ragadozok hangjat stb) neki mar nem igenye ez a dolog.
az egyutt alvas kizarolag az anya onos erdeke: hogy aludhasson mig a baba szopik es hogy ne kelljen atmenni hozza a szobaba...
az apa igenyei meg kit erdekelnek ugye? meg van a gyerek apuka meg nyugodtab menjen masnap ugy dolgzni 10 orat, hogy a baba 7szer keltette fel ejjel...szexelni meg minek...az nem evolucios igeny..
...ìrta ki anyuka a kérdését a barlang falàra...
:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!