Szerinted havi 130 ezer kevés egy 4 tagú családnak erre?
2 felnőtt + 2 gyerek
Kajára, ruházkodásra, gyógyszerekre, vitaminokra szórakozásra, váratlan eseményekre.
A rezsi és a közlekedés már le van vonva, akkor marad a 130 ezer.
Tesómék ennyiből élnek, mégis mindig panaszkodnak, hogy nehezen jönnek ki, hó végén gyakran kölcsönkérnek.
Hát azért a parmezán meg a libamaj nem az átlag ember menüje, nem kellene túlzásba esni. Valahol a két véglet között kellene megtalálni az arany középutat.
Amúgy én írtam, hogy én is mindennap főzök -sosem dobok ki ételt, nincs maradék, elég jól ki tudom számolni az adagokat
1000 Ft/fő/nap mindenképpen kevés egy MINŐSÉGI életre, ahol nem kell sakkozni, hogy az ember egyen vagy ruhát vegyen vagy szórakozzon...
Persze nagyon nem mindegy, hogy mekkora gyerekekről van szó.
Illetve, amit nagyon hiányolok, az a megtakarítás. Mert oké, hogy marad 130e a rezsi után, de abból még ugye félre is kéne tenni, főleg vészhelyzet esetére vagy akár nyaralásra, felújításra, kocsicserére stb.
Na ez az, amire sokan nem gondolnak, csak a sírás megy, a Provident meg jön...
Ennyi fellengzős tirpàkot... Istenem
Na de tessék sertésszűz meg marha+ hal:
Kilója àtlag 2000Ft: azaz heti kétszer hús és egyszer hal: 3x2000x4= 24.000Ft
Mindez azzal szàmolva,hogy egy evésre elfogy az 1kg hús 4 személyre,tehàt mindenki 25dkg húst/ halat eszik(ami a gyakorlatban kizàrt)
Az egyszerűség kedvéért 1 tésztaétel, 2 főzelék, 1"gyors kaja"(hirtelen kitalàlt,megkìvànt, gyorsan összedobott salàta pl) ezzel kész a heti menü:
Hétfőn tészta, kedden hal,szerdàn főzelék,csütörtökön hús,pénteken vmi gyors,szombaton hús, vasàrnap főzelék.
A tésztàs napokra: 25dkg/fő azaz 1 kg össz: 4kgx400Ft(sparos tészta,én ezt szeretem a legjobban 4 tojàsos és isteni,azaz megintcsak nem a 100Ftos egyeurós tojàs nélküli tésztàt vettem)= 1600Ft(az egy kiló tészta qrva sok,de nehogy ne lakjatok jól)
Főzelék àtlag alapanyaga 500Ft (pl egy nagyobb tök, fagyasztott zöldborsó, zöldségkeverék,kelkàposzta, cukkini, zeller,krumpli stb... Ami kicsit dràgàbb azt behozza az olcsóbb) Ez is egy evésre főzve( kizàrt,hogy elfogyjon).
Tehàt 500ftx2x4= 4000Ft
Ezzel minden alapanyag megvan:
A 4kg hal, a 8 kg hús, a 4kg tészta, a kb 6-8kg főzelék zöldség összesen= 29.600Ft
Kenyér: 3naponta 1kg( van amikor több fogy van amikor kevesebb) 300Ftx 12= 3600Ft
Tej napi 1 liter: 200ftx30= 6000Ft
Sajt: 4kg 8000Ft
4 rúd szalàmi,kb 500g/rúd: 8000Ft
Margarin 2 doboz 800Ft
Liszt,rizs,tejföl,cukor, àtlag 200Ft/dbx20(heti 2 kg liszt, nem egész 1 kg cukor, 1 nagy tejföl, 1 kg rizs)= 4000Ft
Fűszerek: kb 2000Ft
Olaj,zsiradék 2000Ft
Tojàs heti 1 doboz: 4x400Ft: 1600Ft
Ez összesen 36.000Ft.
Ehhez jön a gyümi kiadàs,plusz ami kellhet pl: lekvàr, sütőpor stb.
Gyümi szezonàlisan 1kg/ nap 400Ftx30= 12.000Ft
Na ez ìgy egyben 77.600Ft,ha jól szàmolom. Egy normàl ételeket fogyasztó 4 tagú csalàdnak.
Gyakorlatban: kizàrt,hogy 1 kg tészta vagy főzelék vagy pörkölt elfogyjon egy evésre,úgy,hogy van leves és/vagy desszert.
Nem fogy el annyi fűszer,sem tej, sem kenyér( nàlunk kb havi max 12-15 l tej fogy,hàzi 4,8-as ez 3000Ft,kenyérből a rozs az amit mindenki megeszik ìgy olyat veszek,az viszont fél kg 200ft,de addig elég,amìg s fehérből 1kg,mert laktatóbb, ez kb 3000Ft havonta)
Levonva a plusszokat,maradékokat amiket ràszàmoltam kb 50-60.000Ft amit ételre költök egy hónapban. Az aki itt veri a nyàlàt a buggyantott tojàsos cézàrsalàtàra vagy mi volt az elàrulom,hogy utàlom a tojàs ezen formàjàt és ezzel pl egy fizikai munkàt is végző ember kitörölheti a ... De ugye mi éhezünk/ egészségtelenül tàplàlkozunk??? Hàt nem.
Amúgy azt is elmondom,hogy a marhahúst nem szeretjük csalàdilag, két dolgot csinàlok belőle,mert ahhoz viszont az kell,az a tatàrbeafseak és a gulyàsleves. Pàrom előbb ugrik a csirkeszàrnyért vagy nyakért,mint a sertésszűzért. Ez megint biztos annak köszönhető,hogy szegények vagyunk és csak erre telik.
Mióta az a norma,hogy aki nem a marhahúst,kaviàrt vagy épp nem eggs benedictet reggelizik,az csakis csóró egészségtelenül tàplàlkozó paraszt lehet???
Elàrulom,hogy utàlom a kaviàrt, a Don Perignont,de még a sokkal olcsóbb minőségi Hungàriàt is, na meg plàne a nagyképűséget. Jàrtam itt ott a vilàgban ettem ezt azt,értek a gasztronómiàhoz,de nem értem miért kell azt leszolni aki teszem azt vmit olcsóbban is meg tud oldani?! Itt meg ölre megy a sok h.ülye,hogy màrpedig nem lehet. De igenis meglehet oldani ki lehet jönni ennyi pénzből. És senki nem ìrta,hogy flancolni lehet ennyiből meg kobe marhahúst enni békacombbal,de nem is ez mindenkinek az igènye/ìzlése.
A kérdés meg plàne nem erről szólt.
Utolsó, ez tök jó, amit írsz, nincs is ezzel gond.
De abba belegondoltál, hogy ha a 130e-ből 60e csak a kajára megy el, + 4 fős háztartásba való egyéb dolgok (tisztítószerek, kozmetikumok stb), akkor mennyi marad élni és megtakarítani?
Pl. nálunk az oviban, suliban minden hónapban van valami befizetnivaló, pl. kirándulás, színház stb, ez kb. 3-5e Ft.
A gyerekeknek szinte mindig szükségük van valamire, pl. cipő, kabát stb, ráadásul sportolnak mindketten, leigazolt játékosok, tehát megfelelő minőségű felszerelést veszünk, ez átlag 10e/hó.
Egy családi program min. 10e Ft, persze lehet menni mindig ingyenes helyekre, mi is imádunk kirándulni, ahová viszünk magunkkal innivalót és kaját, de akkor sem jövünk zavarba, ha be kell ülni valahová enni, mert mondjuk csak így tudjuk megoldani.
Szóval ott tartunk, hogy simán elmegy az a 60e Ft és nem marad szinte semmi...
Utolsó,a kérdés arról szólt,hogy ki lehet- e jönni ennyiből. Ez teljesìthető.
Ha valaki nem tud ennyiből kijönni akkor vàllaljon màsodàllàst, vagy tanuljon màs szakmàt,keressen màsik àllàst. Vagy tanulja meg jobban beosztani.
Nekünk jutna több is élelemre,de spórolok ,nekem ez amolyan hobbi féle,mint a leàrazott 6000Ft-os nike cipő a hervis,deichmann stb boltokban. Itt lehet leginkàbb megfogni a pénzt. És nagyon érezni amikor befigyel egy-egy potya vegyünk ezt azt,ilyenkor simàn plusz 20-50.000Ft is kijön.
Persze nem annyira ideàlis ennyi pénzből gazdàlkodni,de meg lehet és ha nincs több,akkor meg is kell oldani!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!