Ti mit tennétek ebben a helyzetben a gyereketek védelmében?
Férjemnek van egy nyolcéves fia az előző házasságából. Nagyon nehezen kezelhető gyerek, agresszív, dührohamai vannak, önző, hisztis, éjszakánként bepisil, hazudozik. Továbbá sem bűntudat, sem öröm, sem szégyen - gyakorlatilag semmilyen érzés nem látszik rajta a haragon kívül.
A suliban is komoly bajok vannak vele, bántja az osztálytársait, meghúzza a hajukat, verekszik, szándékosan tönkreteszi mások holmiját, kiabál a tanárokkal, nem figyel órán, csal a feladatok javításakor, stb.
Én már régóta mondogatom a férjemnek, hogy el kellene vinni pszichológushoz, neurológushoz és a nevelési tanácsadóba is. A férjem mindig legyintett ezekre és azt mondta, csak azért mondom, mert rühellem a gyereket.
Most a tanárok ugyanezeket mondták, illetve emlegettek hiperaktivitást és figyelemzavart is, és így végre talán eljut a kissrác szakemberhez.
Viszont én nagyon kényelmetlenül érzem magam a gyerek jelenlétében, rettegek hogy bántani fogja az egyéves lányunkat. Persze nem hagyom őket kettesben, de elég ha egy pillanatra nem figyelek, már meg is van a baj. Vannak aggasztó jelek, párszor lábbal átfordította a babát, amikor rajta mászott - nem volt durva vele, de mégis csak "belerúgott". Illetve rendszeresen kineveti ha elesik, és kárörvendő képpel el szokta venni a cumiját. És amikor a baba lázas, beteg volt és emiatt nem akart enni, fapofával énekelgette, hogy a baba meg fog halni, a baba meg fog halni.
Eddig is aggódtam, de elhittem a férjemnek, hogy én reagálom túl, és a gyerekkel nincs nagy baj, csak én látom rosszabbnak, mint amilyen. De most, hogy a tanárai is ugyanezt mondják, már biztos vagyok benne hogy én ítélem meg reálisan a kissrácot, és a férjem az, aki szörnyen elfogult vele.
Ti mit tennétek, hogyan tartanátok távol a gyereketeket a viselkedészavaros, agresszív féltesójától? Már arra is gondoltam, hogy kerek perec megmondom, a gyerek márpedig ide nem jön, találkozzon vele a férjem házon kívül, csináljanak egész napos programokat akár, de ide ne hozza. Vagy pedig azokon a hétvégéken, mikor a fia jön, mi megyünk el a babával. A férjemnek még nem mondtam, nem akarom megbántani, nem akarok veszekedést ebből.
Ti mit tennétek? Szerintetek túlreagálom a dolgot?
A gyerek anyja egy idióta. Ő még most is azt mondja, hogy semmi baj a gyerekkel, ő még büszke is rá, hogy a gyerek "kiáll az igazáért", és szerinte "a mai világban csak az tud érvényesülni, aki erőszakos".
A férjem meg rettenetesen elfogult, látja ő is, hogy a fia mit csinál, de egy vállrándítással elintézi, hogy "csak játszik a babával, biztos nem akarja bántani".
ADHD-s gyereknek is vannak érzelmei, és azért a harag amit láttok rajta, mert ebből van a legtöbb.
Haragszik az apjára, a világra, rád, a babára, mert elvették tőle a családját. Az mindig komoly belső feszültség jele, ha egy ekkora gyerek bepisil.
Mivel a férjed egyben az apja is, ezért jó lenne, ha nem vállrándítással intézné el a dolgokat, hanem komolyan elkezdene foglalkozni a problémával, addig, amíg még orvosolható.
Amikor már a rendőrség fogja ugyanezeket mondani a gyerekről, nem lesz ennyire könnyű lerázni a problémát.
Kamasz korban ez még romolhat is, ha az agresszióját a lányokkal szemben vezeti le, vagy szexben akarja kiélni.
Az ADHD-s gyerekeket sokszor kezelik amfetaminnal (Ritalin), kis mennyiségben segít koncentrálni, javul a kapcsolatuk a többiekkel, javulnak a jegyeik, stb. Sok kiskamasz ezt magától is felfedezi, mikor kipróbálja a drogokat, eleinte picit javul minden, "kinyílik a világ", és aztán elvesztik a kontrollt. Nagyon gyorsan rászoknak a kemény drogokra.
Szóval nem vicc az agresszív hiperaktív gyerek, MUSZÁJ vele foglalkozni.
A férjednek pedig KÖTELESSÉGE megvédeni a gyerekeit, akár egymástól is. Nem könnyű belátni, hogy rosszindulat van a fiúban, és szándékosan akarja bántani a babát, vagy bárki mást. Nem szabad megvárni, hogy baj történjen.
Kemény dolog, de nem vagy köteles felügyelni a gyereket.
Oldja meg a férjed, házon kívül, neked nem kell vele tartani a kapcsolatot.
Érdemes lenne azon is elgondolkodni, hogy az anyjánál nézzen körbe egy szakember, egyáltalán alkalmas-e a nevelésére, ha neki nem tűnik fel egy ilyen súlyos probléma, és a elírásod alapján még adja is alá a lovat, bátorítja az ilyen viselkedésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!