Testvérféltékenység. Nektek is alig jut időtök a kistesóra?
Kislányom 2,5 éves, kisfiam 4 hónapos. Kislányom olyan szinten igényli a figyelmet, hogy alig van időm a kisfiamra.
Brutál dackorszakunk van ami valami kegyetlen féltékenységgel párosul. Szinte nincs olyan nap, hogy ne üsse meg a testvérét. De volt már szemkinyomással próbálkozás, rúgás, tárgyakkal dobálás minden. Alapból egy tüneményes kislány, csak egyszer bekattan valami és akkor féltékeny.
Mondott már olyat is, hogy ne foglalkozz vele/ne szoptasd/inkább velem foglalkozz stb.
Tudom csak dühében mondja, de akkor is rossz hallani.
Már mindent kipróbáltunk, (volt hogy már rácsaptam a kezére/megpofoztam, de semmit sem használt). Most ott tartunk, hogy bezárom egy szobába és elmagyarázom neki miért zárom be. Utána MINDIG elmondom neki mennyire szeretem, ha hisztizik akkor is szeretem, a kistesójára vigyázni kell, meg hamarosan megnő és akkor majd játszik vele stb.
És ha ez még nem lenne elég, kislányom állandóan kérdez. Naponta több százszor a mi az? miért? miért nem? Nincs olyan dolog amit ne kérdezzen meg. De még azt is hogy miért ülök, miért nézek, miért iszom... állandóan. Eszméletlen fárasztó...folyamatos nyafogás.
Olyan mintha a kislányom egész napos műsort rendezne, csakhogy vele foglalkozzak. Ha itthon van az apja még durvább.
Járunk egy csomót játszótérre, mérsékelten mesét nézhet, egész nap játszom vele de igyekszem egyedüli játékre is tanítani, az apja kivesz szabikat apa-lánya programra, amikor tudok igyekszem én is csak kettesben vele lenni.
De ez azért mégis durva. Szegény kisöcsire alig jut időm. Szuper nyugodt baba, napi 6-8 órákat alszik, de most már lassan indulna és a nővére teljesen elnyomja. Amint lerakom a földre tornázni egyből mászik oda a nővére, bújik hozzá, ölelgeti, forgatja aztán kezd begurulni és üt. Egy nyugodt szoptatásom nincs, egy nyugodt babázásom, szegény kisfiam már megtanult gyereküvöltözésben aludni...szóval nem sok nyugalom van.
Lassacskán javul a helyzet, de azért messze vagyunk még a jótól...
nálatok hogy alakult?
Jajj hagyjuk mar a megveres temat.
Mikor mar egesz nap csak verte a kistesot, szazszor elmagyaraztam neki, hogy nem szabad bantani, meg hogy szereti es meg kell vedeni stb de gyakorlatilag a csecsemovel a kezemben futottam a gyerek elol mert rohant utanunk hogy o bizony meguti... Igen akkor elcsattant egy pofon hogy erezze iylyen a veres. Nem vagyok ra buszke de mar masok mondtak hogy legyintsem meg mert ennyire nem nohet a fejemre es nekem is elegem volt hogy szegeny kisteso nem tudott szopizni vagy pihenni mert a novere nem hagyta. Kiprobaltam hatha lesz valtozas de nem volt. Nem hiszem hogy ettol tonkretettem a lanyom lelket.
Mondom tunemenyes szofogado gyerek, imad segiteni es tenyleg mindenbe bevonom. Egesz nap vele vagyok, a kistesot csak megszoptatom es utana teszem vissza az agyba. Van hogy napi 10 percet alig van a kezemben. Es a legdurvabb akkor mikor mindketten itthon vagyunk es meg tudnank osztani az eroinket de akkor ragaszkodik legjobban hozzam a lanyom.
Esetleg egyeb otletek?
Nem lehet hogy atestetek a lo masik oldara es tul sokat foglalkozol vele? A utogetessel meg a hisztivel eléri hogy vele foglalkozz es ezert is csinalhatja. Nem akarok okoskodni nekem csak egy lanyom van nem tudom még milyen a testvér féltékenység. Csak tudom hogy vannak dolgok amiket meg kell csinálnom mellette es akkor hiaba hisztizik nem foglalkozim vele. Most ott tartunk hogy ha mondom neki higy anya ezt meg ezt megcsinálja utana játszunk akkor elvonul es elfoglalja magat.
Sszoval azt akarom mondani hogy ha igy viselkedik ne foglalkozz vele. Ha bedurvul zárd be a szobájába mondd el neki miert es ha normálisan viselkedik foglalkozz vele. Ez csak egy ötlet. Hatha. Ha latja hogy nem er el semmit azzal hogy bántja a testvérét akkor lehet leszokik rola. Az biztos hogy nem normalis hogy te menekülsz a gyerekkel előle es hogy a testvérével nem tudsz foglalkozni. Igazabol ugy tunik o az úr a házban. Etz pedig nem jo.
Ha ütöget akkor fogd le, te vagy az erősebb, nem kell verni, csak megakadályozni abban, hogy verekedjen.
El kéne dönteni ki otthon a főnök. Kb. mint egy kabaré lehet, hogy menekülsz a 2 éves elől...
Persze hogy verekszik, ha hagyod.
Én is nagyon sajnálom a kicsit, mert egy két éves is tudja manipulálni az anyját, mi lesz még itt később.
Amúgy a verés ezek szerint teljesen értelmetlen volt, hisz kiírtad a kérdést, tehát még fennáll a probléma. Max. annyit értél el vele, h a gyerek megtanulta, h a kisebbet lehet ütni és még többet bántja majd a testvérét:(
Látom nem kattantok le a verés témáról.
Tehát aki egyszer cukrot ad a gyerekének az édességgel tömi reggeltől-estig. Aki néha mesét engedélyez az TV elé rakja a gyerekét ahelyett hogy játszana vele.
Én EGYSZER MEGPOFOZTAM tehát verem a gyereket, sőt ha rosszat csinál akár még a szíjat is előveszem. Jót röhögtem....feldobtátok a napomat.
Egyébként tök mindegy mit írok, már le vagyok írva. Úgyhogy meg sem próbálom megmagyarázni. Komolyan mondom mindenki szuperanya, soha nem hibázik, soha nem emeli fel a hangját vagy adja oda a telefonját a gyereknek, türelmesen elmagyarázza mit miért nem szabad és a gyerek felfogja, megköszöni az építő kritikát és eszerint viselkedik onnantól fogva... aztaaaa mind ősanyák vagytok akkor. Nekünk halandóknak azért néha elfogy a türelmünk és hibázunk...
Mindenesetre 15-ös eddig nekünk is tökéletesen működött ez. Ha hiszti volt nem figyeltem rá. Csakhogy ha nekimegy a kistesónak arra mindig ugrok, ezt ő is tudja. És ez a 22-es csapdája mert így mindig eléri a figyelmet. De hát hogy is hagyhatnám. Ilyenkor elküldöm a szőnyegre, elmondom neki milyen szomorú vagyok, meg hogy a kistesó mennyire szereti...hát vannak jobb napok és vannak rosszabbak. Viszont mindig résen kell lennem, mert pillanatok alatt vált.
Nyilván kinövi majd idővel és megszokja az új helyzetet (amibe mi belekényszerítettük gonosz önző módon :-))))...) csak addig elég kimerítő minden nap folyamatosan magyarázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!