Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Anyósom azt szeretné ha...

Anyósom azt szeretné ha kiköltöznénk hozzá Németországba. Ott milyen ellátásokra lennénk jogosultak?

Figyelt kérdés

Jelenleg tgyáson vagyok a 4 hónapos babámmal,párom dolgozik. Anyós 2 éve kint él Németországban,jelenleg munkanélkülin van és iskolába jár h tanulja a nyelvet. Nem kapnak munkát azok akik nem beszélik a nyelvet.

Sem én sem párom a nem beszéli a nyelvet,így nekünk is iskolába kéne menni. A babónak meg bölcsibe. Mennyibe kerül kint a bölcsi?

MIlyen ellátást kaphatunk kint a baba után? Itthon ha kiköltözünk le kell mondanom mindent,és a munkahelyen is fel kell mondanom. Családi pótlék akkor is jár ha nincs egyikünknek se melóhelye? És gyes féle?

2015. szept. 7. 12:01
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
89%

Csak nem adja fel, lassan kezd komédiába átfordulni a kérdés.. 😃

Drága kérdező, azt írtad, hogy angolul beszéltek, akkor tessék ezeket a kérdéseket angolul bepötyögni a keresőbe és csiribá! -kiadja a választ. Ez varázslat, tudom, de mindig működik.

2015. szept. 7. 13:05
 22/41 anonim ***** válasza:
89%

leírták már többen, de úgy látom, a szövegértéssel gondjaid vannak,szóval:

nem fogsz kapni semmit, éhen fogtok pusztulni. maradjatok otthon.

2015. szept. 7. 13:07
 23/41 A kérdező kommentje:

Nem tudom mi olyan röhelyes ezen a kérdésen. Nem tanácsot vagy véleményt kértem h kimenjek e vagy sem.

Csak szeretném tudni h mégis mi járna vagy nem járna pontosan.

Nyilván ha megtaláltam volna a választ nem ezen a szutyok oldalon kérdezek. Azt gondoltam h ide annyian járnak fel,csak van vki aki kinn él,vagy van vkije aki tudja a választ.

2015. szept. 7. 13:08
 24/41 A kérdező kommentje:

Csak arról találtam infót h mi jár ha a apa kinn dolgozik.

Anyósom azt mondja h mivel lesz bejelentett lakcim(ahol ő lakik oda bejelentkezhetünk,már kérdezte a főbérlőjét) kérhetünk segélyt a munkanélkülitől és be iskoláznak és amint beszéljük a nyelvet el tudunk menni dolgozni. Meg szerinte kapunk a gyerekre családi pótlékot is.

2015. szept. 7. 13:12
 25/41 anonim ***** válasza:
88%
Szerinted? Ha logikusan belegondolsz? Egy idegen ország fizeti a kvázi szabadságotokat, amíg megtanultok németül?
2015. szept. 7. 13:16
 26/41 anonim ***** válasza:
83%

Nem jár.

Mindenféle juttatáshoz kell munkaviszony. Van, amit utalnak, van ami csak az adót csökkenti.

2015. szept. 7. 13:22
 27/41 anonim ***** válasza:
84%

A lényeg:

lakás bérlés normális helyen 60 nm kb 600 eur hó tehát kb 180e ft hó, eü ellátás más néven helyi TB 340 eur per fő per hónap mivel nincs munkátok. Enélkül el se indulj gyerekkel mert ha bármelyikőtöknek baja lenne irtózat összeg biztosítás nélkül kifizetni egy kezelést/orvost.

Bölcsi ovi 700 eur per gyerek :s sajnos brutál drága és ez nem magán hanem az állami ellátás ktg. Iskola ingyenes.

Jogosult semmire nem vagy, ha egyikőtök elkezd dolgozni, akkor váltok bármire jogosulttá, de csak amíg munkahellyel rendelkeztek.

2015. szept. 7. 13:24
 28/41 anonim ***** válasza:

Tényleg, a TB ki is ment a fejemből. A gyereknek szerintem nincs 340 EUR, neki olcsóbb. De azért elég húzós.

Ezt akkor is kell fizetni, ha a férjed dolgozik, hacsak nem olyan lesz a munkahelye amelyik fizeti nektek is.

2015. szept. 7. 13:28
 29/41 anonim ***** válasza:
87%

nem lesztek kint semmire jogosultak, hisz azzal, hogy kimentek csak vendégek lesztek. ugyan olyan ez, mint ha a német család 1 hónapot tölt itt a balatonnál...

csp akkor fog járni ha valamelyikőtök dolgozik. beiskolázás és segély se jár, anyós azért kap mert ő már ledolgozott kint 2 évet. de nálatok eleve rossz a sorrend, ennek úgy kéne kinéznie, hogy megtanuljátok a nyelvet, kerestek munkát és már biztos helyre mentek ki. akkor is vacak az első hónap amíg nincs fizu, de így ahogy ti gondoljátok, sok vacak hónap vár rátok, ráadásul rengeteg kiadás...

2015. szept. 7. 13:31
 30/41 anonim ***** válasza:
87%

Német családi pótlékra (188 EUR havonta) jogosultság feltételei:

1. Ha Németországban dolgozik/dolgozott és adózik/adózott

Ha Ön és/vagy házastársa/élettársa akár közvetlenül német cégnél dolgozik vagy dolgozott Németországban, magyar cégnél van/volt bejelentve és általa németországi kiküldetésben, akár bejelentett munkavállalóként vagy önálló vállalkozóként, legalább 180 egybefüggő napon át, igazolhatóan, és Németországban fizeti ill. fizette meg a német személyi jövedelemadót (Lohnsteuer),

2. Ha van Németországban bejelentett lakcíme (nem kötelező feltétel!...)

akár az egész család együtt él kint, akár egyedül él Németországban, mint kint dolgozó személy, ha bejelentette a helyi önkormányzatnál a német lakcímét (kivéve, ha a munkavégzés Németország változó településein történik, tehát a lakhely gyakran változik (pl. munkásszálláson, panzióban)),

3. Ha van gyereke,

1.gyermeke akár Önnel él Németországban, akár a (volt) feleségével / férjével / élettársával vagy vérrokonnal (pl. nagymama), vagy egyedül él Magyarországon, és

2.a gyermek vagy 18 év alatti vagy 25 év alatti, de még igazolható tanulóviszonya van, magyarul iskolás,

akkor jogosult lehet a német családi pótlékra.

Ti már az 1. pontban megbuktatok...

Bölcsi helyzet:

rendkívül nehéz bölcsődei/óvodai helyet kapni. Nagyon korán meg kell igényelni és még így sem garantált a hely. Mivel kevesebb német óvónő van, mint amennyire szükség lenne, sok a külföldi óvónéni. Vidéki és a nagyvárosok külterületeiben valamivel jobb a helyzet. Általában csak 15 óráig vannak nyitva, tízórait vinni kell, meleg ebédet lehet igényelni, ebéd utáni altatás nincs. Vannak magán, egyházi és önkormányzati ovik/bölcsik, az önkormányzati a legkedvezőbb árú. Ahol mi lakunk, ott kb 350 Euróval kell számolni a bölcsik esetében, de a privát bölcsik ára jóval magasabb, átlagosan 600 Euró. Az ovik ára valamivel kedvezőbb, kb. 200 EUR.

Munkanélküli segély pedig csak 2 év folyamatos munkaviszony után jár.

A GYES-féle támogatások mind-mind meghatározott idejű munkaviszonyhoz kötöttek.

2015. szept. 7. 13:41
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!