Tudnátok nekem segíteni?
17 éves vagyok és sajnos nagyon rossz a családi helyzetem és az se biztos hogy le fogok érettségizni mert még 3 évem van hátra.
18 évesen azt tervezem hogy kimegyek külföldre de az se megy olyan simán mert csak nagyon kevés pénzt tudtam eddig össze gyűjteni.
Abban kérném a segítségeteket hogy Nem-e tudtok valami külföldi tanulási lehetőséget vagy valami más segítséget adni.
A válaszokat előre is köszönöm szépen!
Ne haragudj, de az hogy lehet, hogy 17 évesen még 3 éved van az iskolából? Nyelvi előkészítőbe jártál?
Milyen iskolába jársz? Gimnázium, szakközép, szakiskola?
Mi az, ami érdekel?
Németül beszélek körülbelül közép fokon.
Ezen kívül Angolul tudok pár szót.
Először az iskolát mindenképp fejezd be még itthon, szerintem. Ha máshogy nem megy, akkor ha betöltöd a 18-at, akkor folytasd a sulit estin, vagy távoktatásban, és akkor tudsz mellette rendesen dolgozni (én is így érettségiztem, az utolsó két évemet így csináltam meg). Így talán jobban fogsz majd tudni félretenni. Utána még mindig kimehetsz külföldre tanulni.
Ha tudsz németül, akkor elég egyértelmű, hogy Németország lesz a befutó.
Ezt találtam neked (igaz, ez két évvel ezelőtti cikk, úgyhogy nézz utána, de nem hiszem, hogy ez változott volna):
"Németország tartományai közül már csak Alsó-Szászországban van tandíj - ott is maximum 500 euró (150 ezer forint) szemeszterenként -, miután ettől a tanévtől a bajor állami egyetemeken és főiskolákon is eltörölték az önköltséges képzést. Mindenhol fizetni kell viszont tanulmányi hozzájárulást: ez félévente átlagosan 200 eurót (60 ezer forintot) jelent - az összeg általában fedezi a könyvtárhasználatot, a vizsgadíjakat és a menzát, emellett kaptok egy féléves közlekedési bérletet is.
A megélhetésre és a szállásra havi 600-700 eurót (180-210 ezer forint) érdemes számolni, de ha kollégiumban laktok, ennél olcsóbban is kijöhettek."
Ha tudnék németül, simán kimentem volna oda én is tanulni, de hát sajnos nem tudok, úgyhogy én itthon jártam egyetemre. Viszont szerintem egy németországi egyetem még szülői támogatás nélkül is összejöhet, hiszen ugye tandíj nincs, csak a hozzájárulás, ami ugye a legtöbb helyen az étkezés egy részét már tartalmazza, plusz a közlekedésedet is. Ha suli mellett még vállalsz kint valamilyen munkát, akkor ha szűkösen is, de meg fogsz tudni élni. Kint szerzett diplomával pedig már nem is érdemes hazajönnöd, mert ott is el fogsz tudni helyzkedni.
Ehhez kell erettsegi, 18. betöltött ev, A2/B1-es nyelvvizsga, viszont utana 3 evig kepeznek, 818 eurot kapsz erte havonta (ebböl nagyon szüken talan ki lehet jönni, ha olcson talalsz szobat, ami 2-300 eurobol talan megoldhato, 300 euro etelre el tud menni, a maradek 200 meg az egyeb kiadasokra, berletre, ami 60 euro is siman lehet, de akar több is), es felevente ketszer 300 euro tamagogatast a csaladod meglatogatashoz az utazasra.
Cserebe lesz egy kepzettseged, a munkaidöd feleben dolgozol, a masik feleben suliba jarsz.
A masik lehetöseg, hogy 18 evesen kimesz Ausztriaba vendeglatozni olyan helyre, ahol a lakhatast es az etelt fizetik, kb. 1000-1400 euros fiezetesre lehet igy szamitani, de kepzettseged nem lesz, valoszinüleg masokkal kell lenned egy szobaban, a penzt viszont egy az egyben el tudod tenni. Ehhez talan tudsz olyat talalni, amihez nem kell erettsegi, de biztosan nehezebb ugy.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!