Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért ilyen rossz a legtöbb...

Miért ilyen rossz a legtöbb anyuka helyesírása? Ezt tanulja majd el a gyerek?

Figyelt kérdés
2010. márc. 5. 10:33
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
100%
A dajkanyelvről szóló idézetet anno én másoltam be, mert nagyon felbosszantott, hogy sokak szerint a többesszámban beszélés és az idétlen gügyörészés is a dajkanyelv. Igen a dajkanyelv ennél sokkal több.. Az ismétlések (pipi) , szóegyszerűsítések, más hangnem, hangsúly, hangszín teszi az anyák beszédét "dajkanyelvvé" és nem az előbb említett dolgok. Megfigyelték pszichológusok, hogy az anyák legnagyobb része ha a gyerekéhez vagy más kisgyerekhez beszél, sokkal lassabban, tagoltabban, jobb kiejtéssel, nagyobb ajakkerekítéssel beszél öntudatlanul is, mintha egy felnőttel beszélne. ez bennünk van, nem kell tanulni, csak sajnos ezek a ma divatos dolgok tanultak :(
2010. márc. 5. 11:27
 22/39 anonim ***** válasza:
43%

11:11 -nek.Aki nem tud helyesen írni,az nem is veszi észre,hogy hibázott.

Én is ügyelek,hogy jól írjam helyesen a szavakat.

Ha valamit nem tudok,akkor a Google jó szolgálatot szokott tenni.

Velem anyukám sokat foglalkozott helyesírás terén,a problémas szavakat sokat gyakoroltuk.

Van egy barátom nagyon rossz helyesíró és a szülei nem foglalkoztak vele ebből a szempontból.Volt egy időszak,amikor az kijavítottam az összes hibát amikor sms-t küldött és visszaküldtem neki.Őt nem zavarta.Tudta,hogy rossz helyesíró.

Azt meg tényleg észre lehet venni,ha valaki elgépel valamit,v. külső behatás miatt(gyerkőc lökdösi a kezem)félreüt.

2010. márc. 5. 11:27
 23/39 anonim ***** válasza:
Sajnos, aki nincs tisztában a helyesírás alapvető szabályaival, nem jön belőle készség szinten a jó helyesírás, az nem is veszi észre, ha valamit helytelenül ír le... De: épp erre való a számítógép helyesírás ellenőrzője. Csupán egy kattintás és ott vannak a jól leírt szavak...
2010. márc. 5. 11:29
 24/39 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 11:14 és 11:20-as válaszoló!

Én vagyok aki belinkeltem a kérdést:)

Nem is igazán a válaszok miatt hanem a kérdések hasonlósága miatt linkeltem be.

Úgy láttam,hogy a "dajkanyelvi" kérdésben a válaszolók elkülönítették a dajka és a "gügyögő anyuka" nyelvet.

Most már én is tudom mi a különbség a kettő között:)

Akor nem is a dajkanyelvről ment a vita,hanem a "tejcsimamcsi","türcsi","hami","főzi","szopcsi" szavakról,amit előszeretettel használnak egyes anyukák.

2010. márc. 5. 11:38
 25/39 anonim ***** válasza:
75%
én beismerem, hogy lusta vagyok. Tudok helyesen írni, elvégre tanítónő vagyok, de sokszor lusta vagyok a mondatot nagy kezdőbetűvel kezdeni. A másik pedig, hogy a babám pici, néha 2 sírás között alig tudok egy választ bepötyögni, nem hogy még vissza is olvassam, hogy van-e benne hiba! Szerintem itt a Gyakorikérdéseken olyan, mintha sms-t vagy skype-ot írna az ember. A mondanivaló számít, nem a helyesírás.
2010. márc. 5. 11:39
 26/39 anonim ***** válasza:

jav: akkor

előző voltam :) :) :)

2010. márc. 5. 11:39
 27/39 anonim ***** válasza:

Én is mindig odakapom a szemem, ha helyesírási hibát látok:) Igyekszem helyesen írni, bár hibám, hogy sokszor kapkodva írok, így érdekes szavakat lehet produkálni, viszont a program aláhúzza az értelmetlen, helytelken szavakat. Viszont aki nem tud helyesen írni, nem fogja érteni, hogy mi a gond:) Kedvenceim az eggyütt, valyon, ien-mien:) (mind alá van húzva pirossal)

Személyes véleményem az, hogy ha nem tudsz helyesen írni, akkor az kisebb gond, mintha beszélni sem. Írni úgyis az iskolában tanul meg a kicsi, ott tanítják helyesírásra is, viszont ha helytelenül beszélünk, azt a kicsi is meg fogja tanulni. Százszor rosszabb azt hallani, hogy tarcsa, tiszticcsa, stb, stb. Ennél még a helytelen írás is jobb:D

ҝ

2010. márc. 5. 12:00
 28/39 anonim ***** válasza:

Hihi.. helytelken:) NA ezt nem húzta alá, de például az ilyeneknél lehet látni, hogy csak elütés, de pl. a valyon-t nem lehet elütni:)

ҝ

2010. márc. 5. 12:01
 29/39 anonim ***** válasza:
65%
Két diplomám van,és rengeteget szenvedek a helyes irással a mai napig.Mondhatni menthetetlen vagyok.Kisebb koromban rengeteg könyvet kellett elolvanom,meg másolnom belőlle,hátha ugy rögzül.33éves koromra büszkélkedem mennyi de mennyi könyvet kiolvastam,más más témában,de még mindig sok a hibám.Értelmesnek tartom magam ettől,de persze szoktam még magamnál is durvább helyesirási hibákat látni.
2010. márc. 5. 12:25
 30/39 anonim ***** válasza:
100%

Kedves utolsó!

belőlle=belőle

nehogy komolyan vedd de ha már helyesírás...:) :) :)

2010. márc. 5. 12:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!