Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Egy gyereket vállaltak/tervező...

Egy gyereket vállaltak/tervezők! Titeket is kioktatnak a több gyerekes anyukák?

Figyelt kérdés

Jelenleg első és egyetlen babánkat tervezzük (épp várom a nemvártat). Ezt persze nem kötöm az ismerősök orra alá.

Azt mindenesetre el szoktam mondani, ha kérdik: csakis egyet tervezünk a férjemmel. Úgy gondoljuk, a mostani bérekből, konkrétan a miénkből egy gyereket lehet úgy felnevelni, hogy ne kelljen kicentizve élni hónapról-hónapra, rendes minőségű étellel etessük, normális minőségű ruhákban járassuk, az érdeklődési körének megfelelő egyéb elfoglaltságait biztosítani tudjuk anyagilag, és gondolván a jövőjére: félretehessünk neki továbbtanuláshoz és életkezdéshez pénzt.

Na mármost, ha ezt én így szépen elmondom, mint indokot, a 2-3 gyerekes úgynevezett tapasztalt anyukák, akiknek már nem kis gyerekeik vannak, megkapom, hogy:

1) Nincs az a pénz, amit ne lehetne felélni, majd én csak leshetem, mennyire tudunk kijönni gyerekkel a pénzből, úgyis csak az van, hogy hónapról-hónapra él az ember, majd én meglátom. Ők is másképp képzelték, stb.

2) Ugyanezek a nők utána azt mondják: "Egy gyerek nem gyerek." Vagy ami még jobb: "Higgyem el, 2-3 gyereket könnyebben felnevelek, mint egyet" (=> szüleim példáján, 3 gyerekes család gyerekeként nem ezt láttam, összehasonlítva az életemet egy egyke barátnőmmel), "Akinek nincs testvére, azt elkényeztetik, és önző majom lesz." És a legjobb: "A gyerek nem pénz és lakás kérdése, majd minden megoldódik!"

A lakás dolgot azért kaptam meg, mert kijelentettem: egy akkora lakást tervezünk venni hamarosan, ahova egy gyerek ideális. Nem fog 2 gyerek egy szobában nyomorogni.

Erre persze jött a válasz: "15 éves korukig simán elvannak egy szobában" Vagy: "Majd meggondolom én azt, ha a gyerek tesót akar" - Erre persze megmondtam, nehogy már a gyerekem döntsön helyettem a vállalt gyerekek számában, még ha lelki törést is szenved. De az bezzeg ne érdekeljen, ha majd panaszkodik: egy szobában kell lenni a tesóval... Kicsit sem ellentmondás!

Tehát összességében én vagyok a naiv, mert azt hiszem, egy gyereknek biztosítani tudom majd, amit akarok, sőt félrerakni, más részről azért vagyok hülye, mert előre tervezek, hisz csak bele kell vágni a dolgokba, és majd lesz valahogy.

(Egyébként pedig ha egy millió havi bevételünk lenne a férjemmel, akkor sem akarnánk többet, mert nem vágyunk többre. Ami meg szerintem minden más érvet felülír.)

Nem veszem a szívemre az ilyen kioktatásokat, csak azt nem értem, hogy nem esik le ezeknek a nőknek, akik egyébként így hó végén messiásként várják a családit/fizetést, hogy totál egymásnak ellentmondó érvekkel jönnek?

2015. máj. 26. 10:30
1 2 3 4
 11/37 A kérdező kommentje:

Persze, ez a lényeg, hogy nem is akarunk többet. Tehát szó sincs arról, hogy beparáztunk: kettővel már nehezebb, de közben vágyódunk rá. Ezért eleve nincs miről beszélni. De közben vannak észérveim is, mi az, ami miatt ilyen anyagi helyzetben nem is szabadna többet vállalni.

Persze más tegyen belátása szerint. Azokkal nincs is bajom, akik tisztességesen nevelik a gyerekeket, és nem sír a szájuk, megoldják. De akik túlvállalják magukat, meg az apukának látástól Mikulásig dolgozni kell, hogy túléljék következő fizuig... Sógornőmék ezt csinálják. Hogy a férje mikor tud érdemben a gyerekeivel lenni, ha hétköznap a rendes munkahelyén van, hétvégén meg sokszor éjjel-nappal maszekol, azt nem tudom. Így aztán marha sok öröme lehet a három gyereke miatt.

Sok apának (de anyának is!) alig jut ideje a gyerekeire. Akkor mi értelme?

Mióta külön élünk a férjemmel, sosem éltem hónapról-hónapra élés, nem volt különbség fizetés előtt és fizetés után között. Nem is akarom, hogy ez változzon.

2015. máj. 26. 12:16
 12/37 A kérdező kommentje:

Úgy látom megérkeztek azok az anyukák, akik megszólítva érezték magukat az idézett "bölcsességekkel", és pontozzák le azokat, akik ésszel vállalnak gyereket, nem a jó Isten segítségére alapozva...

Remélem, legalább olyanok vagytok, akik tényleg tisztességesen nevelitek azt a "több mint 1" gyereket, és nem azok a fajták, akik már hó közepén itt kérdezik: mikor jön a családi?

2015. máj. 26. 12:20
 13/37 anonim ***** válasza:
66%
3 gyerekes vagyok. Mi meg tudjuk oldani,hogy itthon vagyok anyaságin még egy idelyig,hogy telejs mértékben megkaphassák a gyerekeink azt az odafigyelést,törődést ami szükséges a fejlődésükhöz.Apuka se jár el külföldre,minden nap látjuk,sőt olyan munkát végez,hogy sokszor hajnalban és késő délután emgy el,napközben itthon lehet. Jelenleg így tökéletes, mindenünk megvan ami kell,én nem a lábamat lógatom itthon,megtermelem a zöldséget,gyümölcsöt,befőzök,savanyítok,állatokat tartunk,kecskét fejek,sajtot,túrót csinálok,jelenleg a tésztakészítés rejtelmeibe másztam bele. A lényeg,hogy nem csak az anyagi biztonság az adott,de a lelki fejlődésükhöz mindent megkapnak,és remélhetőleg hasznos részei lesznek a társadalomnak! Jelzem nem vagyunk vallásosak,életemben 2x voltam templomban. :D Csak valahogy ez az életforma fogott meg bennünket,és egy elég jól működő dolog,nehéz...de működik.
2015. máj. 26. 12:23
 14/37 anonim ***** válasza:
*ideig, és teljes...
2015. máj. 26. 12:33
 15/37 anonim ***** válasza:
100%

Senkinek semmi köze hozzá, hány gyereket akarsz, és mi okból. Szerintem ne beszélj erről, ha mégis kioktatnak, mondd meg, hogy ez csak rád tartozik.

(Mondom ezt annak ellenére, hogy én egyke voltam, és a szüleim halála után nem maradt senkim. Én ezért vállalom a másodikat - már úton is van - de harmadik gyerekünk már nem lesz. Nem vagyok fiatal, és anyagilag sem engedhetjük meg. De emiatt nem fogok senkinek magyarázkodni.)

2015. máj. 26. 12:38
 16/37 A kérdező kommentje:

Nem hiszem, hogy attól lesz valaki "nem egyedül", mert van testvére.

Nekem élnek a szüleim, de nem vagyunk jóban. Apámmal még csak-csak, de mivel anyámmal él (aki alkoholista), ezért nem járunk oda. A bátyám sem velem, sem a húgommal nem áll szóba, amire máig nincs értelmes magyarázata. A húgommal megvagyunk, de van korkülönbség, tehát ő sosem volt olyan igazi testvér nekem, inkább voltam neki amolyan pótanyja féle (lévén, hogy milyen "anyánk" van), mint a nővére. Ez most sincs másképp.

Tehát ha azt nézzük, hiába nőttem fel három gyerekes családban, nincs olyan családtagom, akire támaszkodhatnék. Én vagyok a támasz és a segítség. A húgomnak, és a nagymamámnak, aki egyedül él, és már nem tud házimunkát végezni, elkél neki a segítség. (Sajnos neki anyám az egyetlen gyereke, az is olyan...)

2015. máj. 26. 12:45
 17/37 anonim ***** válasza:

Nekem meg az egyik ismerősöm mondta, hogy egynél nehogy többet vállaljunk:D Mi is a tervezés fázisában vagyunk, de nyitottan állunk a kérdéshez, mert ki tudja, mi lesz. Eredtileg annó kettőt szerettem volna, de sose tudhatom, lehet, hogy egy utána férjem is, meg én is azt mondjuk, hogy elég egy is, lehet, hogy még akarunk egyet, aztán még egyet. 3-nál többet jelenleg nem tudok elképzelni, de hogy mennyi lesz, azon majd ráérünk az első után gondolkozni.

Mi nagyon előre tervezősök vagyunk egyébként, akik megtakarítás, meg megfelelő munkaidő megléte nélkül csak akkor vállaltunk volna előbb gyereket, ha sürgetett volna az idő. Azt is szépen kigondoltuk, hogy hogyan fogunk elférni. Nálunk is fontos, hogy legyen a gyereknek saját szobája, hiszen eljön az a kor, amikor igényelni fogja. Ez viszont 10 éves kor előtt nem nagyon szokott így lenni. Ha körülnézek, meg ha visszagondolok, 10-12 éves korukig a gyerekek jobban szeretnek általában egy szobában lenni. Férjeméknél megvolt a két szoba, de nagyon sokáig csak az egyik szobát használták emiatt. Mi a húgommal jó sokáig voltunk egy szobában, 12 éves koromig nem zavart, utána már jó lett volna külön kuckó.

Megkaptuk persze már azt is, hogy majd mindenképp legyen kettő, mert kell a testvér. Szerintem meg az kell, hogy a szülő a lehetőségekhez képest kellő figyelmet tudjon a gyereknek szentelni, és kellően nyugodt lehessen. Van, akinek ez megy 3+ gyerekkel is, van, akinek csak eggyel. Mivel még nem vagyok szülő, ezért nem tudom, hogy nálunk ez hogyan fog alakulni.

Ha a pénzbeli részét nézzük, hát én szeretném a gyerek gyerekkorát nyugodtan eltölteni. Nem kell persze, hogy mindig minden hülyeséget megvehessek, de azért lehessek nyugodt, hogy amire kell (étel, ruhák, gyógyszer, stb.), arra meglegyen a pénz, és ha valamelyikünknek valami történik a munkájával, vagy csak elege lesz, és felmond, akkor se kelljen még jó darabig aggódni, hogy mi lesz. Mi eddig azon voltunk, és most is azon vagyunk, hogy ezt a hátteret megteremtsük.

A gyerek iránti vágy már több, mint egy éve nagyon erős bennem, és pont a fentebbiek miatt, kicsit irigylem is azokat, akik csak úgy spontánul bele mernek vágni, hogy majd úgyis lesz valahogy, mi a férjemmel nem ilyenek vagyunk.

Bárhogyis van, a döntés, hogy egy új élet szülessen a világra, szerintem nagyon örömteli dolog - testvérrel, vagy anélkül.

2015. máj. 26. 12:59
 18/37 anonim ***** válasza:
51%

Nézd. Alapvetően ez magánügy. Nem kell megindokolni, ha kérdezik. A válasz rá, hogy így döntöttetek, így tartjátok jónak.

Emellett én is több gyerek párti vagyok, ha adottak erre a körülmények. Nem magam miatt, hanem a gyerek miatt. Megtanul alkalmazkodni, osztozkodni, megtanulja, hogy nem ő a világ közepe. Ezek nagyon is fontos részei az egészséges személyiségfejlődésnek!

2015. máj. 26. 13:07
 19/37 A kérdező kommentje:

Mert az egyke ezek szerint mindenképp azt hiszi, hogy ő a világ közepe, és nem lesz megfelelő a személyiségfejlődése? :) Érdekes...

Mindegy, inkább legyen elkényeztetett (bár szerintem attól, hogy nem kell osztoznia testvérrel, még nem kell, hogy az legyen!), minthogy állandó csalódás legyen a gyerekkora, mert épp a tesó kapott valamit, nem ő. Ez sokkal jobban táplálja az irigységet, csak megjegyzem. Meg a testvérek közötti kivételezés.

2015. máj. 26. 13:15
 20/37 anonim ***** válasza:
79%
Nagyon rosszul gondolod, kedves kérdező. De nem akarok ebbe belemenni, mert nem ez volt a kérdés:)
2015. máj. 26. 13:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!