Nem felelőtlenség így a gyerekvállalás?
Kb. őszre meg tudnánk venni a saját lakásunkat. Már nagyon vágyunk gyerekre, de mindig azt mondtuk: ha saját lakás. Viszont mivel a baba nem csettintésre érkezik, és akkor ott lesz újszülöttként az új lakásban, valamikor hozzá kellene látni.
A férjem is akarja, én is. Csak én félek. Normális, hogy felelőtlennek érzem magunkat, amiért nem várunk addig, amíg megvan a lakás ténylegesen?
Most albérletben élünk, ahonnan amúgy nem hajt el senki, korrekt a tulaj, csak itt semmiképp nem akarok babázni (elég lelakott lakás, de cserébe olcsó).
Normális érzés, hogy félek?
"Ha használt lakás a csokot ne számoljátok bele nem fogtok kapni. A törvény úgy lett megírva, hogy ne lehessen felvenni.
Ha enélkül is tuti lesz lakás akkor hajrá."
Nem tudom, miről beszélsz, az új csok-ot használt lakásra is lehet igényelni, az alapösszeg 1 gyerek után 500 ezer. Hülyeséget kár mondani, mi ennek utánanéztünk.
"A saját teljesen saját pénzből lenne, vagy saját tőke+hitel?"
Önerő + Csok + Hitel (lakáskasszával kombinálva)
"Miért nem költöztök egy jobb albérletbe?"
Ebben a kisvárosban kevés albérlet van. Nem leszünk idekötve, mert két megyeszékhely is kiválóan megközelíthető 30 km-es közelségben, munkahelyemre 24 perc eljutni vonattal. Férjem a városban dolgozik. Ha ő is átkerülne a megyeszékhelyre, válogathatna busz és vonat között, de autónk is van. Ez a hely nem elzárt.
Ugye tudod, hogy a csok-ot önerőként nem számítja be a bank? Ráadásul, ha kis településen vásároltok, akkor nagyjából 30-40% önerőt kiköt a bank a hitel feltételeként (mert nehezebb egy zsákfaluban értékesíteni egy ingatlant, mint Bp. belvárosában).
Ilyen feltételekkel is meg tudjátok venni?
20% önerő kell ebben a városban, ahol lakunk, mert ez Nyugat-Magyarország. Ezt tudjuk.
A projektet normális lakás hiányában elhalasztottuk jövő tavaszra.
A CSOK akkor nem kerül önerőbe, ha még nincs gyerek, vagy nem 24 hetes terhes az anya. De tudom, hogy nem számít bele, és nem is kell.
Kétmillió forint felett leszünk, mire lakásprojektbe kezdtünk.
Egyébként a kérdés kiírása utáni hónaptól elindítottuk a babaprojektet lesz ami lesz alapon. Hát eddig nem jött össze a baba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!