Anyukák, apukák, akiket gyerekkorban ütve-verve neveltek, Ti most hogyan neveltek?
Engem szinte napi rendszerességgel megvert az anyám egészen 17 éves koromig (verés alatt értsd a verést, nem egy-egy pofont, vagy fenékre csapást). Nagyon másra nem is tudok emlékezni vele kapcsolatban, csak, hogy ütött. Most, hogy nekem van gyerekem szembesülök azzal, hogy nem ismertem meg otthonról hozott nevelési módszert, mintát, amit ösztönösen követnék a nevelésben. Sokszor érzem, hogy fortyog a düh bennem és nagyon oda kell figyelnem, hogy ne úgy vezessem le, ahogy azt gyerekként láttam. Áll az elképzelésem, hogy bármi legyen, ütni, vagy a lelki terror módszerével nevelni soha nem szeretnék.
Van itt rajtam kívül valaki, akit vertek és érti, hogy miről beszélek? Ti hogy oldjátok meg? Van valaki, aki segít?
Kedves utolsó. A gyerekeink nem egyformák. A fiam akkor kapta az egyik fülest, amikor egy már szépen kifejlődött hisztinél, nyugodt hangom magyaráztam neki már 15 perce, hogy miért nem, inkább csináljunk mást, majd felemeltem az ölembe, hogy megnyugtassam, erre ő izomból megharapta az orromat. Bizony kifolyt a könnyem is.
Ettől függetlenül, hogy nem vagyok tökéles, törekszem rá. Bocsánatot is kérek a gyerektől, ha úgy adódik. És természetesen mutatom, mennyire szeretem.
Legalább fél éve nem csaptam rá, semmilyen formában.
Nem olvastam a hozzászólásokat.
Engem apám vert napi rendszerességgel, rettegtünk tőle. 11 éves koromban sikerült "elszöknünk" anyámmal, bujkáltunk a válóperig. Utána nekem pszichiátriai vizsgálat, mert még akkor is bepisiltem éjszaka.
Nekem van egy 5,5 éves fiam. Sajnos járt már el a kezem (ovis viselkedés miatt, mikor egy kislányt úgy fejbe vert a fakockával, hogy az elájult, vagy mikor az öltözőben összetörte az öltöző szekrényt, az udvaron pedig az ovis szobrot). De nagyon bánom, utána együtt sírtunk. Ahogy láttam a szemében a rettegést, hogy fél tőlem, azt nem kívánom senkinek. Azóta nem nyúltam hozzá egy ujjal sem, még kézre-fenékre csapás sem volt, inkább magyarázok, szeretgetem. Úgy látszik, ez hat, sokkal nyugodtabb ő is, néha vannak hisztijei, de kezelhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!