Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Feleségem az ő vezetéknevét...

Feleségem az ő vezetéknevét akarja adni a gyerekeknek. Milyen érveket tudtok a javamra?

Figyelt kérdés
a szituáció az, hogy náluk nincsen fiú aki tovább vinné a párom családnevét így ő akarja adni az én gyerekeimnek úgy hogy az ő vezetékneve és az enyém kötőjellel összekötve.. én útálom az egész családját, rossz emberek, ő sincs jóba senkivel csak az apjával havonta egyszer, rengetegszer keresztbe tettek nekem tehát már rosszul vagyok a vezetékneve hallatán is, nem akarom hogy a gyermekeim ezt örököljék. egy apának szerintem joga van ahhoz hogy az ő nevét örököljék a gyerekek, azt vigyék tovább és nem akarok semmi féle kötőjelet vagy hasonlót... valaki aki volt hasonló helyzetben milyen érvei voltak még? hogy beszélhetném rá őt? nagyon sokat veszekszünk ezen

2015. jan. 3. 21:55
1 2 3 4 5 6
 41/55 anonim ***** válasza:
6%

Talán így leesik végre: ha majd anyuka is ír ide, hogy segítsünk neki, akkor talán majd igazad lesz, hogy miért szuper a kötőjeles írás, és hogyan győzze meg apucit.

De ez itt APUCI kérdése, ő kért segítséget. Ezt is nyugodtan pontozd le, agyalágyult. :)

2015. jan. 5. 13:43
 42/55 anonim ***** válasza:
13%

Bizony 39-es, nincs igazad. A kérdező meg eltűnt és élvezi a cirkuszt? Még egy kamu kérdés csak a provokációért.

Ezen az oldalon csak a többségi véleményt lehet szajkózni, mert ha neadjisten mást mersz gondolni, mint a nagyszájú többség, akkor már hülye is vagy. A kérdésre meg nehogy válaszoljatok, csak írjátok le százszor, ki miért hülye, végülis azért jártok ide névtelenül.

2015. jan. 5. 14:11
 43/55 A kérdező kommentje:
megintcsak köszönöm a normális válaszokat!:) sok buta nő kérem tartsa meg magának a véleményét akik szidnak engem nem vagyok kíváncsi a véleményetekre és igen érvet kértem nem azt hogy beszéljetek rá. ez nem vitafórum, segítséget kértem
2015. jan. 5. 21:38
 44/55 anonim ***** válasza:
100%
kedves kérdező azt megírnád hogy kinek a válasza volt neked hasznos? mert kaptál mindenfélét :)
2015. jan. 5. 22:27
 45/55 anonim ***** válasza:
32%
40-es! Értem mit akart a kérdező. Csak egyszerüen felháboritó, hogy ugy csinálja mindenki, mintha csak apukának lenne beleszólása, anyuka meg fogja be a száját... Az én fiam is csak az apja nevét kapta... És nyugodj meg, nem én pontoztalak le. . . ;)
2015. jan. 6. 00:30
 46/55 anonim válasza:
25%

Szerintem (hangsúlyozom - véleményem írom, így kérem osztályozásom is hanyagoljuk lehetőség szerint, ennek semmi köze a tényszerű segítségnyújtáshoz- aminél meg fontos a súlyozás adott esetben. Ez meg torzíthat mindkét irányba):

Egyrészt... mert így szokás.

Másrészt: egy férfinek igenis büszkeség neve alatt hordani egy csemetét.

Az anyja megszüli a kötelék elszakíthatatlan. Ha nem a férfi nevén van a gyerek, neki mi szerepe születéskor? Felvállalja, elfogadja. Ezt jelképezi, hogy nevére veszi a gyermeket és a gyerek fejében sem lesz más.

Nem véletlen alakult ez a kifejezés úgy ahogy: nevére vette pl. fogadott gyermekét -ez a legmélyebb örökbefogadás. Ilyet csak férfi tett bármely eddig általam olvasott könyvben/lapban/magazinban. Nyilván itt nem örökbefogadásról van szó, de bizonyos szempontból érezhetően a szituáció e szempontból mindegy.

Az anya adott (ezzel sem a feladatai sem szerepköre nem kisebbül), a névvel a férfi elismeri, hogy az ő sarja, becsüli és gondoskodik róla bármi áron.

Másfelől a férfi a családfő. Vér a véréből a gyerek.

Felelősséget vállal a családjáért. Védi, oltalmazza, gondoskodik róla. Eleve furcsa gondolat, hogy van a családfő és a család - két névvel. Pedig a vezetéknév szinonímája a családnév.

(A magyar nyelv pedig etéren is csodálatos a vezetéknév keresztnév sorrenddel:

pl. Kiss Béla névnél - a család az első, a személy a második. Kintről haladunk befelé - ez egyébként gondolkodásmódunkat is jellemzi, ezért utálnak pl. a német mérnökök magyar mérnökökkel dolgozni. Szerintem ezért tombolhat a -mára nem klasszikus értelemben vett, hiszen egyenlőbb bárki az egyenlőknél liberalizmus Nyugaton, hiszen ott én vagyok az első, a közösség a második.)

Sajnos a családi szerepek borulásával becsúsznak ezek a dolgok a világba. (Tippre egyébként -minden sértő szándék nélkül - a hölgy valami hasonló, kicsit etéren nem klasszikus/szakadt családból jöhetett.

Nincs ezzel semmi probléma, tényleg csak a szerepek tisztázása szükséges, és eztán dönteni.

Ami még szempont lehet: egy eset van, amikor megérteném az anyát maximálisan: ha kihalna a családneve ha senki nem vinné tovább.

2015. jan. 6. 01:02
 47/55 anonim ***** válasza:
97%

Kérdésedre kérdéssel válaszolnék:

Mit szolnál, ha csak leánygyermeked lenne, és várandós lenne egy fiú gyermekkel, és a lányod férje nem menne bele, hogy az ő és a lányod neve kötőjelesen legyen az unokád vezetékneve?

Akkor is azt mondanád, hogy igenis az apja nevét kell örökölni?

2015. jan. 6. 01:12
 48/55 anonim ***** válasza:
10%
Nem értitek, hogy érzelmileg van érintve a másik családnévvel kapcsolatban??? Nem általánosan a kötőjeles írásmóddal van baja, hanem a felesége családnevével. Jujj. Na ég veletek, sötétség teremtményei!
2015. jan. 6. 15:04
 49/55 anonim ***** válasza:
28%

Nő vagyok, de válaszolok. Veled értek egyet a gyerekek nevét illetően, de az érveiddel nem értek egyet. Ha az én férjem azt mondaná nekem, hogy utálja a családomat, akkor nagyon komolyan elgondolkodnék rajta, hogy van-e értelme tovább a kapcsolatunknak. A feleséged családja nélkül a feleséged sem lenne. De ebbe nem megyek bele, nem kérdezted, nem vagy kíváncsi rá, ti dolgotok.

Érv: házasságkötés esetén hosszú név, nehézkes felvenni a másik nevét, fiú (később férfi) esetében túl hosszú nevet adna a jövendőbeli feleségnek.

Másik érv: ezzel nem a saját családja nevét viszi tovább a gyereketek, és nem is a te családodét. A kötőjeles névvel egy teljesen új családnevet alkottok.

Az én nevem is kötőjeles, így különleges lett, egyébként Tóthné lettem volna, ami nekem nagyon nem tetszik. Annak ellenére, hogy a Tóth tucatnév, nem ágáltam ellene, hogy ez legyen a gyerekeink vezetékneve, mert azt gondolom, hogy normális így, hogy a gyerekek az apjuk nevét viszik tovább.

Egy tipp: ha normális hangnemben, indulat nélkül, kulturáltan próbálod megbeszélni ezt a dolgot a feleségeddel (nem beleszőve azt, hogy mennyire utálod a családját...), akkor szerintem bele fog egyezni, hogy a te nevedet kapják a gyerekeitek.

2015. jan. 6. 23:47
 50/55 anonim ***** válasza:
97%
Jaj már, még mindig itt tartunk? A hagyománőrzésen kívül az ég adta világon semmi sem szól sem melletted, sem ellened, kénytelen leszel ezt meglovagolni. Ha a leendő férjem érve ilyen vitában az lenne, hogy "mert ő a férfi" vagy "mert utálja a családom", akkor össze se házasodnék egy ilyen balfékkel. Beszéld rá, hogy neked a hagyomány miatt fontos, hogy majd a keresztnevet kiválaszthatja ő (persze azzal a feltétellel, hogy azért ami neked nagyon nem tetszik az ne legyen már), hátha ebbe belemegy. De most ne haragudj, ilyen helyzetben nincsen egyik oldalra határozottan hangsúlyos érv.
2015. jan. 7. 08:21
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!