Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Feleségem az ő vezetéknevét...

Feleségem az ő vezetéknevét akarja adni a gyerekeknek. Milyen érveket tudtok a javamra?

Figyelt kérdés
a szituáció az, hogy náluk nincsen fiú aki tovább vinné a párom családnevét így ő akarja adni az én gyerekeimnek úgy hogy az ő vezetékneve és az enyém kötőjellel összekötve.. én útálom az egész családját, rossz emberek, ő sincs jóba senkivel csak az apjával havonta egyszer, rengetegszer keresztbe tettek nekem tehát már rosszul vagyok a vezetékneve hallatán is, nem akarom hogy a gyermekeim ezt örököljék. egy apának szerintem joga van ahhoz hogy az ő nevét örököljék a gyerekek, azt vigyék tovább és nem akarok semmi féle kötőjelet vagy hasonlót... valaki aki volt hasonló helyzetben milyen érvei voltak még? hogy beszélhetném rá őt? nagyon sokat veszekszünk ezen

2015. jan. 3. 21:55
1 2 3 4 5 6
 11/55 anonim ***** válasza:
94%
Ilyen kérdéseket valami fütyiklubban tegyél fel, ahol majd jól megerősítenek abban, hogy a te szavad az egyetlen, ami ér valamit, hiszen hát te vagy a ház ura, nehogy már a 'zasszony azt higgye, hogy ő is számít. Meg mi az, hogy a párod a TE gyerekeidnek akarja adni az ő nevét? B*szod, azok az ő gyerekei is. És nem is csak a saját nevét akarja adni, hanem mindkettőtökét. Tekintve, hogy mindkettőtök gyerekei. Miért érne a te neved többet, mint az övé? Azért, mert neked p*csöd van? Na ne röhögtess.
2015. jan. 3. 23:51
 12/55 anonim ***** válasza:
64%
A mai világban egyébként ennek annyira nincs értelme, hogy nem viszi senki tovább a nevemet, ahogy annak sincs, hogy felveszem a férjem nevét. Annak idején én nem akartam felvenni a férjem nevét, de láttam, hogy ez neki milyen fontos, és más nem számított. Meg ami még eszembe jutott, hogy ha más okból nem is, de a hagyomány tiszteletből vesszük fel a férjünk nevét és adjuk gyermekeinknek az apjuk nevét. Szóval a rábeszélést alapozhatod a hagyományokra és hogy ez neked nagyon fontos. Meg furcsa is ha nem az apja nevén van a gyerek, a kötőjeles verzióval meg akkor értek egyet, ha neked is az a neved, vagyis felvetted a feleséged nevét, amit a leírtak alapján kétlek. Plusz még egy érv: szegény gyereknek elég lesz egy vezetéknév is nem hogy kettő, a két keresztnevet is sokkalom. Ja és anyakönyvvezetőnél tényleg be kell jelenteni, hogy mi lesz a gyermekeitek neve, ha jól tudom, akkor ha már van gyermeketek, akkor viszont a másodiknak is az lesz a neve, mint az elsőé.
2015. jan. 4. 00:15
 13/55 anonim ***** válasza:
87%

Haverom felesége ugyanezt kérte haveromtól. A különbség csak annyi, hogy ott a lány jóban van a szüleivel, és ők már a házasságkötés előtt megállapodtak a gyerek nevével kapcsolatban.

A haver belement a kötőjeles változatba, mert boldognak akarta látni a feleségét. Viszont haverom apja ugyanazt mondogatta, hogy egy gyereknek az apa nevét kell örökölni. Jól összevesztek, mármint haverom az apjával, több évig nem is beszéltek.

Mivel már a házasságkötéskor bejegyzik a születendő gyermek vezetéknevét, ezért olyan sok lehetőségetek nincs. Akkor mit választottatok? Mert az lesz.

2015. jan. 4. 01:35
 14/55 anonim ***** válasza:
55%
Mármint amit a házassági anyakönyvi kivonatba beírattatok.
2015. jan. 4. 01:40
 15/55 anonim ***** válasza:
53%

Attól függ, mikor házasodtak, mert régebben nem kellett erről nyilatkozni (anno még nekünk sem), ez csak az utóbbi 8-10 évben van így, ha jól tudom. Javítsatok ki, ha nem így van, de nekünk még nem kellett nyilatkozni, és az anyakönyvi kivonat a se írták be. A tesóméknak 2005- ben már igen.

Amúgy kérdező, azt javaslom ( ha még nem terhes a feleséged), hogy inkább váljatok el, és keress olyan nőt, akinek nem írtózol a családjához. Hosszabb távon ez nem vezet semmi jóra, és előre borítékolható a válás.

2015. jan. 4. 09:07
 16/55 anonim ***** válasza:
27%

Miótaa világvilág, azapanevét viszi tovább a család. A nőnekisvan beleszólivalója a névbe, együtt választják a keresztnevet, nem???

Tény, hogy a nő szüli meg, de odadörgölni a férfinak, hogy én szülöm meg kínanal verejtékkel, tehát én döntök a nevéről, ez abszurdum. És csodálkozom azon a válaszolón/válaszolókon, akikleistenbarmozzák a kérdezőt. Megegyáltalán, hogy itt a GY.K-en mindig vitázás van és nem a kérdezőnek segítenek. Ha szapulni tud csak, akkor ne is szóljon hozzá.

Az apa sem, anya sem különösebben csípi az anya családját; megértem ha apa nem akarja azt a vezetéknevet.És csodálkozom hogy -fentiek ismeretében -anya ennyire ragaszkodik hozzá. Nem kellezen vitázni, a béke érdekében tényleg kompromisszum kell: kötőjeles. És a másik ember megértése. Ha már a névnél összekapnak, akkor mi lesz a házasság többi éveiben? Ölremennek azon, hogy mi legyen aznap az ebéd??

Amúgy nő vagyok, egy gyerek anyja. ÉS eszembe se jutott az én családnevem vagy kötőjel.

2015. jan. 4. 10:27
 17/55 anonim ***** válasza:
30%
hát én sem értem ha ennyire nem vagytok jóban a családdal akkor minek erőlteti? és ha lányotok lesz, akkor hiába kapja a két nevét nem biztos hogy tovább viszi a nevet. mert ha neki lesz gyereke akkor nagy eséllyel azok apja nevét kapja....nekem eszembe sem jutott más megoldás. csak a férjem nevét kapta a fiúnk és fogja kapni a jövendőbeli gyerekeink is. hagyomány és mert igen a férfi nevét szokás adni. ez a kötöjeles változat már majmolás, divatozás. semmi értelme. de tényleg nem válaszoltál hogy milyen nevet jegyeztetek be amikor összeházasodtatok.
2015. jan. 4. 10:45
 18/55 anonim válasza:
82%

"én útálom az egész családját, rossz emberek, ő sincs jóba senkivel csak az apjával havonta egyszer, rengetegszer keresztbe tettek nekem tehát már rosszul vagyok a vezetékneve hallatán is, nem akarom hogy a gyermekeim ezt örököljék."

Aha, szóval tegyük fel hogy a párod vezetékneve 'Nagy'. Például ha te találkozol egy emberrel akit Nagy Bélának hívnak, akkor a bemutatkozás után szembeköpöd vagymi?

2015. jan. 4. 14:05
 19/55 anonim válasza:
97%

én nő vagyok és azért válaszolok.

Nekem 2 bátyám van így számomra nem fontos,h a gyermekeim viseljék a vezeték nevem. De ha egyke lennék, vagy nővéreim,húgaim lennének akkor igenis megakadályoznám,h kihaljon a nevünk. Egy kicsit képzeld már magadat a feleséged helyzetébe! Képzeld azt,h a te neved szűnne meg.

Amúgy eléggé aggasztó amit írtál: "az én gyerekeimnek" a te gyerekeid? Nem a TI gyerekeitek? Ez kissé furcsa....

Én a kötőjel mellet vagyok. Ha ebbe nem mész bele akkor egy eléggé alja ember vagy.

2015. jan. 4. 14:10
 20/55 anonim ***** válasza:
24%

Kérdezd meg a feleségedet ő miért csak az apja nevét viseli?

Egy gyereknek az édesapja vezetéknevét kell kapnia.

Ha ennyire ragaszkodik a névhez te adod a vezetéknevet ő meg válasszon keresztnevet.

Manapság állandóan aláírás kell mindenhova, rengeteg idő leírni az embernek a saját nevét is, hát még ha 2 vezetékneve van.

Tegyük fel, hogy kötőjeles nevet kapná a gyermek.

Felnő, felesége lesz. Jön a gyerek.

A feleséged (vagyis már ugye a leendő nagyi) mit szólna ahhoz, hogy az ő unokájának úgymond 3 vezetékneve legyen?

Pl.: Molnár-Egerszegi-Kisfaludy Ákos

Szegény gyerek hát hogy nézne ez így ki?

Nem tudom mit mondhatnék még próbáltam jó tippeket adni.

Hajrá férfitársam ne hagyd magad! :)

2015. jan. 4. 14:14
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!