Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Karácsonyi ajándékdömping....

Karácsonyi ajándékdömping. Engem zavar. Más hogy van vele?

Figyelt kérdés

Nagynéniktől, nagyszülőktől, meg azért tőlünk is kapnak ajándékokat a gyerekek. Hiába kérünk mindenkit évről évre, hogy legyen 1-2 ajándék mindenki részéről, rajtunk kívül senki nem tartja be. A gyerekek meg ide-oda kapnak, tépik a papírokat, dobják is félre, ami benne van, hogy nézzék mi van még. Úgy igazán 1-2 dolognak örülnek, azzal játszanak, a többi meg csak félre van hajítva. Így nem tanulnak meg örülni, és értékelni. Annyira elvette a kedvemet ez az egész helyzet a karácsonytól :(, éppen az ünnep lényege vész el. (És sajnos nem csak a karácsony ilyen, hanem minden ünnepi alkalom.)

Máshol meg örül a szülő, ha valami kerül a fa alá, mert nagy a szegénység. Miért nem lehet megérteni, hogy nem a mennyiség a lényeg?

2014. dec. 25. 23:50
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
51%

Engem is zavar. Tegnap, szenteste mindkét gyerek kapott tőlünk fejenként egy-egy játékot és egy-egy mesekönyvet. Mindketten olyan - egyébként nem nagy értékű - játékot kaptak, amire már nagyon régóta vágytak. Ma volt az össznépi családi buli ajándékhegyekkel, azt sem tudjuk, hova tesszük ezt a sok vackot, a gyerekek nem is igazán örültek nekik, ami nem is csoda, hiszen ekkor mennyiséggel nem is lehet mit kezdeni. És holnap még lesz egy kör.

Én sem vagyok boldog. Szeretem a karácsonyt, szeretem a családomat, a családi együttléteket, de ezt a mértéktelen tárgykultuszt nem szeretem. És hiába kérjük minden évben, nincs változás.

2014. dec. 26. 00:03
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Ajándékozni jó dolog, senki nem akar lemaradni úgymond. Tegyétek el pár hétre azokat, amikre rá sem néztek.

A hosszú téli estéken még jól jönnek majd.

Nagyon nehéz eltalálni az egészséges egyensúlyt...

2014. dec. 26. 00:13
 3/14 anonim ***** válasza:
50%
Ez ilyenkor így normális. Nálunk is ajándék hegyek vannak. Tőlünk is rengeteget kapott meg a nagyiktól is. Örült mindennek.
2014. dec. 26. 00:28
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Kérdezzük meg a gyerekeket is az ajándéközönről.Nagyon nehéz eltalálni minek fog örülni a gyerek,főleg ha nem a korosztályának megfelelő játékot vásárolunk neki.Sajnos az árak is beleszólnak az ajándékozási dömpingbe:nálunk is előfordult,hogy a gyerekek 3 helyről ugyanazt az ajándékot kapták csak más színben. Játékokat csak addig fognak kapni a gyerekek míg nem lesznek nagyobbak és ettől rosszabb következik a pénzeskedés!!!
2014. dec. 26. 01:27
 5/14 anonim ***** válasza:
En ezt ugy probaltam megoldani,hogy a nagyik helyett megvettem.Igy biztos olyan aminek orul a gyerek es nem egy halom olyan jatek amit talan egyszer vesz a kezebe. Van benne jatek es ruha. Keszsegfejleszto. De a csalad tobbi resze is megertette,hogy ne vigyek tulzasba.
2014. dec. 26. 06:09
 6/14 anonim ***** válasza:
92%

Ugyan már! Annyira túllihegik mostanában ezt a témát! Mi is voltunk gyerekek, kinek hogy zajlott a karácsony, ki kevesebb, ki több ajándékot kapott, és alapvetően /legalábbis a környezetemben/ normális értékrenddel rendelkező felnőtt emberek élnek. Mi a bátyámmal elég jó életszínvonalon éltünk kisgyerekeknek, a szüleim jól kerestek, mindenünk megvolt, mindig ajándéközön várt minket a fa alatt. Nyugodtan kijelenthetem, hogy abszolút normálisak vagyunk, megbecsüljük a javainkat, mi magunk szerzünk meg mindent az életben, soha semmi nem pottyant az ölünkbe, lelkiismeretesen dolgozunk. Mivel gyerekként mindenem megvolt, úgy érzem így felnőttként, hogy most már valóban szólhat arról az ünnep, amiről kellene, meghitt esték, családi összejövetelek, hosszú beszélgetések.

A férjem velem ellentétben nagy szegénységben nőtt fel, nem tud boldog karácsonyokra emlékezni, mindig várt és mindig csalódott is. Érdekes, felnőtt embernek Ő igazán mohó, alig tudja felsorolni, milyen ajándékokat látna szívesen a fa alatt. Olyan, mint egy gyerek. Pedig komoly felnőtt férfiről van szó. Megrekedt /ajándékozás terén/ egy pici gyermek szintjén, akinek sosem elégítették ki a vágyait.

Szval ha egy szülő megengedheti a több, kisebb-nagyobb ajándékot, szerintem ne fogja vissza magát, nyilván ne felesleges ajándékokkal árassza el a gyereket, de egyszer van karácsony, nyugodtan el lehet ilyenkor engedni magunkat. A mi fiunk is rengeteg ajándékot kapott, egy nagyobbat, folyton azt nyüstöli:-), és sok kisebbet, játszik velük, hol lelkesebben, hol csak bele-belekap egybe. Hadd tegye! Gyerek! Az igazi értékrendet az év 365 napján kell átadnunk a gyerekeinknek, a karácsonypedig szólhat az önfeledt játékról, minden mennyi játékkal!

2014. dec. 26. 07:01
 7/14 anonim ***** válasza:
55%
Nálunk gyerekkoromban nem volt ajándék, örültünk ha zsíroskenyérre futotta. Szóval valahogy nem tudom átérezni a problémádat.
2014. dec. 26. 09:44
 8/14 anonim ***** válasza:
77%

Olyan hamar eltelik az az idő, amg felhőtlenül tud örülni egx gyerek, engem nem zavar ha sok az ajándék.

Azért szülőként te is tehetsz róla. Kislányunk 4,5 éves és azt veszik meg, amit mondtam. Nincs felesleges ajándék. Te/ti ismeritek a legjobban a gyerekeiteket, mondd meg konkrétan ki mit vegyen.

2014. dec. 26. 10:26
 9/14 anonim ***** válasza:
55%

Utolsóval értek egyet.

Megmondtam a mamiknak, azt vegye meg amit mondok, amire vágyik a gyerek.

Lehet most nem játszik minddel a gyerek, de 1-2 múlva fog.

2014. dec. 26. 11:40
 10/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Megmondtuk, megbeszéltük. Pl. arról volt szó, hogy nagyi 1-1 doboz Legót ad, amit mi vettünk meg, majd elvittük hozzá. Ennek ellenére két Ikeás táskával jöttünk haza. Ebben nem érzem magam hibásnak.

Az gyerekkoromban mi sem dúskáltunk, nem mondom, hogy nagy szegénységben voltunk, mert mindenünk megvolt. Karácsonyra is volt mindig ajándék, nem millió. Jó szívvel emlékszem vissza azokra az időkre. Kicsit utánaszámoltam, ha mindenkitől 2 ajándékot kaptak volna, az is fejenként 10 db, ez sem kevés. Ennek többszörösét hozta a Jézuska:( 6 és 4 éves gyerekekről van szó...

2014. dec. 26. 16:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!