Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Anyukák, akiknek a gyermekük...

Anyukák, akiknek a gyermekük régi, szórványos, ritka nevet visel, hogy reagáltok, ha a környezet megrökönyödik rajta?

Figyelt kérdés

Az én kisfiam Miksa lett. Nem légből kapott dolog, hiszen a dédije előtt tisztelgünk vele, és amúgy is tetszik ez a név mindkettőnknek, ráadásul még illik is rá, olyan kis Miksás. Már a kórházban a szülésznők, csecsemősök mondták, hogy nem is emlékeznek Miksa babára. :)

Viszont van egy-két, a kelleténél őszintébb ember a környezetemben, akik nemes egyszerűséggel leszegényezték a gyerekemet emiatt. Persze csak mosolygok rajtuk, de néha azért elmerengek, hogy miért is lett ilyen a társadalom. Nem akarok senkit sem megbántani, de vannak olyan nevek, amitől egyenesen frászt kapok, az átmagyarosított nyugati nevek, had ne írjak példát, én a kutyámnak nem adnám, és az ilyenek merik az én Miksámat leszegényezni?!

Szóval nem értem.

Kérdés, hogy milyen helyzetekbe kerültetek már a név kapcsán? Hogyan reagáljátok le a látványos nemtetsző reakciókat? Mi volt a környezet reakciója, amikor közöltétek a babátok nevét?

Akinek már nagyobb a gyermeke, szereti a nevét?

Én úgy fogom nevelni, hogy büszke legyen a nevére, mert igenis nagyon szép nevet örökölt.

2014. okt. 10. 21:51
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
16%

Örülök, hogy te ennyivel jobb ember vagy másoknál, mert turbomagyar nevet adtál a gyerekednek. Bezzeg szegény hülye szülök, akik átmagyarosított nyugati nevet adnak a gyerekeiknek...

Amúgy nekem a Miksáról a Maksa híradó jutott eszembe...

2014. okt. 11. 00:34
 12/36 anonim ***** válasza:
100%
Egy néni megkérdezte a kislányunkat, hogy hívják. És amikor mondta, hogy Júlia, a néni megkérdezte, hogy hogy lehet ilyen szép kislánynak ilyen csúnya neve. Pedig szerintem egyszerű, hagyományos, nem túl régieskedő, csak egyszerűen mostanában nem túl gyakori. De hogy pont egy néni! Mások mindig mondják, hogy szép neveket adtunk a gyerekeknek. Néha örülnek, hogy végre magyar nevek (egyik sem magyar, latin és héber eredetűek, csak hagyományosabbak).
2014. okt. 11. 02:39
 13/36 anonim ***** válasza:
100%

Van egy Miksa fiúcska a faluban. Nagyon édes pofa :)

Kedve kettővel ezelőtti: Nem kell felkapni a vizet, és sértéssel válaszolni!

A többi hozzászólót meg arra kérem, hogy ne kezdjenek el más neveket kicikizni, ha már mi is hasonló cipőben járunk, és nem esik jól nekünk sem! Köszi! :)

2014. okt. 11. 02:44
 14/36 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a nèvadàs teljesen szubjektìv dolog, kinek mi tetszik, ezèrt nem szabana megbèlyegezni màsokat. A fiam Levente nem azèrt mert ùgymond ez a divat mostanàban ez tetszett, a lànyom Zille ez meg ritka azèrt kapom a mejegyzèseket nekem, nekünk ezek tetszette, sohasem lettek Sàndor, vagy Mària vagy tudom is èn de sohasem szólnàm le ha valakinek ez tetszik....
2014. okt. 11. 07:44
 15/36 anonim ***** válasza:
100%

Férjem kollégájának fia Miksa. Annyira cuki gyerek, nekem nagyon tetszik a neve.

Lányaim Léna és Száva. Miket kapok, te Jóisten. Hogy a Léna mennyire gyakori, minek ezt adtuk. Kit érdekel, mennyire gyakori, ha ez tetszett. :D Balatonnál nyaraltunk és megkérdezte egy anyuka, hogy most, az orosz-urán konfliktus miatt nem szégyenlem már, hogy orosz neveket kaptak a lányok?!

Egy másik anyuka meg többször is Szávcsinak hívta a lányomat, mert neki nem jön a szájára a Száva. Először azt hittem rosszul hallok. Gyorsan és finoman helyre tettem a dolgokat. :D

Alapból én sem szeretem a magyarosított külföldi neveket, de ismerek Kevint és nagyon édes gyerek, elfogadom, hogy nekik ez tetszik. Mindenkinek más a szép és hülyeségnek tartom, hogy ezen megy a játszón is a pletyi, hogy hogy fog egy gyerek pl. Fanni névvel felnőni, nem megy egy öreg nénihez. Baromság. A személyiség a fontos.

Nyilván a hideg ráz azoktól a nevektől, amik ténylegesen megkeseríthetik a gyerek életét, pl. Gandalf. De eszem ágában sem lenne ezt szóvá tenni, max magamban mosolygok egy jót és nem a szülőket szidom, hanem aki engedélyezte a név anyakönyveztetését.

2014. okt. 11. 09:14
 16/36 anonim ***** válasza:
100%

Kislányaim is ritka, szórványosan adott magyar neveket kaptak. Egyikük 3,5 másikuk 1 éves.

Kaptunk néha bántó beszólásokat, de azt vettem észre, hogy ha nem is tetszik valakinek a nevük, az inkább megtartja magának a véleményét. Volt nálunk is olyan, hogy megjegyezték, hogy egy ilyen szép kislány hogy kaphatott ennyire csúnya nevet. A jelentésükről és eredetükről is sokszor faggatnak.

Nekem a Miksa név nagyon tetszik, szerintem semmi ciki, szégyenletes nincs benne.

2014. okt. 11. 09:16
 17/36 anonim ***** válasza:
100%
Sziasztok! Nekem személy szerint semmi bajom azzal, hogy ki és milyen nevet ad a babájának. Ez tényleg szubjektív dolog. Ez mindenkinek szíve-joga. Nem szabad azért bántani senkit, mert mondjuk Erzsébet vagy Béla lett a gyermeke, de azért sem, mert mondjuk Jessica vagy Raul. Az ő gyermeke. Azt gondolom, biztos vannak olyan nevek, amikre az emberek igen felemelik a fejüket. De én úgy vagyok ezzel a név kérdéssel, hogy tényleg nekem nincs jogom beleszólni, nincs jogom megszólni másokat, és másnak sincs joga megszólni az én gyermekemet. Ha olyan nevet hallok, ami nekem személy szerint nem tetszik, akkor max úgy vagyok vele, hogy oké, de én nem adnám a saját gyerekemnek. És? Attól most rossz ember az xy, mert ezt a nevet adta a gyerekének? Dehogyis. Nyilván, ha kap hideget, meleget, ha jogosan, ha jogtalanul, akkor azt úgy is neki kell lereagálnia, és a gyermekének kell vele élnie. Nem gondolom, hogy bántani kellene az embereket ez miatt. ennyi erővel akkor mire mindenkinek meg akarnál felelni a gyermeked születésénél,hogy milyen neve legyen, akkor régen rossz lenne(vagy képtelenség). Szóval ne foglalkozzatok anyukák azokkal, akik bántanak titeket. Nyilván, ami szerintem kicsit fura, bár az én környezetemben még nincs ilyen, s hasonló nevű gyermek, de nem zavarna ez sem, azok ilyenek, mint Dió,Cseresznye, Béke, Alma, Balzsam stb. Igazából nincs ezekkel bajom, én nem adnám a gyerekemnek, csak nem értem ezeket a neveket.
2014. okt. 11. 09:51
 18/36 anonim ***** válasza:
56%
és még engem szavaztak le a Hargita névvel, ettől a Miksától lehet még agybajt is kapnának. Már most sajnálom, hogy nem fiam van :D
2014. okt. 11. 09:57
 19/36 A kérdező kommentje:

Nem akartam én megbántani senkit sem, ezért nem is írtam példát. Az ismerősöm, aki leszegényezte a fiamat, sorolt pár nevet, hogy ő miket adna a lányának, majd ha lesz. Cifrábbnál cifrábbakat mondott, és ezen akadtam ki. Nem is azon, hogy ő milyen neveket választana, hanem azon, hogy az általam választott nevet ócsárolja, pont ő. Nem tudom, értitek-e.

Kedves utolsó! Bocsi, nem értelek, ki kapna agybajt a Miksa névtől?

Egyénként nekem tetszik a Hargita.

2014. okt. 11. 10:15
 20/36 A kérdező kommentje:
Egyébként jót mosolyogtam a turbomagyar kifejezésen. :)
2014. okt. 11. 10:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!