Anyukák, akiknek a gyermekük régi, szórványos, ritka nevet visel, hogy reagáltok, ha a környezet megrökönyödik rajta?
Az én kisfiam Miksa lett. Nem légből kapott dolog, hiszen a dédije előtt tisztelgünk vele, és amúgy is tetszik ez a név mindkettőnknek, ráadásul még illik is rá, olyan kis Miksás. Már a kórházban a szülésznők, csecsemősök mondták, hogy nem is emlékeznek Miksa babára. :)
Viszont van egy-két, a kelleténél őszintébb ember a környezetemben, akik nemes egyszerűséggel leszegényezték a gyerekemet emiatt. Persze csak mosolygok rajtuk, de néha azért elmerengek, hogy miért is lett ilyen a társadalom. Nem akarok senkit sem megbántani, de vannak olyan nevek, amitől egyenesen frászt kapok, az átmagyarosított nyugati nevek, had ne írjak példát, én a kutyámnak nem adnám, és az ilyenek merik az én Miksámat leszegényezni?!
Szóval nem értem.
Kérdés, hogy milyen helyzetekbe kerültetek már a név kapcsán? Hogyan reagáljátok le a látványos nemtetsző reakciókat? Mi volt a környezet reakciója, amikor közöltétek a babátok nevét?
Akinek már nagyobb a gyermeke, szereti a nevét?
Én úgy fogom nevelni, hogy büszke legyen a nevére, mert igenis nagyon szép nevet örökölt.
Örülök, hogy te ennyivel jobb ember vagy másoknál, mert turbomagyar nevet adtál a gyerekednek. Bezzeg szegény hülye szülök, akik átmagyarosított nyugati nevet adnak a gyerekeiknek...
Amúgy nekem a Miksáról a Maksa híradó jutott eszembe...
Van egy Miksa fiúcska a faluban. Nagyon édes pofa :)
Kedve kettővel ezelőtti: Nem kell felkapni a vizet, és sértéssel válaszolni!
A többi hozzászólót meg arra kérem, hogy ne kezdjenek el más neveket kicikizni, ha már mi is hasonló cipőben járunk, és nem esik jól nekünk sem! Köszi! :)
Férjem kollégájának fia Miksa. Annyira cuki gyerek, nekem nagyon tetszik a neve.
Lányaim Léna és Száva. Miket kapok, te Jóisten. Hogy a Léna mennyire gyakori, minek ezt adtuk. Kit érdekel, mennyire gyakori, ha ez tetszett. :D Balatonnál nyaraltunk és megkérdezte egy anyuka, hogy most, az orosz-urán konfliktus miatt nem szégyenlem már, hogy orosz neveket kaptak a lányok?!
Egy másik anyuka meg többször is Szávcsinak hívta a lányomat, mert neki nem jön a szájára a Száva. Először azt hittem rosszul hallok. Gyorsan és finoman helyre tettem a dolgokat. :D
Alapból én sem szeretem a magyarosított külföldi neveket, de ismerek Kevint és nagyon édes gyerek, elfogadom, hogy nekik ez tetszik. Mindenkinek más a szép és hülyeségnek tartom, hogy ezen megy a játszón is a pletyi, hogy hogy fog egy gyerek pl. Fanni névvel felnőni, nem megy egy öreg nénihez. Baromság. A személyiség a fontos.
Nyilván a hideg ráz azoktól a nevektől, amik ténylegesen megkeseríthetik a gyerek életét, pl. Gandalf. De eszem ágában sem lenne ezt szóvá tenni, max magamban mosolygok egy jót és nem a szülőket szidom, hanem aki engedélyezte a név anyakönyveztetését.
Kislányaim is ritka, szórványosan adott magyar neveket kaptak. Egyikük 3,5 másikuk 1 éves.
Kaptunk néha bántó beszólásokat, de azt vettem észre, hogy ha nem is tetszik valakinek a nevük, az inkább megtartja magának a véleményét. Volt nálunk is olyan, hogy megjegyezték, hogy egy ilyen szép kislány hogy kaphatott ennyire csúnya nevet. A jelentésükről és eredetükről is sokszor faggatnak.
Nekem a Miksa név nagyon tetszik, szerintem semmi ciki, szégyenletes nincs benne.
Nem akartam én megbántani senkit sem, ezért nem is írtam példát. Az ismerősöm, aki leszegényezte a fiamat, sorolt pár nevet, hogy ő miket adna a lányának, majd ha lesz. Cifrábbnál cifrábbakat mondott, és ezen akadtam ki. Nem is azon, hogy ő milyen neveket választana, hanem azon, hogy az általam választott nevet ócsárolja, pont ő. Nem tudom, értitek-e.
Kedves utolsó! Bocsi, nem értelek, ki kapna agybajt a Miksa névtől?
Egyénként nekem tetszik a Hargita.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!