Gyerekvállalás/pénz kérdés?
Szeretnénk már nagyon babát, de az anyagiak miatt nem vágtunk még bele. Jelenleg albérletben vagyunk, persze szeretnénk saját lakást de az csak hitelllel menne önerőből kizárt. De ez mindegy is, hiszen pénzben kb ugyanannyi mindkettő.
Az oké, hogy megszületik a baba és sokat lehet spórolnii, ha okosan vásárol az ember (olcsó ruha, saját márkás dolgok stb.) De mi lesz ha nagyobb lesz? Ha jön az iskola, jön a gimi. Kell számítógép telefon több ruha,kirándulások és még sorolhatnám. Hiába végzek tanfolyamokat és diplomát a szakmámban nagyjából tudom mire számíthatok. Évek múltán persze emelkedni fog a fizum is a korom miatt, de akkor is. Annyira félek ettől, közben pedig mindennél jobban szeretnék már babát. Korban is ideális lenne.
Elkezdtünk spórolni a babára, de csak kis összeget tudok félretenni, mert a legtöbb cuccunkat árúhitelből vettük és még törlesztjük a laptopot, mosógépet, tv-t, stb.Persze ha ezek kifutnak több marad és többet is tudunk félretenni is, de olyan nehezn jön össze az a pénz.2 hónap alatt 18.000Ft-ot sikerült összehoznom a párom most kezdte ő még "csak" 10.000Ft-nál tart. Ahogy számolgattam nagyon gyenge.
Ti hogyan csináljátok/csináltátok? Olvasgatom itt sokan az átlaghoz képest luxusban élnek (400-500ezer forintos bevétel havonta) én úgy gondolom ez nem az átlag fizu (ahogy a statisztikai 200ezer sem, de mindegy) és mégis leszólják azokat akik kevesebbre vállalnak babát. Tényleg csak az vállaljon babát akinek hitementes háza kocsija és mindene megvan meg pár százezer a számlán?
Nekünk ugyan hiteles a ház, de a kocsi, mosógép, tv nem.
Ezeket valóban érdemes megvárni, míg lejárnak.
"olcsó ruha, saját márkás dolgok stb."
Azért erre se alapozz, mert lehet, érzékeny lesz a bőre, és nem mindegy, mivel fürdeted, milyen pelenkát használsz... Ha nincs tejed, a tápszer sem olcsó. Szóval mindig lehet váratlan kiadás, és a betegségekről ne is beszéljünk.
Szóval tartaléknak mindenképpen kell lennie, és az induló "csomag" sem 2 fillér. Meg lehet úszni "olcsón", de azért költeni kell arra is.
És mi ezért vállaltunk csak egy gyereket (biztos nem lesz testvér), hogy később is bírjuk anyagilag...
Ugyan biztos sokan le fognak majd pontozni, de mégis írok, hogy lásd, nem az anyagiak számítanak ha gyerekről van szó, hanem az, hogy mit éreztek a szívetekben, vágytok-e rá.
Én 31 évesen szültem, mire vártam volna még, csodára? :))
Albérletben élünk havi kb. 120 ezer forintból hárman+ egy kutya.
Szegényen, de boldogan élünk. Mindent meg lehet oldani, hidd el.
ezt soha nem értettem ...
minek előre gyűjteni ?
lesz kb 8 hónapod amíg szépen lassan mindent megveszek
nem kell elszállni az árakkal
pl teszveszen vaterán olx-en sok esetben ki lehet kapni kb -40-60% olcsóbban olyan babakocsit amit duplán kaptak vagy 1-2 hónapot használt
kiságyból érdemes átalakíthatót venni - pl ezen én nem spóroltam így vagy 10-16 évig tuti van ágya max matrac csere lényeg h nem kisbabás színben vegyed :-)
ami fontos h mindig gondol át vajon tényleg szükséges ez?
(cumi cumisüveg és tsa...)
meddig tudja ezt használni ?
(átalakítható babakocsi egészen 2-3 éves korig, babakád érdemes simát venni az sokkal több ideig használható majd)
am szülés után kapsz anyaságit az elég szép összeg :-)
én 3 gyerekkel élek albiban
okosan kell vásárolni :-)
jelenleg gyesen szal nem vett fel a pénz anno az első gyereknél sem vetett fel mégis szépen mindent beszereztem a hónapok alat - spec pont nem érdekel h babona meg más :-)
sokat tudsz spórólni pl h babatakarót nem veszel készen hanem méterárúban veszel thermo anyagot vagy vagy ezer féle és kb negyed annyiból kijön beszegni sem kell mert enm foszlik :-) (én 1x1,4m darabokat vettem 2 elég volt)
ha tudsz alap szinten varni akkor az ágyneműt zsebestárolót kisebb zsákokat egyebet meg tudod csinálni ezzel is ezreket tudsz spórolni, mondjuk én előre megvarrtam vagy 30 bodyt :-) türcsiket, nyálkendőt, kis sapkát, kis nacikat pulcsikat :-)
alvózsákot stb....
bocsi, de 6-ostól kérdezném, hogy 320 Ft / doboz, amiben két tasak van?
nekem vényre felírva 2900 helyett Kétezer Ft!nem 200!!!
"így 3200 Ft helyett 320-ért váltottuk ki a patikában"
Ez elég hülyeség mivel alapból 50%-kal lesz olcsobb nem 90% receptre.
Másrészt reméljük lesz teje de ahhoz is megfelelő táplálkozás kell hogy legyen.
Kérdező sokszor írják hogy szinte semmiből megvan mindenük persze én barátnőm szerint is megvan mindene a gyereknek télen a fűtetlen lakásban is. Vagy itt is olvashatód minden hónapban a mikor jön a családi mert 1000Ft van egy hétre.Szóval neked kell tudni mennyi pénzetek mire elég ne más véleménye alapján döntsetek.
Árú hitelek leteltét minimum várjátok meg, és többet ne vegyetek fel,mert azzal előbbre nem jutok csak lejjebb.
(Most 18 ezred maradt annyival biztos kevesebb lesz a fizetésed mint a tgyás, gyed, akkor apa havi 5 ezre maradt a gyerekre egy hónapra ez még pelenkára sem elég.)
"Ez most csak egy kis észrevétel lesz az első válaszoló írásához: a tápszer valóban drága. HA nem iratják fel a gyerekorvossal. mi felirattuk, így 3200 Ft helyett 320-ért váltottuk ki a patikában, nagy mennyiségben hatalmas különbség."
Ja és ez is hat hónapos koráig írja fel az orvos, hat hónap után már tgyás sem jár csak gyed ami átlag 10 ezerrel kevesebb plusz tápszer is teljes áras lesz. Szóval azért nem kellene kérdezőt sem átverni. Gyereket nem csak 6 hónapos koráig kell etetni amíg kedvezményes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!