Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyerekvállalás albérletbe?

Gyerekvállalás albérletbe?

Figyelt kérdés

Néha elgondolkodom a témán. Mindig úgy voltunk ezzel a párommal, albérletbe nem, csak sajátba. Ugyanakkor kicsit megnéztem a reális jövőképünket.

Én nettó 90 körül keresek (plusz cafeteria), ő 100-120. Két szobás albérletünk 25 ezerbe kerül, plusz a rezsi, ami hála a spórolásunknak, nem olyan vészes. (nincs tv, az energiatakarékos hűtő egy évben max 6-7 hónapot megy)

Az ételen drasztikusan spórolunk, hogy azért havi 60-80-at félre tudjunk tenni. Sajnos a megtakarításunk nem halad még olyan jól, mert mindig van valami váratlan kiadás. (De legalább saját bútoraink vannak)

Úgy gondolom, ebből 2-3 éven belül nem lesz normális mennyiségű önerő. Azzal tisztában vagyok, hogy hitelre szükség lesz mindenképp, ha 40 éves korunk előtt akarunk lakást, de nem mindegy, mennyire és milyen feltételekkel.

Úgy érzem, ha ilyen körülmények közé vállalnánk akár csak pár év múlva is, óriási felelőtlenség lenne. Mégis tudom, hogy sokan megteszik, több gyereket is vállalnak. Mi csak egyetlen egyet akarunk.

Érdekelnének olyanok tapasztalatai, akik hasonló cipőben jártak, esetleg rosszabb helyzetben.

25 N, 30 F

2014. jún. 8. 15:12
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
73%
Mi kulfoldon elunk alberletben. Most szuletett babank. Mivel hazakoltozni magyarba nen szeretnenk, igy nagyon sokara lehetne sajat lakasunk mert 150 ezer eurotol kezdodnek. Ha mindenki sajat lakasra varna nen szuletne ennyi gyerek sem.
2014. jún. 8. 15:20
 2/26 anonim ***** válasza:
58%

Ha lesz egy gyermeketek, nem tudsz majd ennyit spórolni. A hűtő minden nap kell majd hogy menjen, a babával kell minden nap főtt étel, gyúmölcs, tejtermék. Pelenka, ruhák!

A bevétel kevesebb lesz, hisz a GYED a fizud 70%-a kb.

Nagyon sokan élnek albérletben, s vállalnak babát. Azért ha tudsz spórolni, havi 200.000-ből nagyon jól ki lehet jönni!

Nem tesznek annyit félre, de boldogan élnek, hisz egy gyerek nagyon sok szeretetet, örömöt ad, ami többet ér, a félretett pénznél.

Pl. Kössenek lakáskasszát! Ahhoz az álla is tesz támogatást, s könnyebben kaptok majd hitelt ha lejár.

Azért

2014. jún. 8. 15:25
 3/26 anonim ***** válasza:
73%
Hidd el csak itthon van hiszti az albérlet körül,külföldön a legtöbben abban élnek,és úgy vállalnak gyereket.
2014. jún. 8. 15:40
 4/26 A kérdező kommentje:
De hogy kössünk lakáskasszát, ha ott - úgy tudom - minimum 4 évről van szó? Nem akkor akarunk lakást venni, mikor már én is harminc fölött vagyok.
2014. jún. 8. 16:24
 5/26 anonim ***** válasza:
61%

Az itthoni albérletfóbia nem hiszti, csak itt nincs olyan kultúrája ennek, mint külföldön. Itt nem lakhatsz albérletben tartósan, csak pár évig, mert a tulaj előbb-utóbb eladja, beköltzöik a haverja, időközben megnő a gyerek és neki kell, stb. Itt nem erre szakosodott cégektől bérled a lakást, hanem magánszemélyektől, azért van ez így. Van olyan tulaj, aki pl. semmilyen változtatást enged a lakásban, még a függönyt se cserélheted le. Sőt a legtöbben már a hirdetésben kikötik, h dohányzónak nem adja ki, kisgyerekesnek nem, állatot nem lehet, stb. Mivel itthoni törvények nem kedveznek a lakást kiadóknak, így nem egyedülálló eset az sem, h a tulaj amint meglátja a kismama gömbölyödő pocakját, már jelenti is be, h bocsika, eladom a lakást, mert fél, h a kiscsalád leamortizálja a lakásást vagy ha nem tudnak fizetni, még csak ki se rakhatja őket egykönnyen.

Ezek után miért olyan hihetetlen az, hogy van olyan fiatal pár, aki nem szeretne a baba érkezése előtt pár hónappal még albi után futkosni, költözködni? Vagy kisbabával utcára kerülni? Mi is ezért vettünk lakást, előtte 6 évig albérleteztünk. Fiatal párként megfelelt, családként nem kérek belőle.

2014. jún. 8. 18:47
 6/26 A kérdező kommentje:

Pont ettől félek én is, amit írsz, utolsó válaszadó. Bár a jelenlegi tulaj korrekt, ide is úgy költöztünk be szeptemberben, hogy még 3 évig biztosan itt lehetünk, de utána valószínűleg a fia beköltözik a barátnőjével, akkorra végzi el az egyetemet.

Ebbe az albiba amúgy sem szülnék gyereket, mert erősen felújításra szoruló. Nekünk megfelel, mert olcsó, de azért vannak érdekes állapotok, amit gyerekkel már nem kívánnék.

2014. jún. 8. 19:03
 7/26 anonim ***** válasza:

Egy jobban fizető állás után kellene nézni.

Nem tudom mit dolgozol és hol, de én valami iskolát elvégeznék, vagy továbbképzést, szakképzést stb.

2014. jún. 8. 19:56
 8/26 A kérdező kommentje:

Az állásomat szeretem, és reményeim szerint ez később jóval jobban fog fizetni. Biztos állás, amitől biztos nem válok meg a bizonytalanért.

Tanulni mellette nincs időm (folyamatos műszak, nincs ünnepnap), és őszintén szólva motivációm sincs, mert ezt szeretem csinálni, tanulni meg olyat sosem tudtam, ami nem érdekel. Épp eleget rágódtam az évek során emiatt, mióta itt dolgozom, rájöttem, hogy ezt kerestem. Nem akarok semmirevaló OKJ-ket letenni, vagy levelezőn elvégezni valami szakot, ami abszolút nem érdekel. Mindig utáltam a tanulás ezen formáját.

2014. jún. 8. 20:26
 9/26 anonim ***** válasza:

Amikor megismerkedtem a férjemmel már 28 voltam, ő 30. Másfél év múlva házasodtunk és babát terveztünk, akkor merült fel, hogy jó lenne saját fészek. Volt mindkettőnknek egy kis megtakarítása meg egy keveset katunk esküvőre is (kis esküvő volt), de amikor ezzel az összeggel mentünk hitelt kérni, hát kiröhögtek minket. Úgyhogy vagy eldönhettük, hogy évekig még spórolunk vagy nem várunk tovább a gyerekvállalással. Gyorsan arra jutottunk, hogy inkább jöjjön a baba, mert nem 35 évesen szeretnék belevágni. (főleg, hogy a babánk így sem jött könnyen össze, ki tudja, hogy 35 éves kezdéssel mi lett volna). A kolléganőm pl. 30 évesen vett házat a párjával, ők a ház mellett döntöttek. Most 33 éves a nő és még most is azt mondja, hogy legalább még 3-5 évig nem mernek gyereket vállani, mert annyi a hitelük....

Jah, és a jobb munkahelykeresésről annyit, hogy van egy egyetemi diplomám és egy erre épülő eu-s szakképesítésem is. Az egyetem után dolgozni kezdtem, plusz még két évig jártam továbbképzésre is, de örülök, hogy van munkám. Persze az elmúlt 5 évben próbáltam jobban fizető munkahelyet találni, de itt nem olyan könnyű ám munkahelyet váltani, ez nem a tejjel-mézzel folyó Budapest. A férjemnek is biztos állása van, de nem annyi az össz keresetünk, hogy arra hitelt IS és babát IS vállaljunk.

2014. jún. 8. 20:32
 10/26 A kérdező kommentje:

Kb. mennyi volt az az összeg, amivel kiröhögtek a bankban? Mi úgy 6-7 milliós lakást terveztünk be, ennyiért azért már bőven lehet kétszobás lakásokat venni, esetleg, ha szerencsénk lenne, 1 és két félszobásat itt a megyénkben. Ennél merészebb álmokat nem merünk szövögetni. Házat biztos nem akarunk, a romosak is kezdődnek 8-tól (városban, mert falura aztán a hülye tömegközlekedés miatt nem költöznénk), arra még Isten tudja, mit rá kéne költeni.

A továbbképzésről nekem is az a véleményem, hogy amíg eddig akárhol dolgoztam, egy rakat diplomás, többszakmás emberrel voltam körülvéve, akik ugyanúgy meg vannak lőve, én nem fektetek több évnyi energiát abba, aminek talán eredménye sincs. Jelenlegi munkakörömben még olyan is dolgozik, akinek doktorátusa van, akkor miről beszélünk?

2014. jún. 8. 21:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!