Sokan miért adnak 2 vagy több keresztnevet gyereküknek,
mi értelme van?
Egyszerűen csak azért mert tetszik a két keresztnév.
2014. jan. 11. 22:19
Az igaz, hogy sokan "civilben" a két keresztnevűek közül csak az egyiket használják, de ettől akinek még keresztneve van annak az összes hivatalos helyen használni kell mind a kettőt. (a régi papír alapú személyikben még a két név közül aláhúzták azt amit használt az illető) Az sem igaz, hogy ez szappanoperás szokás, mert az idősek közül is soknak van két keresztneve. A férjeméknél családi hagyomány volt, hogy mindenkinek két keresztneve van. Anyósomat .... Julianna Zsuzsannának hívták, nem irigylem én sem a férjemet amikor bármi hivatalos papírt kell kitöltenie. A fiúnknak is két keresztneve van, mi kiskorától úgy tanítottuk, hogy neki mind a két keresztnév a teljes neve. Tehát aki két keresztnevet kapott az kénytelen ezzel együtt élni, illetve 10.000,- Ft megfizetésével megszabadulhat az egyiktől.
2014. jan. 11. 22:24
Az én páromnak két keresztneve van, születése óta a második nevén szólítják. Annyira nem szereti az első nevét, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy a gyereknek két keresztneve legyen, hadd választhasson kedvére. :)
2014. jan. 11. 22:26
14/24 A kérdező kommentje:
Hivatalos dolgokat félretéve....
Az emberek többsége csak az egyik nevét használja ..
Egy volt osztálytársam elsõ osztályba tudta meg, hogy két neve van xD mindrnki Á-nak szolította, mindig..aztán iskolába névsorolvasáskor jött ra hogy õ X. K.-Á. És azóta se senki sem szólítja K.nak .....
15/24 A kérdező kommentje:
Meg ott van az hogy választhat.Ha valalit x évig Katinak szolitanak , akkor ô azt szokja meg es azt fogja használni , hiába ott egy másik név.
pl most reflexből ideírok valamit,szóval:
pl valaki Kiss Zsolt, de az még úgy valakinek nem az igazi név, ezért még hozzárak egy Árpádot pl----nem ismerek ilyet, csak példa, és akkor úgy valahogy jobban cseng pl.
2014. jan. 11. 22:49
Én sem akartam soha 2 keresztnevet a gyerekünknek, párom meg igen, mert neki kettő van és szereti, hogy kettő van, csak azt sajnálta, hogy ő is későn tudta meg, mert a második neve sokkal jobban tetszik, és akkor már nem tudta volna átszoktatni az embereket. 14 évesen tudta meg amúgy. Mi a lányunknak olyan nevet adunk, ami nagyon ritka, és mivel meg lesz keresztelve adunk neki mellé olyan nevet, hogy legyen védőszentje is, és ez pont a nagymamája és dédnagymamája neve is, ha nem tetszik neki az extra neve használhatja ezt is :)
2014. jan. 11. 23:37
Sokszor azért adnak olyan - második - nevet a gyermeknek a szülők, mert valakire emlékezni akarnak, aki valaha kedves volt nekik. Vagy tisztelték.
Én pl. azért kaptam két nevet, mert édesapám rajongva szeretett, korán elhúnyt testvérét akarta ezzel megtisztelni.
A lányonmak ugyanezért adtam a saját nagymamám nevét. akit ő már sajnos nem ismert, és akit én imádtam. Ugyanakkor kapott egy harmadik nevet is - ez Franciaországban lehetséges -, hogy a francia mellett legyen egy magyar neve is.
A vicc csak az, hogy a keresztelőn a pap automatikusan a keresztanya nevét is hozzátette, bár ez csak a keresztlevélen van feltüntetve, egyéb, hivatalos okmányokon nem szerepel.
2014. jan. 12. 06:50
Az a szülő hülyesége, ha a gyerek későn tudja meg, h két neve van. Amúgy pedig nem rossz dolog ez, mert pl az én férjem is a 2. nevét hasznàlja, de a nagyszülők és az apja miatt muszáj volt neki is az ő nevüket is megkapni. A kisebbik fiunknál pedig az egyik név az apja "rögeszméje", igaz kezd divatba jönni, a második pedig egy szép hagyományos, amihez én ragaszkodtam.
2014. jan. 12. 07:38
Ezt én sem értem (én is abszolút "1 név párti" vagyok), de manapság tényleg nagyon elterjedt lett, hogy 2 nevet adnak a szülők.
Nekem is és a férjemnek is csak 1 keresztnevünk van és szóba sem került a 2 keresztnév nálunk, pedig a Kisfiam a férjem keresztnevét kapta (ami mondjuk elég ritka név + a vezetéknév sem gyakori).
Akkor mondjuk vmilyen szinten megértem, ha a vezetéknév nagyon gyakori, lehet, hogy akkor én is elgondolkodtam volna ezen.
2014. jan. 12. 11:26
Kapcsolódó kérdések: