Sokan miért adnak 2 vagy több keresztnevet gyereküknek, mi értelme van?
Vagy több? Magyarországon tudtommal max. két keresztnév anyakönyveztethető!
Nálunk a srácok kaptak egy divatos és egy régies nevet - az utóbbit a nagyszüleik tiszteletére - bármikor megcserélhetik a sorrendet ha akarják.
- csak kettőt lehet adni
- pont mostanában gondoltam át, nekem 5 olyan ismerősöm van, akik a második nevüket használják...
- mi a gyereknek az apja keresztnevét adtuk másodiknak, mert nem akartuk hogy ifjabb (vagy az apja az "idősebb") legyen, ez olyan kedves hagyományőrző gesztus a részünkről, illetve természetesen tetszik is a név.
az első keresztneve persze a kedvenc, és igazából nem is fogjuk használni a másodikat.
nem gyakori a gyerek neve, azt hittem, az országban az egyetlen, de találtam aztán a FB-on egy névrokont, és most már pláne örülök, hogy egyedibb a második keresztnévvel így.
na, ez mindjárt 4 indok :)
1. Családi hagyomány, hogy a gyerek apuka/anyuka/nagypapa/nagymama nevét örökli, de a szülők nem akarják, hogy ő legyen az 527. Ferike a családban. Így Feri bácsi, a nagypapa is megelégszik (mert a második keresztnév Ferike lesz) és a gyereknek sem kell olyan nevet adni, amit már az apja is utált.
2. Apuka és anyuka más keresztnevet akarnak és nem tudnak dönteni. Lesz a gyereknek kettő, az a tuti.
3. Esetleg meg tudnak egyezni a névkérdésben, de két név is tetszik nekik. Mondjuk rövid, egytagú vezetéknévvel még jól is hangzik. (a jelenleg divatos kötőjeles forma mellett csak kitolnak a gyerekkel, ha két keresztnevet kap, a személyijén majd nem fér el a neve)
4. Úgy döntenek, megkeresztelik a gyereket, de az eredetileg választott névnek nincs védőszentje. Ilyenkor kap egy "hagyományos" második nevet.
5. Valamelyik szülő külföldi, ezért szeretné, ha külföldi keresztneve lenne a gyereknek, de mivel Magyarországon élnek, célszerű lenne, ha nem Jacqueline lenne a kislány neve, mert óvodában-iskolában-munkahelyen-hivatalban nem tudják majd kimondani.
Nekem csak ennyi jutott eszembe, de biztosan van más is. Elnézésedet kérem, amiért megpróbáltalak megingatni szappanoperákra alapozott szilárd álláspontodban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!