Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mi értelme van két keresztneve...

Mi értelme van két keresztnevet adni a gyereknek?

Figyelt kérdés
2013. júl. 8. 19:17
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
33%
Semmi, gyakorlatilag a szülő nem tud dönteni. Tiszta baromságnak tartom, nem beszélve, kitolás a gyerekkel is.
2013. júl. 8. 19:22
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is kettő van, a másodikat használom.
2013. júl. 8. 19:28
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Van akinek tetszik párban 2 név, vagy második névnek ad olyat, amit valaki iránti tiszteletből ad, esetleg gyakori a családnév és akkor kisebb az esélye ugyanolyan nevűvel találkozni. Én mondjuk nem szeretnék második nevet adni, mert egyik eset sem áll fenn nálunk.
2013. júl. 8. 19:35
 4/11 anonim ***** válasza:
86%
hagyományból, családi szokásból, egy családtag iránti tiszteletből. Nem mindig arra kell gondolni, hogy a barom szülő ki akar cseszni a gyerekkel.
2013. júl. 8. 19:46
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

A négyből 1 gyermeknek van két neve. Neki azért,mert a saját nevemet akartam adni,de a vezeték névvel nem tetszett,viszont hozzá toldva még egy nevet,már igazán hangzatos :-) Igen,kitolás volt a gyerekkel,mert szegénykémnek nem hogy a vezeték neve,de a két keresztneve sem rövid.... Mi össze vonva használjuk a két keresztnevet,és bár az apuka kijelentette,hogy nem fogja úgy becézni ahogy én,mégis az első pillanattól úgy becézi :-)

A kis Trónörökösnek tiszteletből akartam az apja mellett a régen elhunyt dédnagyapja nevét adni,de a Párom nem engedte,így csak egy neve van.

2013. júl. 8. 20:00
 6/11 anonim ***** válasza:
80%

Nálunk hagyomány...minden leány E betűvel kezdődő nevet kap. Mivel nagy a család, sok a gyerek. Már a nagymamám idejében "bevezetésre" került a 2 keresztnév. Könnyebb a megkülönböztetés. Például az én E betűs nevem a dédnagyanyám neve is volt, az anyukám E betűs neve a nagynénje neve is stb.

A lányommal is így van, szerencsére csak 3. fokú unokatestvérnek a neve lett az, mint az övé. A férjemnek is tetszett a hagyomány, a másodikat Ő választotta ki. Szép dallamosra sikerült a vezetéknévvel együtt.

Már a 4 évesem is kitalálta, mi legyen majdan az Ő lánya neve. Természetesen E betűs az első név, a másodikon azt mondta még gondolkodik. :) Nem erőltettem, csak elmeséltem neki a szokásunkat.

Sok helyen hagyomány, sok helyen a szülők nem tudnak dönteni ezért ez kompromisszum, sok helyen a szülő/nagyszülő/egyéb rokon neve az egyik. Az a kicseszés, ha két lehetetlen elvont nevet raknak egymás mellé, pláne, ha még a vezetéknévvel is számolunk ugyebár.

Piros Arika Őzike vagy Szőke Benett Dasztin (fiú nevek) még sorolhatnám és finom voltam. :) Félelmetes neveket hallok néha

2013. júl. 8. 20:11
 7/11 anonim ***** válasza:
85%

Mi azért adunk két nevet, hogyha felnőtt lesz, lehessen alkalma választani, melyiket akarja használni. Mind a két név vállalható, de míg az első gyakoribb, a második név ritkább. Így ha ő a másodikat akarja használni, akkor önmagában egy szép, nem túl gyakori, de nem is idegenhangzású névvel élhet. Ha az elsőt, abból kicsivel több lesz, de lehet, hogy jobban fogja szeretni. :)

Szimplán a választás lehetőségét kínáljuk neki, semmi egyéb.

2013. júl. 8. 20:53
 8/11 anonim ***** válasza:
87%
Mi is 2 nevet adtunk és nem azért, mert nem tudtunk dönteni, hanem mert világ életemben két nevet akartam adni a gyerekeimnek. Az első névben teljesen biztosak voltunk mindkettőnél, úgyhogy ne beszélj hülyeségeket első! Majd ha felnő eldönti melyiket akarja használni, nekem vannak ismerőseim akik mindkettőt használják, és nem érzik kiszúrásnak. Aki nem akar ne adjon 2-t, de nem hiszem, hogy attól jobb lesz neki, ha más is csak egy nevet ad.
2013. júl. 8. 22:02
 9/11 anonim ***** válasza:
80%
Mi is azért adtunk kettőt,mert egyben tetszett a két keresztnév,plusz baromira belefért,mert rövid vezetéknévhez két rövid nevet társítottunk.
2013. júl. 8. 22:16
 10/11 anonim ***** válasza:
Kosztolányinak három volt. Dezső István Izabella.
2013. júl. 8. 22:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!