Mi értelme van két keresztnevet adni a gyereknek?
A négyből 1 gyermeknek van két neve. Neki azért,mert a saját nevemet akartam adni,de a vezeték névvel nem tetszett,viszont hozzá toldva még egy nevet,már igazán hangzatos :-) Igen,kitolás volt a gyerekkel,mert szegénykémnek nem hogy a vezeték neve,de a két keresztneve sem rövid.... Mi össze vonva használjuk a két keresztnevet,és bár az apuka kijelentette,hogy nem fogja úgy becézni ahogy én,mégis az első pillanattól úgy becézi :-)
A kis Trónörökösnek tiszteletből akartam az apja mellett a régen elhunyt dédnagyapja nevét adni,de a Párom nem engedte,így csak egy neve van.
Nálunk hagyomány...minden leány E betűvel kezdődő nevet kap. Mivel nagy a család, sok a gyerek. Már a nagymamám idejében "bevezetésre" került a 2 keresztnév. Könnyebb a megkülönböztetés. Például az én E betűs nevem a dédnagyanyám neve is volt, az anyukám E betűs neve a nagynénje neve is stb.
A lányommal is így van, szerencsére csak 3. fokú unokatestvérnek a neve lett az, mint az övé. A férjemnek is tetszett a hagyomány, a másodikat Ő választotta ki. Szép dallamosra sikerült a vezetéknévvel együtt.
Már a 4 évesem is kitalálta, mi legyen majdan az Ő lánya neve. Természetesen E betűs az első név, a másodikon azt mondta még gondolkodik. :) Nem erőltettem, csak elmeséltem neki a szokásunkat.
Sok helyen hagyomány, sok helyen a szülők nem tudnak dönteni ezért ez kompromisszum, sok helyen a szülő/nagyszülő/egyéb rokon neve az egyik. Az a kicseszés, ha két lehetetlen elvont nevet raknak egymás mellé, pláne, ha még a vezetéknévvel is számolunk ugyebár.
Piros Arika Őzike vagy Szőke Benett Dasztin (fiú nevek) még sorolhatnám és finom voltam. :) Félelmetes neveket hallok néha
Mi azért adunk két nevet, hogyha felnőtt lesz, lehessen alkalma választani, melyiket akarja használni. Mind a két név vállalható, de míg az első gyakoribb, a második név ritkább. Így ha ő a másodikat akarja használni, akkor önmagában egy szép, nem túl gyakori, de nem is idegenhangzású névvel élhet. Ha az elsőt, abból kicsivel több lesz, de lehet, hogy jobban fogja szeretni. :)
Szimplán a választás lehetőségét kínáljuk neki, semmi egyéb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!