Ha külföldön (mondjuk Anglia) szülök, de mind a két szülő magyar, kaphat-e a gyermek angol keresztnevet? +1
Fiktív kérdés, nem vagyok ebben a helyzetben (csak remélem, hogy egyszer leszek :) ).
Nyilván nem Lakatos Kárloszról beszélek, hogy érthető legyen.
Különleges családnevem van, így nem írnám ki, "Y" a vége (csak azért írom, hogy legyen mihez viszonyítani - más anyanyelvűnek is könnyen kiejthető, az Y I-t jelent, mint pl. a Báthory-nál).
Szóval ha mondjuk Angliában szülök, kaphatja-e a gyerek pl. a Chatarina/Katerina nevet?
(ez jutott elsőre eszembe, ami nem magyar név)
Még nem tudom, hogy hívnák, szóval nem konkrét névre irányul a kérdés, csak arra, hogy lehet-e?
+1: Ha külföldön születik, mi magyarok vagyunk, de mondjuk a férjem ott dolgozik (esetleg én is), akkor kettős állampolgár lesz?
Köszi
Európai országok jogrendszerében csak akkor lesz kettős állampolgár, ha az egyik szülő magyar, a másik pedig ottani állampolgár. Csak az USA-ban létezik, hogy a szülés helyszíne a mérvadó.
Nevet szerintem adhatsz neki, amilyet akarsz.
Angliáról nem tudok nyilatkozni,én Irországban élek.Mi magyar nevet adtunk neki,mivel páromnak tipikus magyar neve van:)
A kisfiam kettős állampolgár,mivel én 10 párom 6éve élünk kint.
Mi Angliaban elunk es olyan nevet kaphat amilyet akarsz. Lehet kitalat nev vagy mar letezo nev. 40 napod van szules utan, hogy nevet adj neki. Utanna elmentek vagy apuka elmegy a legkozelbbi hivatalba es ott kiallitjak a szuletesi bizonyitvanyt. itt nincs nevnap, nem kell anyakonyveztetni vagy engedelyezni a nevet. Kitalalod mi legyen es bediktalod a szuletesi anyakonyvi kivonataba.
Ha a szules napjan 5 eve tartozkodtok Angliaba akkor a gyerek lehet angol allampolgar. Utlevel igenylest kitoltitek online, kinyomtatjatok, egy tanu alairja es 2 heten belul megjon a gyerek angol utlevele. Azt, hogy 5 eve eltek itt berpappirral, bankszamla kivonattal vagy EU registracios okmannyal igazoljatok. Amennyibe nem vagytok itt 5 eve a gyerek magyar allampolgar lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!