Miért nem az orvostól, védőnőtől kérdeztek?
Nem kötözködés.
Nagyon sok orvosi eljárással, lelettel, stb. kapcsolatos kérdést látok itt, és érdekel, hogy ezekek miért nem lehet a megfelelő szakemberrel megbeszélni? Ennyire nem kommunikatívak a nőgyógyászok/védőnők/gyerekorvosok...? Erre készüljek ha megszületik a gyermekem, hogy csak a saját magam áltsl beszerzett infókre hagyatkozhatok? Tényleg ennyire rossz a helyzet?
Ez nem egészen így van. Csak van olyan, hogy annyira örülsz, hogy megvan egy lelet, hogy elfelejtesz rákérdezni a dokinál, vagy csak megerősítésre vársz olyantól akinek ugyanolyan lelete van/volt, esetleg akkora pörgés volt a dokinál/védőnőnél, hogy nem volt képed még plusz kérdésekkel zaklatni stb
Sok oka lehet.
Az más kérdés, hogy elvileg a szakembereknek, legalábbis egy orvosnak biztosan kötelessége tájékoztatni egy lelet eredményéről csak ugye a sok évi tapasztalat ez egészségügyben... Sokan érzik úgy, hogy a beteg már mindent tud és neki nem kell mondania semmit.
Sokan vannak, akik nem magándokihoz járnak, hanem SZTK-ba, ...onnan szinte szó nélkül "vágják ki" az embert sajnos.
Én inkább tapasztalatcsere miatt szoktam kérdezősködni, komoly orvosi kérdésem nem nagyon volt.
Saját tapasztalat, hogy igen borzasztó a helyzet.
Ha nincsen magánorvosod. Sokszor még akkor is.
Egy sztk-s orvos nem fog neked telefonszámot adni, hogy hívogasd nyugodtan, ha véreznél menj ügyeletre. Ha kapsz egy leletet nem futhatsz csak úgy be hozzá. Kérj időpontot, 3 hét múlvára kapsz is!! Első babánál nehéz, mert nem tudod pontosan mikor hova kell bejelentkezned. Nekem így sikerült a 14. héten eljutnom a 12. heti ultrahangra magánúton.
Persze majd a következő babánál már tudni fogom hogy előre kérjek időpontot mindenre.
Kb 7 hetesen magándiagnosztikán voltam a 0. UH-n. Utána kértem időpontot az sztk-ba, 9 hetes lettem mire oda jutottam. kaptam beutalót vérvételre, és egy pontosabb ultrahangra, mire megcsináltattam 11 hetes voltam majdnem. És ugye ezekkel kellett volna visszamennem és akkor kaptam volna beutalót a 12 hetes genetikai UH-ra. Persze csak mire időpontot kaptam az sztk-s dokihoz elmúltam volna 14 hetes (mert nyár, meg szabadságolás, meg stb..) megkapom a beutalót, mire azzal kapok időpontot genetikai UH-ra....mehettem volna a középidősre.
Így felkerestem egy magándiagnosztikát ismét, de sajnos csúszásban voltam 14 hetesen mentem. Szerencsére így is sak 1,6 mm volt a tarkóredő.
És ez megy.
Úgyhogy végül én 24 hetes korig magánba járok, utána visszamegyek sztk-ba.
A védőnőre elfelejtettem reagálni: Ő nem orvos, ő hiába mondja neked a kérdéseidre a választ, akkor leszel nyugodt, ha orvos mondja.
És kétségbeesetten jönnek a netre a kismamák.
Sajnos senki nem foglalja össze a terhesgondozást. És minden városban másképpen működik. Az én orvosom a védőnőhöz küldött vérvételes papírokért, beutalókért, a védőnő meg az orvosomhoz.
Én meg inkább elmentem a háziorvoshoz..
Szerencsére nekem nincs ilyen rossz tapasztalatom.
Sztk-ba jártam. Minden leletemről még akkor fel lettem világosítva, a terhesgondozáson is volt, h 1 órát voltam bent, m mindent alaposan elmondtak. Én ha kaptam egy papírt az orvostól, megnéztem, megkérdeztem, mi van. Egyszer sem volt velem bunkó sem a védőnő, sem az orvos, mindig mertem kérdezi és válaszoltak is. Pedig nem magánrendelés volt, sztk! Nem kellett 3 hetet várni a nőgyógyászhoz, pedig Bp-n lakom. Simán ha odamentem, aznap fogadtak is. Szerencsére nem volt semmi vészhelyzet terhesség alatt, de ha lett volna, akkor is kórházba megyek , nem az orvosomat próbálom hívogatni, h normális-e ha pl vérzek.
Amikor meglett a baba, akkor a védőnőt hívtam, ha vmit nem tudtam. Itt meg nem a gyk-ról tájékozódtam, hanem olyan oldalakról, amit szakemberek írtak.
Ez a gyk szerintem tapasztalat cserére jó. Ha hasonló problémája van vkinek, pl kezelés, betegség , meg tudja beszélni, meg infókat szerezni, ahogy asszem az első hsz is írta. Szóval erre tök jó. Meg a mit adjak a gyerkemre 15 fokban, meg milyen kaját adjak neki ha...stb stb.
De szerintem komolyabb dologra ez nem jó. Főleg a sok-sok rossz indulatú ember miatt sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!