Előbújnak-e valaha az anyai érzések?
30 éves vagyok, 8 hetes a kisbabám. A terhességem nem volt tervezett, nem vágytam gyerekre (ennek legfőbb oka, hogy egyik családtagom terhessége tragédiába torkollott. Én akkor összetörtem, és azóta sem tudom megemészteni a bánatot). A férjem viszont akart gyermeket. A terhességem alatt már éreztem, hogy nem vagyok rendben, úgy éreztem, hogy idegen a baba, ennek ellenére amit lehetett, megtettem: egészséges ételeket ettem, kerültem minden káros szenvedélyt. Még a fájdalomcsillapító bevételét is kétszer meggondoltam, ha fájt a fejem. Nagyon hiányzott az érzés – ami a mai napig is hiányzik – hogy szeretem a babámat. A környezetemben mindenki azzal nyugtatott, hogy megszeretem őt, majd amikor megmoccan a baba, majd amikor megszületik és a karomban tartom, majd amikor először rám nevet, majd amikor…
És én vártam az érzést, és nem jött.
Lesznek valaha anyai érzéseim? Az anyák napját végigbőgtem, de nem azért, mert olyan boldog voltam, hogy már én is anya vagyok (egyáltalán nem érzem magam anyának). Néztem őt, és arra gondoltam, hogy nem szeretem, és talán soha nem is fogom megszeretni. Gyötör a bűntudat, mert tisztában vagyok vele, hogy anyai szeretet nélkül nem lesz lelkileg egészséges a gyerekem, hiszen manapság már szinte minden lelki betegséget vissza lehet vezetni az anyai szeretet hiányára. Kérem, segítsenek/segítsetek. Akik szenvedtek/szenvednek ettől az érzéstől, kérem írják meg a történetüket. Nagyon sokat segítene.
Olvastam a neten egy levelet - [link] - Kedves Brigitta! Amennyiben olvassa a kérdésem – mert esetleg regisztrált erre az oldalra - , nagyon kérem, írja meg, sikerült-e meggyógyulnia, és megtalálnia a boldogságot.
Én is nagyon örülök, csak agy tovább, legjobbakat Nektek!
És sok napsütést! :o)
első válaszoló
Kedves válaszolók!
Sok idő telt el azóta, amióta a kérdésem feltettem ezen az oldalon.
Úgy gondolom, hogy azzal tudnám leginkább kifejezni a köszönetemet a válaszolóknak, ha most leírom nektek, mit érzek a kisgyermekem iránt, és milyen tapasztalatokat szereztem.
Szeretem őt. Közhelyes, de szavakkal nem lehet kifejezni, mennyire. Rájöttem, hogy az érzéseket erőltetni nem lehet, azok jönni fognak. Azóta, amióta nem hasonlítom magamat más anyákhoz, jobban "kijövök" magammal. Elfogadtam azt, hogy nekem több idő kellett ahhoz, hogy a kötődés kialakuljon közöttünk, és ez jelentette a fordulópontot. Az elfogadás. Elfogadtam azt, hogy ő itt van, megérkezett, velem van, gondoskodom róla, és hagyom, hogy szeressen. Depressziós voltam, szakember segítségével mára már világossá vált számomra, hogy mi okozta a betegségemet. A betegségem igazi okai a múltban rejtőztek.
Most boldog vagyok, és szerencsés. Kevesen mondhatják el ezt magukról ma. Nem vet fel a pénz, szerényen élek, sokan mondják, hogy szép vagyok, szerintem csak amolyan átlagos, és jó ez így. A férjem egy kincs.
Ha a gyerekem hisztizik, a falra tudnék mászni tőle, márpedig tud egy órán keresztül is üvölteni. Volt már olyan is, hogy kiabáltam vele, mert nem tudtam felöltöztetni, és elkéstem egy találkozóról. Elfogadtam, hogy a gyereknevelés ezzel (is) jár. Nem imádom a gyerekem, „csak” szeretem őt. Nem ő az életem értelme – az élet értelme az életem maga, úgy ahogy élem, anyukaként, feleségként, és nőként. A sorrend pedig igenis változik, attól még nem szűnök meg szeretni.
Kedves Kérdező!
Írtam privát üzenetet. Én vagyok az a Brigitta, aki azt a kérdést írta annak idejét, aminek a linkjét Ön a kérdésébe illesztette.
Sok boldogságot!!!! :)
Kedves kerdezo!
oszinten orulok hogy kezeltetted magadat es annak meg jobban hogy helyre jottel idegieleg es fizikailag egyarant. amikor en szultem a 70 es evekben meg nem volt ismert a szules utani depresszio (illetve elismert)en ennek a betegsegnek az aldozata lettem egy eleten at. az allapotom rendkivul sulyos volt, a mai nyelven pszichozisnak hivjak, ez akkor van amikor szinte folyamatosan tombolnak az emberben a gyilkos indulatok , magaval es a gyerekkel szemben is. en cask a hatalmas szerencsemnek koszonhettem hogy nem oltem meg a gyereket es magamat is. amikor sok sok evvel kesobb szakember keze ala kerultem , ugy jellemezte az allapotot hogy a beteg elvesziti a valosagerzeket es egyre kevesbe kepes uralkodni azon hogy ne pusztitsa el a gyermeket es onmagat is. ma mar jol vagyok, de egesz eletemen at gyogyszeres kezeles es idonkenti pszichiatriai felugyelet alatt allok. ma mar ismerem a jeleket amikor segitsegre van szuksegem es van tarsam is aki vigyaz ram. szivbol ajanlom minden asszonynak aki eszreveszi magan a kezdodo jeleket azonnal kerjen segitseget. ennek a betegsegnek ha nem kezelik szinte mindig vegzetes kovetkezmenyei lesznek.
kivanok sok szerencset es boldogsagot jo egeszseget az eletedben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!