Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mennyire figyeltek a gyerekete...

Mennyire figyeltek a gyereketek táplálkozására? Adtok-e neki édességet, sós ropogtatnivalót illetve szénsavas üdítőket?

Figyelt kérdés

Mi az ami nálatok még belefér, mi az amit csak alkalmanként és mi az amit egyáltalán nem adtok?

Kérlek írjátok oda azt is hogy hány éves a gyereketek és hogy ha adtok, akkor mennyi idős kora óta adtok a fent említettek közül bármit is.

Ja és légyszi, ne essetek egymásnak (ezt csak azért írom mert látom mostanában divat egymást szapulni) minden válasz hasznos! :)

2013. ápr. 3. 12:40
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
75%

Próbálunk jó példát mutatni, és módjával korlátozni az édességfogyasztást. Ez nekem örök dilemma, amit írtál, de rájöttem, ha valamit teljesen megtiltunk, akkor az után vágyakoznak. Pl. én nagyon kólaellenes vagyok, s kijelentettem, hogy az én gyerekeim nem ihatnak kólát! A két nagyobbik most 8 és 10 évesek, és bizony vágyakoznak a kóla után. Ezért meg lett engedve, hogy vendégségben egy pohárral elfogadhatnak, otthon is veszünk néha-néha, s egy kicsit isznak belőle, de tudják, mennyire nem egészséges, így most már nem is olyan nagy szám nekik.Mivel már iskolások, minden nap vihetnek magukkal egy csokit a gyümölcs mellé, de mást nem! Akkor sem, ha az osztálytársak nagyrésze nagy adag csokival, chipssel, kólával tömi magát az iskolában sajnos.

Az a jó, hogy ők már tanulták az iskolában az ételpiramist, és tudatosan figyelnek ők is az étkezésre. Tudják, hogy egy pici édesség jöhet, de igyekszünk egészségesen nassolni, jöhet a mogyoró, dió, sőt a nyers répa is rágcsának. Néha veszünk itthonra chipset is, de csak ritkán, havonta egy-két alkalommal. Viszont a nyalókát, cukorkát nagyon tiltom, a fogaik miatt is.

A harmadik gyermekem 2,5 éves, na ő még nem tudja, miről marad le, nem szokattuk őt se nagyon az édességre, így nem is követeli, mivel a tesóktól sem látja. Napi egy túró rudi vagy néha kinder tejszelet, vagy jóreggelt keksz belefér, de más nem volt még. Megkóstolta persze már a ropit meg a chipset is, meg a szénsavas üdítőből kapott egyszer egy kortyot, na azóta olyat nem kér, mert "csípős".

De én meglepődöm azon, hogy a 3 gyermekem védelmében mennyit kell harcolnom a jószándékú környezetemmel, mert az az általános, hogy a kisgyereket édességgel kínálják. És én vagyok a rossz anya ilyenkor. Pl. mikor a legkisebbem 1 éves körül volt, egyszer a boltban egy ismerős nénike mindenáron venni akart neki egy nyalókát. Mondtam, köszönöm szépen, de nem kérjük, nem evett még a gyerek ilyeneket. Hát mindenki felhördült, szegény gyerek, az anyja nem ad neki még nyalókát sem!!!

2013. ápr. 3. 13:08
 12/17 anonim ***** válasza:
56%
2 éves a lányom és kb 1 éves kora óta kaphat kis mennyiségben nasit. Ez azt takarja, hogy kizárólag a reggeli után vagy uzsonna után, mert borzasztóan felpörgeti még a kakaó is! Szénsavasat és egyéb édes dolgokat nem iszik, csak vizet. Viszont csokit szokott enni néha. Egy egészet még nem engedtem neki, de mindig haraphat belőle, ha én is eszem. Sósból pufit eszik itthon, valamint vendégségben ropit és társait. Chipset nem evett még, csak házit, amit én sütöttem.
2013. ápr. 3. 13:54
 13/17 anonim ***** válasza:
24%

2 év 9 hónapos a kislányom. 2 éves elmúlt, amikor először kapott csokit. Cukrot, nyalókát, szénsavas üdítőt még nem kapott és jó darabig nem is szándékozom adni neki. Ropit szokott enni, kb. 10-12 szál hetente, de van amikor hetekig nem kéri, van amikor naponta kap 1-2 szálat. Kb. 2,5 éves korába kapott először.

Nem válogatós, mindent megeszik, így kap nasit. Általában 1 dörmit eszik naponta és negyed/fél kindertojást (ez nem mindennap van). Palacsintát, tejbegrízt is szokott kapni uzsonnára. Gyümilevet, teát egyáltalán nem iszik, csak vizet, így ez talán belefér. Csak akkor kap, ha szépen evett.

2013. ápr. 3. 14:23
 14/17 anonim ***** válasza:
76%

Két gyerek, 4 és 1.5 évesek. Amit soha nem veszek: szénsavas üdítő, cukor, chips, nyalóka. Csoki, tejszelet, túrórudi akkor van, ha kapnak (elég sokat a rokonságtól), ebéd vagy vacsora után egy-két falatot ehetnek, amíg kitart. Sütit szívesen csinálnék, de nem nagyon eszik meg, apjuk meg egyáltalán, úgyhogy ritkán van. Péksüteményt, kekszet sem veszünk soha, nem érdekli őket túlzottan. Joghurtot szetetik, natúrt kapnak, saját lekvárral, befőttel. Nagyon szeretik a kölesgolyót, bulátát, azt naponta többször is kérnek (evés után, nem 2

étkezés között). Gyümölcsöt minden nap esznek, szerencsére van kertjük a nagyszülőknek, alma van dögivel egész télre. Szörp, gyümölcslé akkor van, ha betegek, azzal tudom beadni a gyógyszert... Inni tejet szoktak, vizet, citromos vizet, banánturmixot, gyümölcsteát. Nem tiltom amúgy az édességet, csak nem veszek :) Ha kapnak, vagy megkínálják őket, nyugodtan megehetik :)

2013. ápr. 3. 14:28
 15/17 anonim ***** válasza:
51%
20 hónapos a lányom. Amit nem kap: chips, cukorka, nyalóka. Inni csak vizet iszik, már próbálkoztam teával meg gyümilével, de szerencsére? csak keveset ivott belőle és nem is igényli. Ha itthon sütök, akkor abból kap, kivéve ha olyan összetevője van, ami szerintem még nem neki való. Minden nap kap joghurtot, abban van valamennyi cukor, de próbálok olyat venni, amiben minél kevesebb. Néha kap túrórudit, de csak csoki nélkül. Csokit főleg nagyiktól kap, szerencsére és a sok morgásomnak :-) köszönhetően egyre kevesebbet. Sajnos a mi génjeinket örökölte, rengeteget mozog, alig eszik hülyeséget, mégis 15 kg.
2013. ápr. 3. 14:32
 16/17 anonim ***** válasza:
40%

Mindig is odafigyeltünk az egészséges étkezésre, kizárólag a legjobb minőségű alapanyagokból főzök. A férjemnek nagyon érzékeny a gyomra, az olcsó vackoktól egyből felsavasodik, én meg egyszer végigcsináltam egy 1 hónapos biokúrát, és olyan különbséget tapasztaltam, hogy elhatároztam, ezentúl így eszünk. Szóval a gyerekek már ebbe születtek bele.

A kérdésben szereplő dolgok közül szénsavas üdítőt még sosem ittak. Finom bio leveket veszünk nekik, vagy én készítek üdítőt, szörpöt a saját termesztésű zöldségeinkből, gyümölcseinkből. A tiszta vizet is szívesen isszák.

Desszertet is többnyire gyümölcsökből készítek (az alma például sokkal édesebb lesz megsütve), vagy időnként persze készítek tejbegrízt, tejberizst, minimális nádcukorral. A nagyszülők már rászoktak arra, hogy max. tejszeletet, túrórudit, vagy kis cukortartalmú házi sütit hoznak, azt megehetik hétvégente, de különösebben nem igénylik. Nemrég kaptak szülinapi csokitortát vendégségben, pár falat után elutasították.

Sós ropogtatni való gyanánt kölesgolyót, jó reggelt kekszeket szoktak néha kapni.

Tudom, sokaknak herótja van az ilyen nagyrészt bio, egészséges és hát drága táplálkozástól, de a gyerekeim makkegészségesek, télen sem voltak betegek, és nekem ez a fontos. :) 2,5 éves ikrek.

2013. ápr. 3. 14:36
 17/17 anonim ***** válasza:

14-es vagyok, elfelejtettem, hogy a nagyobbikam kb. 1,5-2 éves kora óta ehet mindent, a kicsi úgy 14-15 hónaposan kóstolhatott először édességet, de ha van is, jóval kevesebbet adok neki, mint a nagyobbnak.

Meg nálunk a "süti" kategóriába tartoznak az édes fogások is, mint pl. tejberizs, mákos guba, palacsinta, puding ilyesmik, vagyis nem szoktam csinálni, mert a gyerekek max. pár falatot esznek, a férjem meg semennyit, úgyhogy nincs értelme, mert én ehetem meg majdnem az egészet.

Még eszembe jutott, hogy a négyévesemnek néha eszébe jut desszertnek kérni diót, mogyorót, mazsolát vagy mogyorós párnácskát tejjel, ezek nyugodtan eheti ebéd, vacsora után.

2013. ápr. 3. 14:49
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!