Mégis hogyan lehetséges a megélhetési gyerekvállalás?
Nem érint a dolog, csak eljátszottam a gondolattal egy ismerősöm kapcsán.
18 éves volt, amikor férjhez ment, a gimnáziumot nem fejezte, ő otthon akar maradni, és gyerekeket nevelni, sosem dolgozott.
19 évesen megszületett az első gyerekük, 22 évesen a második, 25 évesen a harmadik.
Mindig 3 év csúszás, így folyamatosan jár neki a gyes.
1 gyerekre a családi pótlék, és a gyes 27850
2 gyerekre 52250 (26125/gyerek)
3 gyerekre 73650 (24550/gyerek)
Most az a nagy terv, otthon marad még GYET-en (ami ha jól tudom, ugyan annyi, mint a gyes, és maximum a legnagyobb gyerek 18 éves koráig, vagy a legkisebb 8 éves koráig jár, ami azt jelenti, ezt az összeget még 5 évig maradhat otthon effektív segélyen.
Amikor mindene leketyeg, 32 éves lesz, és ott fog állni 8 általános végzettséggel, vajon mihez kezd? Mert valljuk be, nem szülhet élete végéig....
Másik kérdésem, a kiszámolt összegek szűkösen fedezik a gyerek szükségleteit, megélhetésről pedig végképp szó sincs!
Ugyan akkor kiszámoltam volna, a kapna GYED-et minimálbérrel, akkor pedig 2 évente kellett volna szülni, gyakorlatilag csak annyi a változás, hogy 3 éven belül áll be a "nagy semmi". (A férjnek teljesen átlagos fizetése van.)
Ezek után kérdem én, mi az, hogy megélhetési gyereknevelés? Ez mégis kinek éri meg?
Adósság nincs, viszont a gyerekek nem éppen jól neveltek, az anyuka meg idegbeteg, nyugtatókat szed, és napi 2 dobozzal elszív....
De tény, a gyerekek alapszükségletei megvannak.
Nem látok bele a pénzügyeikbe, meg nem is vagyok rá kíváncsi.
A férje amúgy is 8 gyereket akar, simán végigszülheti az életét.
Na de miért ne szülhetne valaki akkor, amikor akar???
Én 19 évesen férjhez mentem, egy év múlva szültem, majd három év múlva újra. Tudtam magamról, hogy szeretnék előbbre jutni a munkámban majd, és ha belevetem magam, később talán nem szívesen hagyom ott évekre. Így 25 évesen mentem vissza gyesről (ráadásul a nagyobbik lányom Bokros-gyerek, csak gyest kaptam, gyed nem volt), 3 műszakba, most itt vagyok 40, két önálló, nagy gyerekkel, most szereztem két diplomát, mert tanulni akartam és volt is rá lehetőségem...
Jobb lenne, ha már elértem volna valamit, kiszállnék évekre aztán talán nem is lenne hova visszamennem???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!