Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mégis hogyan lehetséges a...

Mégis hogyan lehetséges a megélhetési gyerekvállalás?

Figyelt kérdés

Nem érint a dolog, csak eljátszottam a gondolattal egy ismerősöm kapcsán.

18 éves volt, amikor férjhez ment, a gimnáziumot nem fejezte, ő otthon akar maradni, és gyerekeket nevelni, sosem dolgozott.

19 évesen megszületett az első gyerekük, 22 évesen a második, 25 évesen a harmadik.

Mindig 3 év csúszás, így folyamatosan jár neki a gyes.

1 gyerekre a családi pótlék, és a gyes 27850

2 gyerekre 52250 (26125/gyerek)

3 gyerekre 73650 (24550/gyerek)

Most az a nagy terv, otthon marad még GYET-en (ami ha jól tudom, ugyan annyi, mint a gyes, és maximum a legnagyobb gyerek 18 éves koráig, vagy a legkisebb 8 éves koráig jár, ami azt jelenti, ezt az összeget még 5 évig maradhat otthon effektív segélyen.

Amikor mindene leketyeg, 32 éves lesz, és ott fog állni 8 általános végzettséggel, vajon mihez kezd? Mert valljuk be, nem szülhet élete végéig....

Másik kérdésem, a kiszámolt összegek szűkösen fedezik a gyerek szükségleteit, megélhetésről pedig végképp szó sincs!

Ugyan akkor kiszámoltam volna, a kapna GYED-et minimálbérrel, akkor pedig 2 évente kellett volna szülni, gyakorlatilag csak annyi a változás, hogy 3 éven belül áll be a "nagy semmi". (A férjnek teljesen átlagos fizetése van.)

Ezek után kérdem én, mi az, hogy megélhetési gyereknevelés? Ez mégis kinek éri meg?

2013. márc. 23. 16:36
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
75%
Az rendben van ha valaki szeretne gyereket. De aki életében egy fillért sem adózott az ne tartson igényt semmilyen juttatásra.
2013. márc. 23. 17:21
 12/30 anonim ***** válasza:
37%

6. válaszlóló vagyok

Egy másik topikban egy anyuka gyes után nem talál munkát, 30-an válaszoltak, akik szintén nem találnak végzettséggel, már több, mint egy éve. Lehet lepontozni, de ez van.

2013. márc. 23. 17:24
 13/30 anonim ***** válasza:
38%

"Egy másik topikban egy anyuka gyes után nem talál munkát, 30-an válaszoltak, akik szintén nem találnak végzettséggel, már több, mint egy éve. Lehet lepontozni, de ez van."

Ha gyerek már van, de munkatapasztalat nincs ez érthető.

2013. márc. 23. 17:32
 14/30 anonim ***** válasza:
88%
Mindegyik dolgozott előtte, például én 10 évig, de megszűnt a cég. Én szerencsés vagyok, mert olyan munkám volt, amit tovább tudtam csinálni, de sokan nem.
2013. márc. 23. 17:34
 15/30 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Aki azt mondja, hogy "persze, aki nem él luxusba, az ne vállaljon gyereket" szerintem tanuljon meg szöveget értelmezni, vagy biztosan bennem van a baj, hogy nulla iskolával, nulla munkatapasztalattal nagyon felelősségteljes dolog több gyereket szülni, életvitelszerűen.

"Ha már más dolgába ütöd az orrod, legalább számolj helyesen...

egy gyerekre hogyan jön ki a gyes és csp 30 alá????"

Igazad van, oda nem adtam hozzá a 12200 forint családi pótlékot, tévedtem.

De a tényeken nem sokat változtat.

2013. márc. 23. 17:55
 16/30 anonim ***** válasza:
89%

Nem tudom ez számomra olyan furcsa hogy "megélhetési" gyerekszülés, kérdezem én (nem vagyok egy hatalmas luxus igényű) ugyan milyen színvonalú gyerekgondozásra, nevelésre elég egy gyet és a 3 családi pótlék? Tehát nekem 3 gyermekem van, most várom a 4.et, (diploma és 2 év munka után szültem az elsőt és azóta 2 illetve 3 év elteltével jönnek egymás után szóval ha így nézzük én is "potyogtatom") . De hogy a családi meg a gyet nagyon kevés dologra lenne elég, az biztos. Belegondolva hogy 3 gyerek 3x annyi kell mindenből oké hogy amíg pici keveset eszik, na de már a 7 éves fiam is jó mennyiségeket tud eltüntetni, az 5 éves lányom is.

Ruhát eleinte örökölhetnek valamilyen szinten egymástól de a csecsemőkor nagyon rövid, hipphopp eltelik és utána már 3x annyi ruha cipő(!) gyógyszer egészséges élelem, ovis bölcsis díj (akinek jár bölcsibe) kirándulás vagy bármi.

Apuka ha átlagos keresetű (magyar átlagos 210 ezer ft-ra gondolunk vagy ennél kevesebbre??) az akkor is csak tengődés és állandó fillérezés főleg ha ne adj isten még autójuk is van vagy egy két hitelük (ami gyakori ).

Szóval megélhetési szülés, kinek megélhetés?Az a baj hogy arra az kicsi időre míg kicsik a gyerekek, még lehet hogy megélhetésnek tűnik, de utána tengődés max.

A másik oldal hogy én is itthon vagyok és leszek is a gyerekekkel mert 4 gyerek ha elvárásainknak megfelelően szeretnénk őket nevelgetni a férjemmel- nem kis meló már a fizikai részét tekintve sem (az összes többiről nem is beszélve) -tudom sokan 8 órás munka mellett is csinálják- de én tudom magamról hogy nekem nem menne 100%on teljesíteni mindenhol.

Úgyhogy kvázi én is itthon lógatom majd a lábam még pár évig.

Mondjuk az a szerencsés helyzet van hogy a férjem átlagon felül keres és én is tudok a vállalkozásában majd dolgozni (segíteni neki) ha úgy gondoljuk majd.

2013. márc. 23. 18:23
 17/30 A kérdező kommentje:
Apukának 160 nettója van, plusz az anya bevétele, és 1+2 szobás albérletben élnek, ez azért kicsit más kategória, mint diploma, és néhány év munka után a családra koncentrálni.
2013. márc. 23. 18:29
 18/30 anonim ***** válasza:
83%
Előző vagyok aha akkor nem vmi sok, azért lepontozni nem kellett volna:) Bár tudtam hogy így lesz:))
2013. márc. 23. 18:43
 19/30 A kérdező kommentje:
Én nem pontoztam le, a többi válaszolóért meg nem tudok felelősséget vállalni, meg asszem néhány hozzászólást olvasva leszűrvén az intelligenciahányadost, nem is akarok....
2013. márc. 23. 18:48
 20/30 anonim ***** válasza:
88%

Azzal nincs semmi baj, ha valaki akár 5-6 (vagy még több) évig otthon szeretne lenni, mert 2-3 évente szül. DE!

Normális ember ezt úgy teszi, hogy előtte dolgozott, (van munkahelye), nem a gyesre épít. Pláne nem normális az, hogy tovább marad, szül még párat, vagy gyetet igényel. (ahogy teszi ezt bizonyos népcsoport)

2013. márc. 23. 19:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!